Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1686 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   02 AÄŸustos 2019 - 19:45

Soylu dan Rakamlarla Suriyeli ve yabancı nüfus bilgilendirmesi

Büyüt
Küçült
Soylu dan Rakamlarla Suriyeli ve yabancı nüfus
Uluslararası Göç Örgütü'nün 2003 yılında hazırladığı raporda 2050 yılı için tahmin ettiği göçmen rakamının 230 milyon olduğunu hatırlatan Soylu, "Bu rakam daha 2013 yılında geçildi" dedi.

Türkiye sınırında birdenbire yüz binlerce insanın biriktiÄŸini vurgulayan Soylu, "Bu insanlar daha daha çok para kazanmak için koÅŸmadı" ifadelerini kullandı. 

"KAYA OLMAK Ä°STEMEDÄ°K"

Türkiye'nin göç eden insanlara karşı vicdani bir yaklaşım sergilediÄŸinin altını çizen Bakan Soylu, "EÄŸer biz bu göçü ekonomik beklentilere baÄŸlarsak, o zaman vicdanımızla davranma yetimizi kaybederiz. Ancak biz burada kaya olmak istemedik. Yani çarpıp geri dönsünler tercihini kullanmadık" diye konuÅŸtu. 

8 ilde bulunan barınma merkezinin sayısının 11 olduÄŸunu anlatan Soylu, "Buralarda halihazırda barınan insan sayısı 87 bin 464. Bu yerlerin toplam kapasiteleri ise 165 bin 609 kiÅŸidir" ifadelerini kullandı. 

"ENSAR-MUHACÄ°R ANLAYIÅžIYLA YAKLAÅžIYORUZ"

Türkiye'nin göç konusunda izlediÄŸi politika hakkında da önemli açıklamalar yapan Soylu ÅŸu ifadeleri kullandı: 

"Bizim bu noktadaki çizgimiz ve duruÅŸumuz nettir. Biz bu meseleye ensar-muhacir anlayışıyla yaklaÅŸtık, halen de bu bakışımızı sürdürüyoruz. Åžunun bilinmesini de isterim; Türkiye'nin göç yönetimi politikasının ana eksenini, ensar-muhacir anlayışımız oluÅŸturmaktadır ve bizim buradan herhangi bir ÅŸekilde sarfınazar etmemiz söz konusu deÄŸildir.

"Ä°STANBUL'A YIÄžILMAYI ÖNLEYECEĞİZ"

Önümüzdeki süreçte politikamızda tek deÄŸiÅŸiklik, vatandaÅŸlarımıza, kamuoyuna daha fazla bilgilendirme yapmak olacaktır. Ä°stanbul özelinde de yaptığımız, kimseyi geldiÄŸi ülkeye göndermek deÄŸildir. Sadece Ä°stanbul'da bir yığılmanın önüne geçebilmek için, göçmenlerin, kayıt oldukları ÅŸehirlerde ikametini temin etmeye çalışmaktır ki bu da zaten olması gereken bir ÅŸeydir. Önümüzdeki süreçte, iftira ve yalanlara fırsat bırakmamayı hedefliyoruz. Çünkü bu alanda iftira üretmek tehlikelidir. Allah göstermesin, bir sokak eylemi çıkması, bir linç giriÅŸimi olması, bizim korkulu rüyamızdır. Toplumları birbirine düÅŸürmek kimseye bir ÅŸey kazandırmaz ve günlük siyasi pozisyonlar için alınabilecek bir risk deÄŸildir."

Toplantıda basın mensuplarına Türkiye'ye yapılan göç, Türkiye üzerinden yapılmaya çalışılan yasa dışı göç ve alınan önlemler hakkında da bilgi verildi. Verilen bilgilerden öne çıkan baÅŸlıklar ÅŸöyle: 

TÜRKÄ°YE'DEKÄ° YABANCI SAYISI

Türkiye'de toplam 4,9 milyon yabancı bulunuyor. Bunlardan 3,6 milyonu geçici koruma altındaki Suriyeliler. 1 milyonu ikamet izniyle kalanlar, 320 bini ise uluslararası koruma altındaki kiÅŸiler. 

