Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 7460 kez okundu. | Fatih Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Nisan 2015 - 13:25

Kapalıçarşıda esnaf eylemi: 20 gözaltı

Büyüt
Küçült
Kapalıçarşıda esnaf eylemi: 20
2 Nisan tarihine kadar dükkanlarını tahliye etmesinin istenmesi üzerine, bedestenin 4 ana kapısına kilit vuran esnaf kendilerini içeri kilitledi. Kapı arkalarında barikat kuran esnaf, vücutları ile de kapılara destek yaparak polislerin içeri girmesini engelledi.

KAPALIÇARŞIdaki Sandal Bedesteninde dükkanlarını boşaltması için tebligat gönderilmesinin ardından dün sabah bedestenin 4 kapısını içeriden kilitleyip eylem başlatan esnaf, gün boyunca yetkililer ile sürdürülen ikna çabaları sonuçsuz kalınca saat 23.30 sıralarında polis müdahalesi ile gözaltına alındı. Müdahale sırasında Özel Harekat ve sağlık ekipleri de tedbir aldı. Müdahalede gözaltına alınan 20 esnaf, polis merkezinde alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

/

ESNAF KENDİSİNİ BEDESTENE KİTLEDİ

Fatihteki Tarihi Kapalıçarşı içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde olan halı, turistik eşya, çanta, takı ve giysilerin satıldığı dükkanların bulunduğu Sandal Bedesteninin kapısına, Fatih Kaymakamlığı tarafından tahliye tebligatının asılmasının ardından, esnafın dün sabah saatlerinde başlattığı eylem gün boyu sürdü. Tebligatta esnaflardan 22 Nisan tarihine kadar dükkanlarını tahliye etmesinin istenmesi üzerine, bedestenin 4 ana kapısına kilit vuran esnaf kendilerini içeri kilitledi. Kapı arkalarında barikat kuran esnaf, vücutları ile de kapılara destek yaparak polislerin içeri girmesini engelledi.

O ANLARDAN KARELER

/

POLİS MÜDAHALESİ İLE 20 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Yetkiler ile esnaf arasında gün boyu süren ikna çalışmalarına rağmen, dükkanlarından ayrılmamak konusunda kararlı olan esnafın bedesteni boşaltmaması üzerine, saat 23.30 sıralarında çok sayıda çevik kuvvet ekibi bedestenin bulunduğu Kapalıçarşıya girdi. Bu sırada olay yerine çağrılan itfaiye aracı da Kapalıçarşının Nuriosmaniye Kapısına yanaştırıldı. Polisin, bedestenin kilit vurulan kapılarını açmak için itfaiyeden destek aldığı öğrenildi. Tedbir amaçlı olay yerine gelen Özel Harekat polislerinin de ellerindeki kalkan ve uzun namlulu silahlarla Kapalıçarşıya girdiği görüldü. Kısa bir süre içerisinde bedestene giren polislerin, içeride bulunan 20 esnafı gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltındaki esnaf, çarşının giriş kapısına yanaştırılan çevik kuvvet otobüslerine bindirildi. Otobüslerin çıktığı sırada çevrede toplanan bazı esnaf yakınları, alkış tutarak yaşanan olayı protesto etti. Çevik kuvvet ekipleri, gözaltına alınan kişilerin bulunduğu otobüs ile alkış tutan esnaf arasında etten duvar ördü. Gözaltındaki esnaf, Beyazıt Polis Merkezine götürüldü.

/

ESNAF SERBEST BIRAKILDI

Polis müdahalesi ile gözaltına alınan 20 kişi, Beyazıt Polis Merkezinde yapılan Genel Bilgi Taraması (GBT) testi ve alınan ifadelerinin ardından, saat 01.15 sıralarında serbest bırakıldı. Esnaf, polis merkezi dışında kendilerini bekleyen yakınları ve esnaf arkadaşları tarafından sevinç gösterisiyle karşılandı.

/

AÇTIK VE SUSUZDUK, HİÇBİR ŞEY YEMEDİK

Polisin müdahalesi sırasında gözaltına alınan Erdem Balcı isimli esnaf, polis merkezindeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından, dışarıda bekleyen gazetecilere açıklama yaptı. Sabah saat 08.30dan beri içeride olduklarını belirten Balcı, Bütün arkadaşlarımızla sözleştik. Kapıları kapattık. Akşama kadar bekledik. Akşam saat 23.00 civarı polisin ve çevik kuvvetin geldiğini söylediler. Bazı sosyal paylaşım siteleri üzerinden devamlı yayın yaptık. Saat 23.00 gibi, tabii terörist olmadığımız ve başımıza daha önce böyle bir sıkıntı gelmediği için, endişe duymaya başladık. Kapıları açıp açmama konusunda arkadaşlarla konuşup karar almaya çalıştık. Açtık ve susuzduk. Hiçbir şey yemedik. Ne yapacağımı bilemediğim için endişelendim. Ailemi aradım, ailemde arkamda durup destek verdiği için, davamız hak davası, ekmek davası, helal dava olduğu için yapacak hiçbir şey yoktu. Namazımızı kıldık ve Allaha dua ettik. Sonuçta buraya kadar geldik dedi.

