Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2893 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Şubat 2015 - 10:19

Mevlüt Çavuşoğlu: Dünya Şah Fırat operasyonuna hayran kaldı

Büyüt
Küçült
Mevlüt Çavuşoğlu: Dünya Şah Fırat operasyonuna hayran
Dünya Haberleri › Mevlüt Çavuşoğlu: Dünya Şah Fırat operasyonuna hayran kaldı haberi

Süleyman Şah Türbesine yönelik düzenlenen Şah Fırat operasyonu büyük yankı yarattı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Herkes nasıl yaptığımızı soruyor, dünya hayranlık duyuyor dedi.

Türkiyenin Süleyman Şah Saygı Karakolu ve  Türbesine yönelik Şah Fırat operasyonu, dünya gündeminin ilk sırasına oturdu. Uluslararası basın gelişmeleri geniş bir şekilde verirken, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, Türkiyenin Süleyman Şah Türbesine yönelik operasyonun dünyada büyük hayranlık uyandırdığını söyledi.

Suriyeye nota verildi

Çavuşoğlu, “Bu operasyonla ilgili dışarıda büyük hayranlık var. Herkes nasıl yaptığımızı soruyor” dedi.  Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiyenin ilgili taraflara nota verdiğini söyledi.  Çavuşoğlu şöyle konuştu: “Notamızı herkese verdik. BMye bu sabahtan itibaren yazımızı gönderdik. Suriye başkonsolosluğuna notayla bildirdik. ‘Burayı boşalttık ama burası bizim toprağımız yeniden geleceğiz dedik. “Eşmeye tekrar dikiyoruz Hazır olduğunda emanetlerimizi buraya tekrar getirceğiz” dedik. ÖSOya da bu operasyonu yaptığımızı bildirdik, kimseden icazet almadık.”

Suriye operasyona tepkili

Süleyman Şah Türbesinin taşınması için başlatılan Şah Fırat Operasyonuna ilişkin Suriye hükümeti: ‘Türkiye operasyonla ilgili olarak konsolosluğu bilgilendirdi ancak onayımızı beklemedi. Bu ‘saldırganlığın geri yansımalarından Türkiyeyi sorumlu tutuyoruz.” açıklamasında bulundu. Suriye hükümeti, Türkiyenin operasyon hakkında Suriye konsolosluğunu bilgilendirdiğini ancak uzlaşma sağlanmadan hareket geçtiğini öne sürdü.

ULUSLARARASI BASIN BÖYLE GÖRDÜ

- AFP: Türk birlikleri IŞİDin kontrolünde olan Suriye topraklarındaki Osmanlı türbesinde görev yapan askerlerini tahliye etti. 700 askerden oluşan Türk birlikleri cumartesi gecesi Suriye topraklarına girerek IŞİDin tehdidi altındaki askerlerini ülkeye geri getirmek üzere operasyon yaptı.

- Reuters: Türk ordusu 39 tankın da dahil olduğu 100 askeri araçla Suriyeye girerek gece saatlerinde başlattığı operasyonla Süleyman Şah Türbesindeki askerlerini tahliye etti. Operasyonu Başbakan Davutoğlu açıkladı.

- AP:Türkiye gece yarısı Suriyeye başlattığı operasyonla Osmanlı türbesini koruyan askerlerini tahliye etti. Ordudan yapılan açıklamada bir askerin ‘kaza sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. Başbakan Davutoğlu ise türbenin Suriyede yeni bir yere nakledileceğini söyledi.

- New York Times: Türk ordusu Suriyeye başlattığı askeri operasyonla, bir süredir IŞİDin kuşatması altında olan Süleyman Şah Türbesini Türkiyeye getirdi ve burayı koruyan askerlerini tahliye etti.

- BBC: Türkiye Süleyman Şah Türbesini tahliye etmek için Suriyeye girdi. Tankların da dahil olduğu büyük bir konvoy, Süleyman Şahtan geri kalanları ve türbeyi koruyan askerleri geri getirdi.

- CNN: Yaklaşık 40 Türk askeri tarafından korunan Suriyedeki Süleyman Şah Türbesi devam eden güvensizlik ortamı nedeniyle boşaltıldı. Türbe Suriyede bulunmasına rağmen Türk toprağı olarak sayılıyordu.

- France 24: Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu Pazar sabahı Twitter hesabından yaptığı açıklamada Türk askerleri tarafından korunan Suriyedeki Süleyman Şah Türbesinin askeri bir operasyonla başarılı şekilde tahliye edildiğini duyurdu. Türk ordusunun yaptığı açıklamada operasyon sırasında çatışma yaşanmadığı ancak bir askerin kaza sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

- The Guardian: Düzenlenen operasyonu ‘Türk Ordusu Suriyede bulunan türbedeki askerleri tahliye etmek için sınır ötesi operasyon düzenledi şeklinde duyurdu.

 - Al Arabiya:  Şah Fırat operasyonunu ‘Türkiye, türbedeki askerleri tahliye etmek için Suriyeye girdi ifadelerini kullandı.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024