Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1536 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   02 AÄŸustos 2019 - 09:10

Fransa'dan ABD 'Cevad Zarif' kararına ilişkin açıklama

Büyüt
Küçült
Fransadan ABD Cevad Zarif kararına ilişkin
ABD'nin İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i ekonomik yaptırım listesine almasına Avrupalı ülkeler destek vermediklerini açıkladı.

Fransa DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Fransa, tıpkı E3 ortağı ülkeler Almanya ve Ä°ngiltere gibi, Amerika'nın Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevat Zarif'in yaptırım listesine alması kararını endiÅŸeyle bir kenara not etti ve bu kararı desteklemiyor" denildi. Açıklamada ÅŸu ifadeler de yer aldı:

"Fransa olarak, özellikle, tansiyonun yüksek olduÄŸu bu dönemde, öncelikli olarak tüm diplomatik kanalların açık olması gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. E3 ortaklarının DışiÅŸleri Bakanları, bölgedeki tansiyonun düÅŸmesi ve Tahran'ın nükleer anlaÅŸmadan doÄŸan yükümlülüklerini yerine getirmesi için, Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevat Zarif ile düzenli olarak temas halindedirler. Aynı zamanda, Amerikan yönetiminin, Viyana AnlaÅŸması'yla öngörülen sivil nükleer iÅŸbirliÄŸi projelerine yönelik yaptırımlardan muafiyeti yeniden gözden geçirme yönünde aldığı olumlu kararı da not aldık."

Avrupa BirliÄŸi yetkilileri de ABD'nin Cevad Zarif'i yaptırım listesine alması konusunda üzüntü duyduklarını ifade etti ve Washington'un bu adımına raÄŸmen Zarif ile iletiÅŸimde olmaya devam edeceklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, Brüksel'de yaptığı açıklamada, “Ä°ran'ın en üst düzey diplomatı olan Cevad Zarif ile çalışmaya devam edeceÄŸiz. Bunu diplomatik kanalların korunmasının önemli olduÄŸu bakışıyla söylüyoruz” dedi.

RUHANÄ°'DEN AÇIKLAMA

Ä°ran Devlet BaÅŸkanı Hasan Ruhani ise, ABD'nin Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif'e ekonomik yaptırım uygulama kararını “çocukça” olarak deÄŸerlendirdi ve diplomasi kanallarına engel koyduÄŸu yorumunda bulundu.

HAMANEY'E YAPTIRIM KARARI

BaÅŸkan Donald Trump geçen ay da, Ä°ran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney ve yakınlarını da ekonomik yaptırım listesine almıştı.

Ruhani, ABD'nin bu adımı için “Çocukça hareketler yapmaya baÅŸladılar” yorumunda bulundu.

Hasan Ruhani ayrıca, “Her gün ‘Ä°ran'la hiçbir ön koÅŸul olmadan müzakere masasına oturmak istiyoruz' diyorlar sonra da dışiÅŸleri bakanına yaptırım uyguluyorlar” dedi.

Ä°RAN-ABD GERÄ°LÄ°MÄ°

ABD'nin bu adımı, ABD ve Ä°ran arasında özellikle Basra Körfezi'nde tansiyonun yükseldiÄŸi bir dönemde geldi. ABD Körfez'deki askeri varlığını arttırırken Ä°ran da geçen haftalarda 2015 nükleer anlaÅŸmada belirlenen nükleer etkinlik sınırlarının üzerine çıkmaya karar verdiÄŸini açıkladı.

BaÅŸkan Donald Trump ABD'yi anlaÅŸmadan çekse de, Almanya, Ä°ngiltere, Fransa, Rusya ve Çin, Ä°ran'la varılan anlaÅŸmanın hala tarafı.

ABD anlaÅŸmadan çekilmenin yanı sıra Ä°ran'a ağır ekonomik yaptırımlar uyguluyor.

Ä°ran'ın, din adamlarının gözetimi altındaki yönetiminde ılımlı bir isim olarak görülen Zarif, nükleer anlaÅŸmanın mimarlarından biriydi. AnlaÅŸma, Ä°ran'ın nükleer programının uluslararası denetime tabi tutarken karşılığında da küresel yaptırımlarda rahatlama getiriyordu.

ABD'nin Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı'na getirdiÄŸi yaptırımlar, Cevad Zarif'in BirleÅŸmiÅŸ Milletler toplantıları için New York'a yapacağı ziyaretleri kapsamıyor. Zarif'i de aslında mali açıdan çok fazla etkilemiyor.

CEVAD ZARÄ°F NE DEDÄ°?

Yaptırım kararı sonrası Twitter'den bir mesaj paylaÅŸan Cevad Zarif, “Ä°ran dışında mülküm ve çıkarım olmadığı için bu kararın ne benim ne de ailemin üzerinde bir etkisi var” dedi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024