Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1846 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Kasım 2019 - 14:48

Bolivya'da darbe: Morales istifa etti!

Büyüt
Küçült
Bolivyada darbe: Morales istifa
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales asker ve polisin istifa çağrılarına daha fazla dayanamayarak görevinden istifa etti. Morales'in istifasını takiben Başkan Yardımcısı Alvaro Marcelo Garca Linera da istifasını sundu.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkenin Silahlı Kuvvetleri komutanının “Bolivya'nın iyiliği için” istifasını istemesinden bir saat sonra Pazar gecesi televizyonda yayınlanan bir bildiriyle istifa ettiğini açıkladı.

Konuşmasında Morales, 14 yıllık cumhurbaşkanlığı konusundaki başarılarını vurgulayarak sicilini savundu. Muhalefetin arkasında olduğunu ve şiddete son vermek için istifayı seçtiğini  sözlerine ekledi.

MORALES: YAPILAN DEVLET DARBESİ

Bolivya Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman istifa çağrısının ardından canlı yayında açıklama yapan ve açıklaması sosyal ağlarda yayınlanan Morales, “Kız ve erkek kardeşlerimiz, devlet görevlileri saldırı ve tehditlere maruz kalmamaları için istifa ediyoruz” diye konuştu.

Morales, "Yeni atanan ordu kademesini de tebrik ediyorum" açıklamasında bulundu.

Durumu ‘devlet darbesi' olarak niteleyen Morales,“Kardeşlerim, mücadelemizin son bulmadığını söylemek istiyorum, biz eşitlik ve barış için mücadeleye devam edeceğiz. Şu anda bir devlet başkanı olarak yükümlülüğüm, durumu sakinleştirmek için yöntem bulmak” ifadelerini kullandı.

Morales, ülkenin daha fazla çıkmaza girmemesi için muhalefete de "şiddeti durdurun" çağrısında bulundu.

Devlet Başkan Yardımcısı Alvaro Garcia Linera da bir Kızılderili Başkanın yardımcısı olduğundan gurur duyduğunu ve daima ona sadık kalacağını söyleyerek istifasını açıkladı. Linera'nın istifasını takiben Senato Sözcüsü de istifasını açıkladı.

MUHALİFETTEN, PROTESETO GÖSTERİLERİNE DEVAM ÇAĞRISI

Öte yandan muhalefet partisi Lideri Carlos Mesa, destekçilerine sokak gösterilerine devam etme çağrısı yaptı.

20 Ekim seçimlerinin ardından günlerdir seçimlerin iptalini ve yenilenmesin talep eden Mesa, Morales'in katılmadığı devlet başkanlığı seçimleri düzenleninceye kadar sokakların terk edilmemesini istedi.

Bolivya'daki olaylar son 48 saat içinde çarpıcı bir şekilde artış kaydetmiş, hükümet yetkilileri, polis teşkilatı ve son olarak ordunun Morales'e mesafe koyduğu gözlemlenmişti. İstifa duyurusu, sol liderin yeni bir seçim yapılacağını açıklamasından sonra geldi.

Günün erken saatlerinde konuşan Bolivya'nın ilk yerli kökenli başkanı olan Morales, Yüksek Seçim Mahkemesi kararıyla yeni bir seçim vaat etmişti. Dikkat çekici olan ise sol lider adaylığını tekrar koyacağını belirtmedi.

Güney Amerika'nın en uzun süredir iktidarda olan liderinin kazandığı son seçimlerle ilgili olarak, Amerikan Devletleri Örgütü' (ADÖ)nün ön raporunda 20 Ekim başkanlık yarışmasında "bir dizi usulsüzlük" bulunduğu ve yeni bir oylama yapılması gerektiği açıklanmıştı.

MORALES BAŞKENT LA PAZ'I TERKETTİ İDDİASI

Bolivya ordusu komutanı General Williams Kaliman, şiddetli protesto gösterilerinin durmadığına işaret ederek Pazar akşamı basına, Morales'ten “başkanlık görevinden istifa etmesi gerektiğini” açıklamıştı.

General Williams, basına verdiği demeçte, "İç çatışma durumunu analiz ettikten sonra, cumhurbaşkanından Bolivya'nın iyiliği için başkanlık görevinden istikrarın korunmasına sağlamak için istifa etmesini istiyoruz.” şeklinde çağrıda bulunmuştu.

Morales, olaylarla ilgili yaptığı açıklamasında, "hepimiz Bolivya'yı sakinleştirmek durumundayız" demişti. Morales, ülkenin seçim mahkemesinin karar almayı planladığını ve ülkenin siyasi partileri arasında barış çağrısı dikkate alınmadı. Ülkenin polis teşkilatı emir almayı reddetti.

Devlet televizyonuna el konulurken, 5 bakan istifasını açıkladı. Morales'in başkent La Paz'ı terk ettiği öğrenildi.

Morales destekçileri ve muhalifleri arasındaki çatışmalı süren son olaylarda üç kişi ölmüş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.

Morales'in istifasını duyurmasının ardından sokaklardaki protestocular kutlamalara başladı.

KÜBA VE VENEZUELA'DAN KINAMA

Küba Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada Morales'in istifasıyla sonuçlanan süreci 'darbe' olarak nitelendirdi ve kınadı.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro da, Bolivya Devlet Başkanı Morales'e yönelik 'darbeyi' kınadı.

ABD, MORALES'İN İSTİFASINDAN MEMNUN

ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Michael G. Kozak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bolivya'daki seçimlerde "hile" iddialarını denetleyen ve seçim sürecinde bazı düzensizliklerin olduğunu belirten Amerikan Devletleri Örgütü'ne (OAS) teşekkür etti.

TSE'nin yenileme kararını desteklediğini ifade eden Kozak, "OAS'tan, Bolivya'da düzenlenecek seçimlerin adil, özgür ve Bolivya halkının iradesini yansıtacak bir şekilde düzenlenmesini garanti etmek için bir misyon göndermesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024