Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1776 kez okundu. | Ekonomi Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Mart 2020 - 09:44

Ä°ÅŸte Ekonomik Tedbirler

Büyüt
Küçült
Ä°ÅŸte Ekonomik
Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Türkiye'nin aldığı tedbirleri ve virüsün oluşturduğu ekonomik etkilere karşı alınan ekonomik önlem paketini açıkladı. Bu paket kapsamında SGK pirimlerinin ödemeleri ertelendi, en düşük emekli maaşı 1500 liraya yükseltildi. İşte ayrıntılar..

rdoÄŸan'ın açıklamlarından satır baÅŸları;

"Rabbim ÅŸehitlerimizin mekanlarını cennet eylesin. Ä°nsanlık tarihi boyunca her dönemde salgın hastalıklar ve tabi hastalıklar çok ciddi can kayıplarına yol açmıştır. Nitekim ÅŸu anda dünyada insan ölümlerine yol açan hastalıklar arasında bu tür salgınların etkisi düÅŸüktür. Ancak, önüne geçilmediÄŸi takdirde salgınların kitlesel ölümlere neden olma riski vardır.

YaÅŸadığımız sürecin insanlık önüne ne gibi sorunlar çıkardığını henüz bilmiyoruz.Ancak, her ÅŸeyin eskisi gibi gidemeyeceÄŸi ortadadır. Küresel ekonomik düzende köklü deÄŸiÅŸikliklere neden olması muhtemel bir döneme giriyoruz. Özellikle son 17 yılda ülkemizin temel hizmet alanlarda yaptığımız dönüÅŸümler sayesinde Türkiye bu sürece en hazırlıklı biçimde yakalanmıştı. DiÄŸer taraftan eÄŸitim, saÄŸlık ve sosyal hizmetlerde kamu hizmetleri garantiye alınmıştır.

DiÄŸer taraftan batı kamu hizmetleri özel sektöre bırakmış, sonuçları ÅŸu anda görmektedir. Avrupa ülkeleri kamu hizmetlerini devletleÅŸtirmeye baÅŸladı.

Yeni bir döneme giriyoruz, Türkiye'nin bu durumu avantaja çevirmesi ÅŸart. Bunun için büyük ve güçlü Türkiye hedeflerimize 2023 ve 2071 vizyonlarımıza odaklanarak daha güçlü bir ÅŸekilde çalışacağız. Yeni corona virüs hastalığı ilk olarak 2019 Aralık ayında Çin'de tespit edildi. Ocak ayında ilk ölüm haberi geldi. Hemen ardından hastalık, Tayland, Japonya ve ABD'de görüldü. Covid-19 Avrupa'da ilk olarak Fransa'da tespit edildi. DSÖ Ocak ayının sonunda acil durum ilan etti. Yolcu gemilerinden sınır kapılarına, uçaklardan trenlere kadar karantina tedbirleri yaygınlaÅŸtırıldı. SARS salgınındaki can kaybını geride bıraktı.

Ä°talya'daki ölümler dikkat çekici düzeyde arttı. DSÖ, salgını pandemi ilan etti. Pek çok ülke sınırlarını insan trafiÄŸine kapattı. Ä°nsanların evde kalmalarını saÄŸlamaya yönelik pek çok önlem aldı. Bugüne kadar vaka sayısı 200 bine ölü sayısı 8 bine yaklaÅŸtı, 80 bin kiÅŸi iyileÅŸti. Türkiye en başından itibaren bu hastalıkla ilgli geliÅŸmeleri yakından izlemiÅŸ ve tedbirleri süratle uygulamaya baÅŸlamıştır. 14 Ocak'ta covid-19 hastalığının ilk rehberini hazırlayarak herkesi teÅŸhis ve tedavi hakkında bilgilendirdik. 20 Ocak'tan itibaren Çin, Rusya, Tayvan, Vietnam ve pek çok ülkeden gelen vatandaÅŸları taramadan geçirmeye baÅŸladık.

27 Ocak'ta DışiÅŸleri Bakanlığımız seyahat önelemlerini açıklamaya baÅŸladı. Çin'in Wuhan kentindeki yolcularımızı getirmeyi baÅŸardık. Sınırlarımızda sahra hastanelerini kurduk, 2 Mart'ta umreden dönen herkesin saÄŸlık muayenesini gerçekleÅŸtirdik. Son 14 gün içerisinde yabancı uyrukluların ülkemize giriÅŸini yasakladık. 10 Mart'ta SaÄŸlık Bakanımız ilk defa yurtdışından gelen bir vatandaşımızda covid-10 olduÄŸunu açıkladı. DeÄŸerli kardeÅŸlerim bizim en önem verdiÄŸimiz ÅŸey insan hayatıdır. Uzaktan eÄŸitimi hem televizyon hem internetten verek çocuklarımıza imkan saÄŸladık.

