Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2840 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Mart 2015 - 14:42

Cengiz Enerji, Almanyanın rekorunu Samsunda kırdı

Büyüt
Küçült
Cengiz Enerji, Almanyanın rekorunu Samsunda
Ekonomi Haberleri › Cengiz Enerji, Almanyanın rekorunu Samsunda kırdı haberi 400 milyon dolarlık yatırım ile Cengiz Enerji tarafından yapılan Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali yüzde 61 verimlilik oranıyla Almanyanın rekorunu elinden aldı. Santral aynı zamanda 23 ay gibi kısa sürede tamamlanarak bir rekora daha imza attı.
Birol Keleş

Cengiz Enerji tarafından 400 milyon dolar yatırımla kurulan Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali, Almanyanın elinden verimlilik rekorunu aldı. Yüzde 61 verimlilik oranı ile dünyanın en verimli santralı ünvanını kazanan Cengiz Holdinge bağlı Cengiz Enerji tarafından yapılan Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali, 23 ay gibi kısa bir sürede tamamlanması ve tek türbin olarak dünyada çalışan en büyük güce sahip olması açısından da ilklere imza attı. Samsunun Tekkeköy ilçesindeki santralde gazetecilerle sohbet toplantısı yapan Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, dünyanın en verimli santralini kurduklarını, tamamen çevre dostu olarak tasarlanan ve kurulan santralde Siemensin son nesil doğalgaz çevrim türbini kullanıldığını belirtti.

Daha önce Almanya Irsching Doğalgaz Santralinde kullanılan türbin sayesinde yüzde 60.75 ile verimlilik rekorunun kırıldığını anlatan Mafa “Şimdi bu rekor yüzde 61 ile Samsuna geçiyor. Samsun santrali verimlilik rekorunun yanı sıra tamamlanma aşamasında da rekor kırdı. Santral 23 ay gibi kısa sürede üretime hazır hale getirildi. Bu süre, dünyada en kısa sürede yapılan santral olma özelliğine sahip” diye konuştu. Şu anda 125 kişiye istihdam oluşturan santralin yüzde 50 verimlilik oranına sahip diğerlerine göre yılda 10-20 milyon liralık tasarruf elde ettiğini dile getiren Mafa “Bu oran çalışma süresi arttıkça daha fazla yükselecek” dedi.

Yeni yatırımlar yolda

Teknolojinin son örneklerini gördüğümüz santrali gazetecilere gezdiren  Mafa, Samsun Doğalgaz Çevrim Santralinin saatte 610 megavat elektrik üreteceğini söyledi. Mafa “Üretim miktarı, nüfusu 1 milyonu aşan Samsunun ihtiyacının iki katı anlamına geliyor. Samsunun saatte ortalama 300 megavat elektrik tükettiği hesaplandığında santralin iki Samsuna yetecek üretim kapasitesi bulunuyor” dedi.

Türkiyenin elektrik enerjisi ihtiyacının sürekli arttığını, ancak kurulu gücün aynı oranda artış göstermediğini sözlerine ekleyen Ömer Mafa, “Cengiz Grubu olarak 2000 yılında enerji sektörüne adım attık. Cengiz Holdingin şu nda, 970 MWı Samsunda olmak üzere toplam 1549 MW kurulu gücü ulunmaktadır. Halen 3393 MW enerji üretecek yatırımlarımız ise sürmektedir” diye konuştu. Mafa, Türkiyedeki elektrik üretimindeki paylarını ise yapacakları yatırımlarla 2018e kadar yüzde 1.5ten yüzde 7.7ye ulaştıracaklarını da belirtti.

AB standartlarında  çevre dostu

Santralin AB çevre normlarına uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Ömer Mafa, “Biz 5 yıl sonrasını da düşünerek standartların üzerinde bir santral inşa ettik. Soğutma suyunu 1000 metre açıktan alıyoruz. Buradaki ısı farkı 1 derecenin üzerine çıkmıyor. Bunun da çevreye en ufak bir zararı yok. Zaten bu projenin finansmanı uluslararası bankalardan sağlandı. Bu bankalar bağımsız denetim şirketlerinin raporlarına göre kredi veriyor. Eğer çevreye zararlı olsa kredi bile alamazdık” diye konuştu.

Guinness Rekorlar Kitabına girer

Alman sanayi devi Siemensin Guinness Rekorlar Kitabına başvuruya hazırladığı türbiniyle öne çıkan 610 MWlık kapasiteye sahip Santral, sadece verimlilikle değil, yapım süresi başta olmak üzere birçok konuda da rekorlarla kendinden bahsettiriyor.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024