/

ÇOCUKLAR YERE YATIN

Polisin ani müdahalesi ile eylemlerine son vermek zorunda kaldıklarını belirten Balcı, Polisler içeri girer girmez biz ellerimizi kaldırdık. Teslim olduğumuzu dile getirdik. Ama onlar ona rağmen ufakta olsa bir gaz sıktılar bize. Ondan sonra herkes baktı. Herkes temiz, esnaf. Hiçbir sıkıntı yok. Sadece çocuklar yere yatın dedi. Polis ve emniyete çok teşekkür ediyorum. Bize çok iyi davrandılar. Hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ve son olarak ben 7 yaşında Kapalıçarşıya girdim. Yaşım 30 ve ben 23 yıldır esnafım şeklinde konuştu.

Erdem Balcının babası Erdoğan Balcı da, Üç çocuk yapın diyen Başbakana sesleniyorum şimdi. Bu da benim çocuğum, iki tane çocuğum var. ben iki çocuğuma bakamıyorum, elinden ekmeği alınıyor diye konuştu.

OPERASYON YAPILACAĞINI ÖĞRENİNCE IŞIKLARI SÖNDÜRDÜK

Gözaltına alınan ve daha sonra sağlık gerekçesiyle serbest bırakılan esnaf Erman İpço da, kapılara barikatlar kurduklarını belirterek, Sabahtan beri bekledik. Öğlene kadar hiçbir şey yoktu. Öğleden sonra polisler kapıları yoklamaya başladı. Biz artık daha çok tedbir almaya başlamıştık. Her kapıda arkadaşlarımız nöbet tutuyordu. Hangi kapıyı yokladılarsa o noktaya yoğunluk gösteriyorduk .En son akşam operasyon yapılacağını duyunca ışıkları söndürdük. Biz en son sabah karnımızı doyurmuştuk. Aç karnımızla mücadele etmeye devam ettik. Akşam namazımızı kıldık. Son mücadelemizi verdik. Orta ve güney kapısına bütün polisler yığıldı ve bize çıkmamızı söylediler. Çıkmazsak işlem yapılacağını ve bu nedenle uzlaşmak istediklerini belirttiler dedi.

ÖLENE KADAR BURADAYIZ

Esnaf şöyle devam etti; Biz büyüklerimizle uzlaşılmasını istedik. Fakat büyüklerimizle de uzlaşmaya varılmayınca onlar daha çok bize yüklenmeye başladı. Kapıların arkasında durmamamız söylendi. Biz de ölene kadar buradayız dedik. Kendimizi gerekirse yakacağız dedik. Düşünüyorduk da çeşitli eylemler yapıp kendimize zarar vermeyi. Ama bir anda oldu herşey. Orada kapıyı patlatacaklarını hiç tahmin etmedik. Çünkü tarihi kapı olduğu için orada biz kapıya yüklenirken, birdenbire kapı patladı ve kapı ortadan ayrıldı. Bazı arkadaşlarımız geriye kaydı. Ben fenalık geçirdim. Arkadaşlarımı arkadan kelepçelediler. Bu benim çok zoruma gitti. Kapıyı açtıklarında bir gaz attılar. Biz gaz atmayın dedik. Biz size karşı bir mücadele içinde değiliz dedik. Biz sadece sesimizi duyurmak istiyorduk. Bir müdür geldi. Bize, Bunu yapmasaydınız keşke gençler. Dışarıda büyükleriniz keyfi yerinde size talimat veriyorlar. Siz burada çile çekiyorsunuz dedi. Biz de dedik burada hep beraber ekmek yiyoruz dedik. Daha sonra bizi toplayıp araca bindirdiler. Fenalık geçirdiğim için beni serbest bıraktılar

ESNAFIN DİRENİŞİ CEP TELEFONU KAMERASINA YANSIDI

Dükkanlarını terk etmeyen esnafın bedesten içerisindeki anları bir cep telefonu tarafından kayıt altına alındı. Görüntülerde, esnafın kapılara yığılarak set oluşturduğu görülüyor. Arkadan gelen bir ses ise, Yaslanın kapılara, kesinlikle içeri girmelerine izin vermiyorsunuz. Herkes kapılarına sahip çıksın. Kimseye geçit yok arkadaşlar, ne olursa olsun terk etmiyoruz. Ne olursa olsun kapıları bırakmıyoruz. Ne derlerse desinler kimse konuşmayacak onlarla. Söyleyin dışarıdaki arkadaşlara, muhataplarınız dışarıda deyin. Gitsinler bizim sözcülerimiz ile konuşsunlar. Kesinlikle biz hiçbir şey konuşmuyoruz ve kapıları açmıyoruz. Kimse görev yerini terk etmesin. Polise geçit yok arkadaşlar diyor.




Kapalıçarşı'da eylem paylaşan: cumhuriyet

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024