35_11

LGS ve YKS SINAVLARINI ERTELEYEBÄ°LÄ°RÄ°Z

GeliÅŸmelere göre, LGS ve YKS sınavlarını ertelemeyi gündemimize alabiliriz. Bu vesileyle 20 bin öÄŸretmenimizin atamasını daha gerçekleÅŸtirdiÄŸimizin müjdesini veriyorum. Gazino ve gece kulubü gibi eÄŸlence yerlerinin faaliyetlerini durdurduk. 16 Mart'ta uçuÅŸların durdurulduÄŸu ülkelerden gelen vatandaÅŸlarımızı karantinaya aldık. Ä°nsanlar toplu olarak bulunduÄŸu kahvehane, kafe, düÄŸün salonu, hamam, kapalı çocuk kulüpleri gibi yerlerin faaliyetlerini durdurduk. Ä°nsanların zorunlu olarak bir araya geldikleri faaliyetleri de erteledi. Partimizdeki MYK toplantılarının hepsini iptal ettik. UçuÅŸ yasağı koyduÄŸumuz ülke sayısı 20'ye ulaÅŸtı.

Dün tibariyle covid-19 teÅŸhisi konulan vatandaÅŸlarımızın sayısı 98'e çıkarken maalesef 89 yaşındaki bir vatandaşımızı kaybettik. Adeta bu süreçte viirüs ülkemize niye geçti diye dizlerini dövenlerle mücadele ettik, onlara aradıkları fırsatı vermedik, vermeyeceÄŸiz. Allah'ın yardımı ve milletimizin desteÄŸiyle bu sıkıntılı süreci daha da güçlenerek atlatacağımıza tüm kalbimle inanıyorum. Biz önce insan diyen bir milletin torunlarıyız. Bunun için aldığımız her tedbir insanların hayatını ve geleceÄŸini korumaya yöneliktir. SaÄŸlıklı insanlar hastalığı rahatça atlatırken, yaÅŸlı ve kronik hastalar zorlanabiliyor.

Covid-19 hastalığından en iyi korunma yöntemi herkesin kendi kendine tedbir almasıdır. Her birimizin fedakarlıkta bulunma zorunluluÄŸu vardır. Açıklanan tedbirlere hep birlikte uyarsak evde kalma süresini 3 haftayla sınırlı tutabiliriz. Hem inancımızda hem kültürümüzde, vücut temizliÄŸi, hane temizliÄŸi ve çevre temizliÄŸi çok önemlidir. Sevgisini dokunmakla gösteren bir milletz, ama buna bir süre ara vermeli sevgimizi yüreÄŸimizle ve dilimizle göstermekle yetinmeliyiz. Peygarimiz veba olan yere girmeyin derdi. Bizim de covid-19 olan yerlere gitmememiz lazım.

34_34

TEDBÄ°RÄ° ALIP, TAKDÄ°RÄ° ALLAH'A BIRAKACAÄžIZ

Bugün bize düÅŸen görev de gerekli olan her türlü tedbiri alarak, taktiri Allah'a bırakmaktır. Milletimin her bir ferdinden ricam covid-19 tehdidi bitene kadar evden gerekli olmadıkça çıkmamasıdır. Kontrol altında tutamayacağımız her temaz bizi virüs taşıyıcısı haline getirebilir. Vakit tevekkül ve tefekkür zamanıdır. Dış dünya ile fiziki irtibatımızı asgariye indirme vaktidir. Toplumun saÄŸlığı için kendimizden fedakarlık vaktidir. Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız evden çıkmamalıdır. Vakit yapabileceÄŸimiz her ÅŸeyi evden yapma vaktidir.

Çocuklarımızdan dışarıya çıkmadan kitap okuyarak, ders çalışarak vakitlerini deÄŸerlendirmesini istiyoruz. YaÅŸlılarımızın evden çıkmamasından ziyade diÄŸer aile üyeleriyle de mesafeli olarak hayatlarını sürdürmelerini istiyoruz.

