Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1496 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   10 Ekim 2019 - 10:25

ABD’li araştırmacadan, YPG/PKK-ABD ilişkisine \\\'saatli bomba\\\' benzetmesi

Büyüt
Küçült
ABD’li araştırmacadan, YPG/PKK-ABD ilişkisine \\\saatli bomba\\\
Brooking Enstitüsü Araştırmacılarından Amanda Sloat, \\\'YPG/PKK-ABD ilişkisi\\\'ne dair, \\\'2014\\\'te Barack Obama döneminde başladığından bu yana Suriyeli Kürtlerin bir grubu olan YPG\\\'ye yardım etme politikası, bir saatli bomba gibi\\\' değerlendirmesinde bulundu

Brooking Enstitüsü AraÅŸtırmacılarından Amanda Sloat, \\\"YPG/PKK-ABD iliÅŸkisi\\\"ne dair, \\\"2014\\\'te Barack Obama döneminde baÅŸladığından bu yana Suriyeli Kürtlerin bir grubu olan YPG\\\'ye yardım etme politikası, bir saatli bomba gibi\\\" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

\r\n

Amanda Sloat, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede, terör örgütü YPG/PKK\\\'yı iÅŸaret ederek \\\"ABD, Türkiye\\\'nin Suriyeli Kürt kuvvetler hakkındaki endiÅŸelerini hafife aldı. Bu artık devam edemezdi.\\\" ifadelerine yer verdi.

\r\n

ABD\\\'de hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat siyasetçilerin BaÅŸkan Donald Trump\\\'ın Suriye\\\'de Türkiye\\\'nin operasyon yaptığı alandaki askerlerini çekme kararını eleÅŸtirdiÄŸine dikkati çeken Sloat, \\\"2014\\\'te Barack Obama döneminde baÅŸladığından bu yana Suriyeli Kürtlerin bir grubu olan YPG\\\'ye yardım etme politikası, bir saatli bomba gibi.\\\" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

\r\n

- \\\"Åžimdi Trump\\\'ı eleÅŸtiren hiçbir siyasetçi ABD-YPG ortaklığını en baÅŸta akıllıca bulmuyordu\\\"

\r\n

Sloat makalesinde ÅŸu ifadelere yer verdi:
\\\"DEAÅž\\\'a karşı savaÅŸmak oluÅŸan kısa süreli bir zorunluluk, ÅŸu anda acılı bir ÅŸekilde ortada olan öngörülebilir sonuçlarla birlikte bir stratejik çeliÅŸki doÄŸurdu. ABD\\\'nin, Türkiye\\\'ye karşı uzun süredir bir savaÅŸ içinde olan bir terör örgütüyle doÄŸrudan bağı bulunan bu gruba desteÄŸini, bir NATO üyesi olan Türkiye hiçbir zaman kabul etmedi. Åžu anda Trump\\\'ı eleÅŸtiren hiçbir siyasetçi de bu müttefikliÄŸin en baÅŸta akıllıca olduÄŸunu düÅŸünmüyordu. Buradaki asıl sürpriz ABD\\\'li diplomatlar ve askeri yetkililerin bu durumu bu derece savunulamaz kılmış olması.\\\"

\r\n

ABD\\\'nin o dönem baÅŸkanı olan Barack Obama\\\'nın 2014\\\'te kendi askerlerini sahaya sürmek yerine yerel aktörlerle iÅŸ birliÄŸi yapmayı seçtiÄŸini ve YPG ile iÅŸ birliÄŸine gittiÄŸini belirten Sloat, \\\"ErdoÄŸan, YPG\\\'nin hem Ankara hem de Washington\\\'ın terör örgütü olarak tanıdığı PKK ile baÄŸlarından dolayı bu ortaklığa karşı çıktı.\\\" bilgisini paylaÅŸtı.

