Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2121 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Haziran 2019 - 09:34

Mursi'nin ölümü için bağımsız soruşturma çağrısı

Büyüt
Küçült
Mursinin ölümü için bağımsız soruşturma
Mısır'ın seçimle iş başına gelmiş, darbeyle görevinden uzaklaştırılmış ilk sivil Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin mahkeme salonunda şehit olması sonrasında İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 'bağımsız soruşturma' çağrısı yaptı.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), Muhammed Mursi'nin altı yıllık yargılanma sürecinde kasten yetersiz beslenme ve bakıma maruz bırakıldığını ve bu kötü muamele sebebiyle Mısır makamlarının soruÅŸturulması gerektiÄŸi açıklamasında bulundu.

HRW, internet sitesinden yayınladığı açıklamada konuya iliÅŸkin bir sonraki oturumu 24 Haziran'da baÅŸlayacak olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Konseyi'nin de soruÅŸturma yürütmesi gerektiÄŸini söyledi.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika direktörü Sarah Leah Whitson, "Mursi'nin ölümü, yıllarca devletin kötü muamelesi, uzun süreli hapis cezası, yetersiz tıbbi bakım, aile ziyaretlerinden yoksun bırakma ve avukatlara eriÅŸimin ardından geldi. Mısır hükümeti, en azından mahkumların asgari standartlarını karşılamayarak Mursi'ye yönelik ağır ihlallerde bulundu" dedi.

MURSÄ° MAHKEME SALONUNDA VEFAT ETTÄ°

Mısır'da askeri darbeyle iktidardan uzaklaÅŸtırılan 67 yaşındaki Mursi, "casusluk" suçlamasıyla yargılandığı mahkeme salonunda vefat etmiÅŸti.
Muhammed Mursi, eski CumhurbaÅŸkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından 2012'de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk CumhurbaÅŸkanı olmuÅŸtu.

Mursi, 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı ve ardından CumhurbaÅŸkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleÅŸtirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaÅŸtırılmıştı.

Mısır devlet televizyonunda, "Muhammed Mursi'nin iyi huylu bir tümörü bulunduÄŸu, sürekli tıbbi gözetim altında olduÄŸu ve ölümünün kalp krizinden kaynaklandığı" iddia edilmiÅŸti.

Mısır BaÅŸsavcılığı daha önce yaptığı açıklamada, Mursi'nin hastaneye getirildiÄŸinde vefat etmiÅŸ olduÄŸunu bildirmiÅŸti.

GÖZALTINDA KRÄ°ZLER GEÇÄ°RMÄ°ÅžTÄ°

Mursi'nin gözaltında diyabetik komalar geçirdiÄŸi belirtildi. Ayrıca mahkeme yemeklerinden de kaçındığı, konserve yiyecekler tercih ettiÄŸi biliniyordu. Bunun en önemli sebebiyse zehirlenme ihtimaliydi.

Altı yıl boyunca defalarca mahkemeye çıkan Mursi'nin kötü hapishane koÅŸulları, engellenen tıbbi ihtiyacı bilinmesine raÄŸmen hiçbir hakim soruÅŸturma baÅŸlatmadı.

Ailesiyle ve avukatıyla görüÅŸmeleri engellenen Mursi'nin "tam izolasyon" yaÅŸadığı, avluya çıkış saatlerinde dahi diÄŸer mahkumların yanına çıkarılmadığı ifade edildi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024