Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 5528 kez okundu. | Belediye Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Kasım 2012 - 15:51

Başkan Demir: Ayakapı Hamamı’nın Kamulaştırılmasını Doğru Bulmuyorum

Büyüt
Küçült
Başkan Demir: Ayakapı Hamamı’nın Kamulaştırılmasını Doğru
Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, Mimar Sinan’ın çürümeye yüz tutmuş eseri Ayakapı Hamamı’nın kamulaştırılmasını doğru bulmadığını söyledi.

 

Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa DemirMimar Sinan’ın çürümeye yüz tutmuş eseri Ayakapı Hamamı’nın kamulaştırılmasını doğru bulmadığını söyledi. Demir, "Restore ettiğimiz diğer eserlere göre biraz geride kaldı. Kamulaştırmak yerine projelendirilip, yeniden kazandırmak daha uygun olur." dedi.

Fatih Balat’taki Mimar Sinan’ın eseri Ayakapı Hamamı’nın çürümeye yüz tutması Cihan Haber Ajansı (Cihan) tarafından gündeme getirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Bu alan bizim mülkiyetimiz olmadığı için bakanlık olarak yapabileceğimiz fazla bir şey olamaz. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi hemen bir kamulaştırma kararı alabilir. ve o mekanın restorasyonu için biz, özel idare, belediye bir çalışma başlatabiliriz." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de, Balat’ta II. Selim’in eşi Nurbanı Hatun tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan, tek parti döneminde özel mülkiyet haline getirilen ve günümüzde ise kereste deposu olarak kullanılan hamam hakkında değerlendirmede bulundu. Demir, "Cibali’deki hamam Mimar Sinan’ın eseri olduğu için önem arz ediyor. Özel veya kamuya ait tüm tarihi eserlerin projesinin yapılmasını daha faydalı olacağını düşünüyorum. Buradaki hedefimiz tarihi eserlerin kaybolmasını önlemek. Onların yerine kaçak yapıların yapılmasının önüne geçmek." dedi.

’KAMULAŞTIRMADAN YANA DEĞİLİZ’

Ayakapı Hamamı hakkında kamulaştırma girişimi olmadığını söyleyen Demir, "Biz kamulaştırmadan yana değiliz, biz projelendirmeden yanayız. Çünkü, herhangi bir tarihi esere harcadığınız parayla belki 20 tarihi eserin projesini yaparsınız. Az kaynakla çok iş yapmanın yollarını arıyoruz. Restorasyon yapmayı bırakın, daha ağır adım kamulaştırmadır. Kamulaştırmaya hiç girmemek lazım. Kamulaştırmak çok daha pahalı. Maliyete bakarsak en ucuzu ve en uygun olanı projelendirmedir." şeklinde konuştu.

Askıdan inen imar planları olduğunu da ifade eden Demir, tarihi yarımadadaki 10 bin 400 tarihi yapının tescillenip, imar planlarına işlendiğini dile getirdi. Demir, "Bu anlamda gelecekle ilgili, tarihi eserlerin kaybolmasıyla ilgili bir kaygımız yok. Ama gönül ister ki bütün tarihi eserler restore edilsin." şeklinde konuştu.

’FATİH BELEDİYESİ EVİNİZİ YIKACAK SÖYLENTİSİ YERSİZ’

Son dönemde çeşitli partiler tarafından Fatihlilere, "Fatih Belediyesi evinizi yıkacak." söylentilerin yersiz olduğunu da ifade eden Demir, "Fatih tamamıyla sit alanıdır. İstediğiniz gibi imar planı yapamıyorsunuz. Biz de, Büyükşehir Belediyesi de istediği planı yapamıyor. Fatih’teki imarların nihai onaylanan yeri Kültür Bakanlığı’na bağlı Anıtlar Kurulu’dur. Anıtlar Kurulu’nun onaylamayacağı hiçbir imar planını yapamazsınız." ifadelerini kullandı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024