Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2055 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Temmuz 2019 - 15:34

DİKKAT! Dolar Rezerv Para Özelliğini Kaybedecek.

Büyüt
Küçült
DİKKAT! Dolar Rezerv Para Özelliğini
Dünyanın en büyük yatırım bankalarından ABD Merkezli JP Morgan, doların küresel rezerv para statüsünün yakında biteceğini ve müşterilerini buna göre pozisyon almaları gerektiği konusunda uyardı.

Bankanın döviz, emtia ve faiz stratejisti Craig Cohen, privatebank.jpmorgan.com sitesinde yayınlanan "Dolar aşırıya kaçan ayrıcalığının sonuna mı geliyor?" baÅŸlıklı makalesinde; Amerikan parasının yaklaşık 100 yıldır küresel rezerv para olduÄŸunu ve sadece Amerikalıların deÄŸil dünyanın her yerinde bir çok yatırımcının portföylerinde dolar ağırlığı oluÅŸturarak rahat ettiÄŸini vurguladı ve ekledi:
 
"Ancak doların dünyanın hakim parası olma özelliÄŸini kaybedebileceÄŸine inanıyoruz. Yapısal nedenler ve dönemsel engeller nedeniyle (orta vadede deÄŸerini yitirebilir)."
 
Doların rezerv para statüsünü genelde düÅŸünüldüÄŸü gibi 1944 Bretton Woods antlaÅŸması ile deÄŸil daha çok 1913´te ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kuruluÅŸu ile elde ettiÄŸini ileri süren Cohen; ilerleyen yıllarda Amerika´nın sürekli hale gelen dış açıklarını dünya çapında geçerli para olan doları basarak ve sürekli borçlanarak ithalat yapıp kapattığını anlattı.
 
YÜKSELEN ASYA
 
Cohen, doların hakim rolünü sürekli  olacağına dair bir iÅŸaret olmadığının altını çizdi ve ekledi:
 
"Aksine binlerce yıl geriye baktığımızda, dünyada `ekonomik merkez´ deÄŸiÅŸtikçe uluslararası hakim para birimlerinin de deÄŸiÅŸtiÄŸini görüyoruz.
 
"Ä°kinci Dünya Savaşı sonrasında ABD küresel üretimin (GSYÄ°H) yüzde 25´inden fazlasını gerçekleÅŸtiriyordu. Batı Avrupalı güçleri de eklediÄŸimizde bu oran yüzde 40´a çıkıyordu. Oysa o dönemden sonra ekonomik büyümenin itici gücü ABD ve Batı aleyhine Asya´ya doÄŸru kaydı.
 
"Yüksek büyüme ve kararlı reformlar ile Çin bu ekonomik deÄŸiÅŸimin merkezinde yer alıyor. Son 70 yılda Çin dünya üretimi içindeki payını yaklaşık dört kat arttırarak yüzde 20´ler seviyesine (yani ABD ile aynı düzeye) ulaÅŸtırdı ve bu alanda geniÅŸlemeye devam etmesi bekleniyor.
 
"Çin artık sadece düÅŸük maliyetli ürünler üreten bir imalatçı deÄŸil. Son dönemde ÅŸirket kararlarının giderek artan bir bölümü teknoloji gibi yüksek katma deÄŸerli sektörlerden geliyor."
 
Çin dışında, Hindistan dahil Güney Asya ülkelerinin de genç nüfusları ve sürekli artan teknolojik know-how birikimleri ile yüksek büyüme performansları gösterdiÄŸini aktaran Cohen; Batıda Türkiye ve Arap Yarımadası ile baÅŸlayıp DoÄŸuda Japonya ve Yeni Zelanda´ya uzanan ve Kuzeyde Rusya´dan Güneyde Avustralya´ya ulaÅŸan `Asya Ekonomik Bölgesinin´ ÅŸimdilerde küresel üretimin yüzde 50´sini gerçekleÅŸtirdiÄŸini vurguladı ve ekledi:
 
"2015-2030 döneminde oluÅŸacağı tahmin edilen 30 trilyon dolarlık orta sınıf tüketimi büyümesinin sadece 1 trilyon dolarının Batı ülkelerinden gelmesi bekleniyor... Gelecek on yıllarda dünya ekonomisinin ABD merkezli ve dolar hakimiyetinde olan bir sistemden Asya´nın daha fazla güç sahibi olduÄŸu yeni bir sisteme geçeceÄŸini düÅŸünüyoruz. Para alanında bu, muhtemelen doların diÄŸer para birimleri ve altın gibi emtialardan oluÅŸan bir döviz sepetine karşı deÄŸer kaybedeceÄŸi anlamına geliyor."
 
DOLAR KÜRESEL HAKÄ°MÄ°YETÄ°NÄ° ÇOKTAN KAYBETMEYE BAÅžLADI
 
Küresel merkez bankalarının rezervlerinde tuttukları dolar miktarına bakıldığında deÄŸiÅŸimin çoktan baÅŸladığının görülebileceÄŸini belirten Cohen, özellikle 2008 Krizi sonrasında dünya merkez bankalarının rezervlerindeki dolar miktarının yüzde 64´lerden yüzde 55´lere gerilediÄŸini  belirtti.
 
Ayrıca Euro´nun tedavüle girdiÄŸi 1999 yılından bu yana ilk defa dünya merkez bankalarının aynı anda dolar satıp euro aldıklarına dikkat çeken Cohen küresel merkez bankalarının altın alımlarının da rekor seviyeye yükseldiÄŸini vurguladı.
 
Stratejist Cohen, "2018 yılında altın, merkez bankalarından 1971´den bu yana en yüksek talebi gördü. Arka arkaya dört çeyrek dönem yaÅŸanan altın alımları ise kayıtlarda yer alan en yüksek rekor seviyeye ulaÅŸtı. Bizce bu mantıklı: Kendisini destekleyen insanlar arasında sürdürdüÄŸü binlerce yıllık güven ile altın istikrarlı bir deÄŸer kaynağı" dedi.
 
"Ticaret SavaÅŸları" gibi politikaların dünyada dolar kullanımını daha da azaltabileceÄŸini ve her geçen gün farklı ülkelerin doları dışlayan yeni ödeme sistemleri geliÅŸtirdiÄŸini anlatan Cohen, bankanın müÅŸterilerini de ÅŸöyle uyardı:
 
"MüÅŸteri portföylerini tanıdığımızda bir çoÄŸunun bizim `tedbirli´ olarak düÅŸüneceÄŸimizden daha fazla dolar pozisyonu tuttuklarını görüyoruz. Ekonomik döngünün bu noktasında portföylerin bu alanının daha çeÅŸitlendirilmiÅŸ olması gerektiÄŸine inanıyoruz. Bir çok durumda muhtemelen bizim tavsiyemiz diÄŸer G10 Para birimlerine, Asya para birimlerine ve altına daha fazla ağırlık vermek olacaktır."

KAYNAK: DHA



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024