\r\n

- \\\"YPG-PKK bağı sahada
açıkça ortadaydı\\\"

\r\n

Sloat, ABD\\\'nin YPG\\\'yi terör örgütü olarak tanımadığına iÅŸaret ederek, \\\"Ancak+ (YPG ve PKK arasında) sahadaki baÄŸlar açıkça ortadaydı. YPG Rakka\\\'da DEAÅž\\\'ı yendikten sonra, PKK\\\'nın kurucusu olarak tutuklu olan Abdullah Öcalan posterleri açtı.\\\" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

\r\n

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham\\\'ın Trump\\\'ın kararını eleÅŸtiren önde gelen isimlerden biri olduÄŸuna dikkati çeken Sloat, \\\"Graham de 2016\\\'da senatoda yapılan bir oturumda Suriye\\\'deki Kürtler ile ortaklık kurmanın \\\'dünyadaki en aptalca fikir\\\' olduÄŸunu savunmuÅŸ ve Türkiye\\\'nin endiÅŸelerini paylaÅŸmıştı.\\\" ifadelerini kullandı.

\r\n

Sloat, Türkiye\\\'nin ABD\\\'nin YPG\\\'yi silahlandırmasını kendi sınırlarına karşı bir tehdit olarak gördüÄŸüne iÅŸaret ederek, \\\"YPG\\\'nin DEAÅž ile çatışmaya karar vermesinin nedeni ABD\\\'ye yardım etmek deÄŸildi. Bu grubun kendi nedenleri vardı, topraklarını korumanın yanı sıra, Suriye\\\'nin kuzeyindeki 3 kantonu Kürtlerin yoÄŸunlukta olduÄŸu tek bir özerk bölge altında toplamak istiyordu. Ancak bu toprakları Türkiye\\\'nin güneydoÄŸu sınırlarını da kapsıyordu.\\\" bilgisini paylaÅŸtı.

\r\n

- \\\"Washington Ankara\\\'ya
tutulması zor sözler verdi\\\"

\r\n

PKK ile barış sürecinin Temmuz 2015\\\'te kesildiÄŸinin anımsatan Sloat, \\\'Washington\\\'ın Ankara\\\'ya tutulması zor sözler verdiÄŸinin\\\" altı çizdi.

\r\n

Sloat, \\\"Obama yönetimi, 2016 baharında Münbiç\\\'i DEAÅž\\\'tan temizlemek için YPG\\\'den Fırat Nehri\\\'ni geçmesini istediÄŸinde, ErdoÄŸan\\\'ın YPG\\\'nin Fırat\\\'ın doÄŸusunda kalması isteÄŸine karşı davranıyordu. ABD, kamuoyunun önünde YPG\\\'lilerin, DEAÅž\\\'ın temizlenmesinin ardından Fırat\\\'ın batısını terk edeceÄŸini söyledi ancak grup orada kaldı. Trump yönetimi, Haziran 2017\\\'de baÅŸlayan Rakka operasyonu için YPG\\\'yi silahlandırdığında, daha sonra silahları toplama sözü verdi. ABD\\\'li bir yetkili ise bu fikrin \\\'ahmakça\\\' olduÄŸunu ve bu sözün yerine getirilmediÄŸini belirtti.\\\" bilgisi paylaÅŸtı.

\r\n

ABD\\\'nin YPG ile iÅŸ birliÄŸini \\\"geçici ve taktiksel\\\" olarak tanımladığını ve ErdoÄŸan\\\'ın bunun için bir tarih istediÄŸinin ifade ederek, \\\"ABD, DEAÅž\\\'ı yenme hevesiyle, Türkiye\\\'nin kesinlikle kabul etmeyeceÄŸi bir Suriye Kürt bölgesi oluÅŸturulmasının uzun vadeli sonuçlarını fark edemedi.\\\" eleÅŸtirisinde bulundu.

\r\n

Sloat, Türkiye\\\'nin daha önce sınırlarında \\\"terör koridoru\\\"nu engellemek ve Suriyeli mültecilerin evlerine geri dönmelerini saÄŸlamak için Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarını yaptığını anımsatarak, ABD\\\'nin bu operasyonlara tepkisinin \\\"ihtiyatlı\\\" olduÄŸuna dikkat çekti.

\r\n

ABD ve Türkiye\\\'nin güvenli bölge konusunda ortak devriyeler düzenlendiÄŸini vurgulayan Sloat, Trump yönetimine, tüm sorunlara raÄŸmen Türkiye ile iliÅŸkilerini sürdürme çaÄŸrısı yapıldı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024