Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4278 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Ocak 2019 - 21:22

Aşırı sağcı partiden Brexit vetosu

Büyüt
Küçült
Aşırı sağcı partiden Brexit
İngiltere Başbakanı Theresa May’in azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Demokratik Birlik Partisi (DUP), Brexit anlaşmasına parlamentoda destek vermeyeceğini açıkladı.

Mayin azınlık hükümetine dışarıdan destek veren Kuzey İrlanda ın aşırı sağcı partisi DUPun Brexit sözcüsü Sammy Wilson, ocak ayının üçüncü haftasında İngiliz parlamentosunda yapılacak Brexit anlaşması oylamasında ret oyu vereceklerini bildirdi.

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBCye açıklamalarda bulunan Wilson, partisinin Brexit anlaşmasına parlamentoda destek verip vermeyeceği sorusuna, “Hiçbir şekilde destek vermeyeceğiz.” yanıtını verdi.

Mayin AB ile vardığı Brexit anlaşmasının kendilerini “anlaşmasız ayrılık” seçeceğinden daha fazla kaygılandırdığını ifade eden Wilson, “tedbir maddesini” de “hile” olarak nitelendirdi.

May, DUPu ikna etmek için bir süredir parti yetkileri ile müzakere yürütüyordu.

Kuzey İrlandaya polis takviyesi yapılacak

Öte yandan İngiliz hükümetinin, ABden anlaşmasız ayrılık senaryosu kapsamında Kuzey İrlandaya bin polisten oluşan bir takviye göndereceği bildirildi. Kararın, iki İrlanda arasında oluşacak sınırla ilgili olarak toplumsal olayların baş göstermesi ihtimaline karşı Kuzey İrlanda polisinin talebi üzerine alındığı belirtildi.

Tedbir maddesi

Brexit anlaşmasının tepki çeken “tedbir maddesi”, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere in parçası olan Kuzey İrlanda arasında Brexit sonrasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi amaçlıyor.

Tedbir maddesi ile İngiltere in bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak. İngiltere in tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme içinde ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor. Tedbir maddesinin AB ile daha yakın bir ilişki içinde kalmasını öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında mal dolaşımında ise düzenleyici kontroller yapılması yer alıyor.

Eleştirenler, bu maddeyle İngiltere in toprak ve anayasal bütünlüğünün zarar göreceğini ileri sürüyor.

İrlanda sorunu

Uzun yıllar ayrılıkçı Katolikler ile İngiltere ile birlik yanlısı Protestanlar arasında çatışmalara sahne olan Kuzey İrlandada bu tarihi gerilim Brexite de yansımış bulunuyor.

Adaya barışı getiren anlaşmaya göre Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında sınır bulunmaması gerekiyor.

Bu zorunluluk, İngiltere in bütün Brexit müzakereleri tıkayan ve süreci krize dönüştüren edbir maddesi in de temelinde yer alıyor.

Protestanlar İngiltere ile aralarına dolaylı sınır girmesini istemezken, Katolikler aynı hassasiyeti İrlanda Cumhuriyeti konusunda taşıyor. Bu soruna tarafları tatmin edecek bir çözüm bulunamaması halinde, adanın yeniden terör ve çatışma günlerine dönebileceği uyarısında bulunuluyor.

Belfast Anlaşması a göre Katolik ve Protestanların ortak hükümetiyle yönetilmesi gereken Kuzey İrlandada, geçen yıl bozulan hükümetin yerine yenisi de henüz kurulamadı.

May, 2017de yapılan erken seçimde parlamentoda tek başına hükümet kurmaya yetecek milletvekili sayısına erişememiş, DUPun 10 milletvekilinin desteğiyle azınlık hükümeti kurabilmişti.

İngiltere 23 Haziran 2016da yapılan referandumla yüzde 48e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı almıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024