Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2258 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Nisan 2015 - 11:55

27 milyona mal olan Cumhuriyet Kulesi yıkılacak!

Büyüt
Küçült
27 milyona mal olan Cumhuriyet Kulesi
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin imar plan değişikliğini reddetmesi üzerine şu açıklamayı yaptı:

Ankara Keçiörende temelleri 12 yıl önce atılan, imara aykırı olduğu gerekçesiyle kaçak yapı olarak görülen Cumhuriyet Kulesi için Keçiören Belediyesinin hazırladığı imar plan değişikliği, önceki akşam Ankara Büyükşehir Belediye Meclisine geldi. Meclisin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Keçiören Belediyesinin hazırladığı 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğini planlama ilke ve esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle CHP, MHP ve BBPli komisyon üyelerinin muhalefetine rağmen AK Partili üyelerin oylarıyla reddetti. Komisyon raporu, Meclis gündeminde oyçokluğuyla kabul edildi. Bu karar, Cumhuriyet Kulesinin tamamlanması için gerekli olan yasal süreci sona erdirmiş oldu. 

 

 

ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂRDIR

Biz yönetime geldiğimiz tarihten itibaren bu yanlış projenin düzeltilmesi için elimizden gelen çalışmayı yaptık. Danıştayın yıkım kararı üzerine yeni bir imar düzenlemesi yaptık. Ama Ankara Büyükşehir Belediyesinin bizim imar çalışmamızı reddetmesi ile Cumhuriyet Kulesinin yıkımı kesinleşmiştir. Reddedilen imar çalışmamız kanunen bir ilçe belediyesi olarak yapabileceğimiz son yasal hamleydi.

Ortada zaten büyük bir israf ve görüntü kirliliği vardı. Mecbur kaldığımız bu yıkımla ilçedeki tek büyük görüntü kirliliğinden ve israfın daha da artmasından kurtulmuş olacağız. Zararın neresinden dönülürse krdır.

Siyasi çekişmenin sembolü

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Başkan Melih Gökçekle dönemin AK Partili Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok arasında pek çok konuda çekişme yaşanmış, Cumhuriyet Kulesi de bu iki ismin rekabeti sırasında mahkemelik olmuştu. Altınok, 2009daki yerel seçimlerin hemen öncesinde hakkındaki seks kasedi iddialarının ardından adaylıktan çekilmişti. Son yerel seçimde BBPden aday olan Altınok, seçimi kaybetmişti.

Bitseydi böyle olacaktı

Cumhuriyet Kulesinin 175 metre uzunluğunda, içerisinde alışveriş merkezi, restoran, kafe, nikh salonu, sergi salonu, müze, açık ve kapalı seyir terasları gibi imknların olması planlanıyordu Zirvesinde ise uzay platformu ve teleskoplarla gözetleme kulesi yer alması düşünülüyordu. Keçiörendeki Atatürk Botanik Bahçesinden kuleye yaklaşık 1680 metre uzunluğunda bir teleferik projesi de yapılacağı belirlenen projede kulenin bir katı ise Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında geçen Ankara Savaşını anlatan heykellere ayrılacaktı.

Cumhuriyet Kulesinin 12 yıllık hikyesi

CUMHURİYET Kulesinin hüsranla biten serüveninde şunlar yaşandı: Dönemin AK Partili Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok projeyi, Türkiyenin en yüksek kulesi Atakuleye rakip olacak bir Cumhuriyet Kulesi yapacağız sözleriyle tanıttı. 2003 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, kulenin temelini attı, törende Gülben Ergen konser verdi. İnşaat, müteahhit firmanın zarar ettiği gerekçesiyle 2003-2008 arasında birkaç kez durma noktasına geldi.

ATAKULENİN MİMARI

Atakulenin de mimarı olan Ragıp Buluçun mimarlığını yaptığı, temelinde 500 ton demir kullanılan kulenin yapımına 2008 yılında yeniden hız verildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2008de Keçiören Belediyesine yönelik şu gerekçelerle dava açtı: Dava konusu alana ilişkin olarak herhangi bir plan değişikliği yapılmadığı, bahse konu olan parselin onaylı imar planındaki kullanımının güçsüzler yurdu olduğu ve kule inşaatının mevcut imar planına aykırı olarak yapıldığı, söz konusu kulenin hava mania planları açısından da değerlendirmesi gerektiği ve bu konuda gerekli izinlerin alınmadığı...

10uncu İdare Mahkemesi, Büyükşehirin açtığı dava sonucunda kulenin ruhsatını 2009da iptal etti. 144üncü metredeyken durdurulan kule hakkında verilen karar, Keçiören Belediyesince temyize götürüldü. Cumhuriyet Kulesi, mania engelini, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının hazırladığı yeni mania planıyla aştı. Ancak bu kez Danıştay 6ncı Dairesi, kulenin ruhsat iptali kararını, imara aykırı olduğu gerekçesiyle onayladı ve imar plansız kalan kulenin yıkılması kesinleşti. Kararın ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kulenin yapımına karar veren ilgililer hakkında tazminat davası açılmalı derken, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Karara uyup yıkacağız dedi.

Referandum yapılsın

Projeyi başlatan eski Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok ise, Kuleyi yıkmak cinayet demek. Referandum yapılsın, kulenin geleceğine Keçiörenliler karar versin önerisini getirdi. Danıştayın yıkım kararının ardından Keçiören Belediyesi, Cumhuriyet Kulesinin bitirilmesi yönünde bir adım attı. İmara aykırı bir şekilde bekleyen kule için Keçiören Belediye Meclisinde onaylanan imar plan değişikliği 2014ün aralık ayında Ankara Büyükşehire gönderildi. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi, Keçiörenin hazırladığı imar plan değişikliğini planlama ilke ve esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle AK Partili üyelerin oylarıyla reddetti. Kararla birlikte plansız kalan Cumhuriyet Kulesinin yıkımı da kesinleşti.

Hürriyet





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024