Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2539 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Nisan 2015 - 16:00

Dünyaca ünlü koya demir kapı

Büyüt
Küçült
Dünyaca ünlü koya demir

Bozcaadanın dünyaca ünlü koylarından biri olan Akvaryum Koyuna araçla girilen tek yol demir bir kapı konarak kapatıldı. Bozcaadadaki koyların özel müteşebbislere kiralanmasının gündemde olduğu bugünlerde, araçların kullandığı toprak yol, asfalt yoldan itibaren demir kapıyla kapatıldı.  Gördükleri manzara karşısında şaşkına dönen Bozcaadalılar, önce bu duruma bir anlam veremedi. Ancak, gerçek kısa süre sonra anlaşıldı.

Yolu kapatan demir kapının, Akvaryum Koyunun gerisindeki yaklaşık 2 bin dönümlük arazinin mülk sahibi olan Bozcaadalı Kamil Erdoğan tarafından yaptırıldığı ortaya çıktı. Akvaryum ve yakınındaki Tuzburun koylarını kiralayıp, gerisindeki kendisine ait olan araziyle birlikte işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuran Erdoğan da, demir kapıyı kendisinin koyduğunu doğruladı.

Akvaryum Koyunun kumsal bölümü dışında çevresindeki tüm arazinin sahibinin babası olduğunu belirten Naci Erdoğan, Asfalt yolun altında bin dönümün üzerinde arazimiz var. Bunun 600 dönümün üzerindeki bölmünü zamanında telle çevirdik. Kalan bölümünü sadece insanların Akvaryum Koyundan faydalanması için açık bıraktık. Ancak orada açılan yol, bölge 1inci derece doğal SİT olmasına rağmen tamamen tahrip edilmiş durumda. İki gün içinde oradan 800 bira ve şarap şişesi topladık. Molozların döküldüğünü gördük. Bu da bizi yaraladı. Koya giden bizim mülkümüz üzerindeki toprak yol 3 metre genişlikteydi. Şu an 11 metre genişliğe ulaşmış. Yukarıdan gelen yağmur sularıyla oradaki tüm toprak denize akıyor ve bölge erozyona uğruyor. Ayrıca, buradaki maki dokusu bozuldu. Buraya başkalarının girmesini engellemek için kapıyı koymadık. Bir servis kapısı (yayaların geçebileceği) var ve insanlar oradan içeriye girip çıkabilir. Biz tahrip olan yolu yeniden maki dokusuna kavuşturmayı düşünüyoruz diye konuştu.

PROJE HAZIRLAYIP, SUNDUK

Bir proje hazırlayıp bunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Bozcaada Belediyesine verdiğini anlatan Naci Erdoğan, Eğer Akvaryum Koyunun işletme hakkını alırsak bu yaz işleteceğiz. Sunduğumuz proje kapsamında giriş kapısından 10 metre sonra 50-60 araçlık bir otopark alanı yapmak istiyoruz. Çünkü araçların koyun dibine kadar giderek doğayı tahrip etmesini istemiyoruz. Ancak bu yolun insanlara kapatılmış gibi düşünmesini istemiyoruz. Öyle bir olay yok çünkü. Ama buranın bizim iznimiz dışında başkaları tarafından kullanılmasına, buradan menfaat elde etmesine ve burayı kirletmesine artık göz yummayacağız dedi.

KADASTROYA İŞLENMEMİŞ

Bozcaada Belediye Başkanı CHPli Hakan Can Yılmaz ise, Akvaryum Koyunu da içinde barındıran parselin Kamil Erdoğana ait olduğunu söyledi. Başkan Yılmaz, Akvaryum Koyuna geçiş için 1990lı yılların sonunda itibaren kullanılan yolun kadastroda olmayan, Erdoğanın arazisinin içinden geçen bir yol. Bu koy Bozcaada için çok değerli. Turistlerin ve ada sakinlerinin yaz döneminde çok rağbet ettiği bir koy. Karşılıklı diyalogla bu sorunun çözülebileceğine inanıyorum. O yol eğer kadastroda işlenmiş olsaydı işimiz çok daha basit olacaktı. Ama ben gerek yer sahibiyle, gerek Tapu Kadastro Müdürlüğüyle görüşüp, ortak bir mutabakat ile bu soruna çözüm üreticeğine inanıyorum ve vatandaşların bu konuda sakin olmasını istiyorum dedi.

Bozcaada Turizm İşletmecileri Derneği (BOZTİD) Başkanı Yahya Göztepe ise, adadaki bütün koyların halkın olduğunu ve devletin girişimi ile orada bir yol olması gerektiğini vurgulayıp, Orası açılacak diye düşünüyorum. Çünkü Akvaryum Koyu, binlerce insanın Bozcaadaya gelme sebeplerinden birisi dedi.

DHA

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024