65 YAÅž ÜSTÜ TÜM VATANDAÅžLARA MASKE ve KOLONYA DAÄžITILACAK

YaÅŸlılarımızı koruyacak ve kollayacağız. Bilim Kurulu'nun çalışmasıyla 65 yaÅŸ üzerindeki tüm vatandaÅŸlarımızı koruyucu maske ve kolonya dağıtacağız. SaÄŸlık kuruluÅŸlarımızın üzerine binecek yükü hafifletmemiz gerekiyor. VatandaÅŸlarımızdan mümkün olduÄŸu kadar saÄŸlık sorunlarına iliÅŸkin aile hekimlerine baÅŸvurmalarını istiyoruz. VatandaÅŸlarımız herhangi bir belirtede ALO 184 hattını aramalıdır. Bu vesiliyle takdire ÅŸayan bir görev yapan saÄŸlık personelime milletimin adına ÅŸükranlarımı sunuyorum. ARGE çalışmalarını yürüten Sanayi ve Teknoloji bakanlığımız bu konuda çalışmaları yürütüyor. Dün Fransa, Almanya ve Ä°ngiltere'den üst düzey siyasetçilerle yaptığım görüÅŸmelerde muhataplarımıza nasıl katkı yababileceÄŸimizi görüÅŸtük. Merkez Bankası bazı adımlar atarak likitede sıkıntısını yaÅŸanmayacağını ortaya koydu. Ekonomik Ä°stikrar Kalkanı adını verdiÄŸimiz bir paketle, KOVÄ°D-19 salgınının etkilerini azaltmak için toplamda 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye alıyoruz.

36_6

Ä°ÅžTE EKONOMÄ° Ä°ÇÄ°N DEVREYE GÄ°RECEK TEDBÄ°RLER

Bu çerçevede devreye sokacağımız tedbirler ÅŸunlardır:

1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-Ä°çecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizayon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6'ÅŸar ay erteliyoruz.

2- Konaklama vergisini Kasım ayına kadar uygulamayacağız.

3- Otel kiralamalarına iliÅŸkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemelerini Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle erteledik.

4- Ä°ç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranını yüzde 18'den yüzde 1'e indiriyoruz.

5- KOVÄ°D-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiÄŸi için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiÄŸinde bunlara ilave finansman desteÄŸi saÄŸlayacağız.

6- Ä°hracattaki geçici yavaÅŸlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteÄŸi vereceÄŸiz.

7- Bu dönemde iÅŸlerinin olumsuz etkilendiÄŸini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank'a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak erteleyeceÄŸiz.

8- Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliÄŸi geliÅŸmelerden olumsuz etkilendiÄŸi için likidite ihtiyacı oluÅŸan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBÄ°'lere vereceÄŸiz.

9- VatandaÅŸlarımız için uygun ve avantajlı ÅŸartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teÅŸvik edeceÄŸiz.

10- 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80'den yüzde 90'a çıkartacak, asgari peÅŸinatı yüzde 10'a düÅŸüreceÄŸiz.

11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düÅŸen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düÅŸülmesini saÄŸlayacağız.

12- Stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren içeren muhtasar beyannamelerin sürelerini 3 ay erteliyoruz.

13- Asgari ücret desteÄŸini devam ettireceÄŸiz.

14- Mevzuatımızdaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesini temin edeceÄŸiz.

15- Kısa Çalışma ÖdeneÄŸini devreye alacak, bundan faydalanmak için gereken süreçleri kolaylaÅŸtırılacak ve hızlandırılacağız. Böylece faaliyetine ara veren iÅŸyerlerindeki iÅŸçilere geçici bir gelir desteÄŸi verirken, iÅŸverenlerin de maliyetini azaltmış olacağız.

16- En düÅŸük emekli maaşını 1.500 liraya yükseltiyoruz.

17- Emeklilerin bayram ikramiyesini Nisan ayı başında ödüyoruz. Yine emeklilerimizin maaÅŸ promosyon ödemelerinin de, ÅŸubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doÄŸrudan hesaplarına yatırılmasını saÄŸlıyoruz.

18- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın belirlediÄŸi kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayırıyoruz.

19- Ä°stihdamdaki sürekliliÄŸi temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartıyoruz.

20- Küresel tedarik zincirlerindeki aksama ihtimaline karşı hem üretimde, hem de perakende de belirlediÄŸimiz önceliklere göre alternatif kanallar geliÅŸtireceÄŸiz.

21- Tek başına yaÅŸayan 80 yaÅŸ üstü yaÅŸlılarımız için, sosyal hizmet ve evde saÄŸlık hizmetlerinden oluÅŸan periyodik takip programını devreye alıyoruz.

Alınan kararların milletimize ve ekonomimize hayırlı olmasını dilerim.

Hiçbir virüsün Türkiye'den, Türk Milletinin birliÄŸinden, beraberliÄŸinden, kardeÅŸliÄŸinden, aldığımız ve alacağımız tedbirlerden daha büyük olamayacağını tekrar ederek, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024