AKTÄ°F Ä°KAMET Ä°ZNÄ° SAHÄ°PLERÄ°

2005 yılında aktif ikamet izni sahip olan sayısı 178 bin 964'tü. Sonraki yıllarda bölgede yaÅŸanan savaÅŸ ve açlık gibi sorunlar bu sayının artmasına neden oldu. Özellikle 2018 yılında artış hızlandı. 2019'a gelindiÄŸinde ise 1 milyon 36 bin 789'a ulaÅŸtı. 

DÜZENSÄ°Z GÖÇMEN

2014 yılına kadar ortalama 50 bin civarında seyreden düzensiz göçmen sayısı, son 5 yılda gözle görülür ÅŸekilde arttı. 2018'de artırılan denetimler ile sayının kontrol altına alınması için önemli adımlar atıldı. Geçen sene 268 bin, bu sene ise ÅŸimdiye kadar 117 bin düzensiz göçmen yakalandı, 44 bin 521'i sınır dışı edildi. 

Bu kapsamda, geri gönderme merkezleri oldukça önemli iÅŸlev görüyor. Toplam kapasitesi 15 bin 876 olan mevcut 26 merkeze, 3800 kapasiteli 9 merkez daha eklenmesi planlanıyor. 

Türkiye'de yaÅŸayan geçici koruma altındaki Suriyeliler.Türkiye'de yaÅŸayan geçici koruma altındaki Suriyeliler.

GEÇÄ°CÄ° KORUMA ALTINDAKÄ° SURÄ°YELÄ°LER 

Geçici koruma kapsamına alınan kiÅŸinin hak ve hizmetlerden faydalanabilmesi için kayıtlı olduÄŸu ilde ikamet etmesi ÅŸartı var. Suriye'de savaşın baÅŸladığı 2012 yılında ülkemize gelen Suriyeli sayısında 2014'ten itibaren hızla artış yaÅŸandı. 1 AÄŸustos 2019 itibariyle 3 milyon 369 bin 284 Suriyeli geçici koruma statüsü altında Türkiye'de bulunuyor. 

Geçici korumanın saÄŸladığı hak ve yükümlülükler açısından diÄŸer statülerden herhangi bir farkı yok. Ancak Suriye uyruklu yabancıların bireysel baÅŸvuruları alınmamakla beraber, toplu statü kapsamında kalışları devam ediyor. Bu kiÅŸilere saÄŸlık, eÄŸitim, abonelik, sosyal hizmetler ve istihdam konusunda destek saÄŸlanıyor. 

EN ÇOK SURÄ°YELÄ°NÄ°N OLDUÄžU 10 Ä°L
Ä°stanbul 547 bin 235
Gaziantep 440 bin 618
Şanlıurfa 432 bin 7
Hatay 428 bin 73
Adana 240 bin 76
Mersin 201 bin 224
Bursa 172 bin 868
Ä°zmir 143 bin 839
Kilis 115 bin 385 
Konya 107 bin 264

 

Ä°STANBUL'DA MEVCUT DURUM

Ä°stanbul'da son yıllarda özellikle ikamet izni sahibi yabancıların sayısında ciddi bir artış yaÅŸandı. Bu artışın baÅŸlıca sebebi olarak çalışma ve eÄŸitim alanındaki imkanlar gösteriliyor.

Kentte ikamet 533 bin 11 yabancının ikamet izni var. 547 bin 235 yabancı ise geçici koruma statüsünden faydalanarak Ä°stanbul'da yaşıyor. 

Son yıllarda düzensiz göçle de mücadele ediliyor. Bu kapsamda Ä°stanbul'da bu yıl 35 bin 542 düzensiz göçmen yakalandı. 

Ä°stanbul'da mevcut durum. Ä°stanbul'da mevcut durum.

KAYNAK: HABER7



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024