Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1906 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Aralık 2018 - 12:03

Times: Suriyedeki boşluğu Türkiye, İran, Rusya dolduracak

Büyüt
Küçült
Times: Suriyedeki boşluğu Türkiye, İran, Rusya
Times gazetesi, ABD in Suriyeden askerlerini çektikten sonra oluşacak boşluğu Türkiye, Rusya ve İranın doldurmaya ve Batı ın bölgedeki nüfuzuna ait son kalıntıları da ortadan kaldırmaya çalışacaklarını yazdı.

Türkiye ın sınır bölgelerinde askeri varlığını güçlendirdiğini hatırlatan gazete, bunun Türkiye in Kürt mevzilerine saldırı düzenleme planlarının da işareti olduğu yorumunu yaptı.

Haberde yer alan ifadeler şöyle:

Tank ve obüsler dâhil yaklaşık 100 askeri aracın bulunduğu konvoy, Cumartesi günü Kilis sınırına doğru ilerledi. Bazıları Türk birlikleri ve Türkiye in müttefiki Suriyeli muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçti. Bölge, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolünde olan ve Erdoğanın ele geçirileceğini söylediği Menbice 30 mil (48 km) mesafede.

Türkiye ve ABD, NATO müttefikleri arasında doğrudan bir çatışmayı önlemek için, Kasım ayında Menbic e ortak devriye operasyonu başlattı. Sahadaki 2 bin Amerikan askerinin parçası olan özel kuvvetlere bağlı askerler şehirde SDG ile ortak hareket ediyor.

İkinci Türk konvoyu da, SDG kontrolündeki bölgeye komşu olan Şanlıurfa sınırında konuşlandırıldı. Türkiye ile müttefik olan muhalif milis gruplar da tetikte bekliyor.

Trumpın Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda bir takvim vermediğini de hatırlatan gazete, Amerikan askerleri çekildiğinde Türkiye in Kürt mevzilerine saldırması önünde de engellerin kalkacağını belirtti.

YPGyi Suriyede IŞİDe karşı savaşan en etkin yerel milis olarak tanımlayan Times gazetesi, örgütün Türkiye in saldırısına uğramaları durumunda irliklerini IŞİDe karşı operasyonlardan çekmek zorunda kalacakları yönündeki açıklamasında da yer veriyor.

Haberde, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün de ABD in kararına ilişkin Cumartesi günü yaptığı açıklamada var. Açıklamada, Amerikan kuvvetlerinin bölgede bulunmaları bir hataydı, mantık dışı, gerilim kaynağı ve istikrarsızlığın asıl sebebiydi deniyordu.

Times, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin de Trumpın kararının doğru olduğunu dile getirmiş ve Amerikan askerlerine bölgede artık ihtiyaç duyulmadığını söylemişti.

Haberde, Fransa ve İngiltere in Suriyede IŞİD karşıtı mücadeleye devam edecekleri yönünde karar aldıkları ama asker sayıları ile hava güçlerinin ABD in katkısına kıyasla çok küçük olduğu belirtildi ve Türkiye, Rusya ve İran şimdi sahada kalan tek önemli uluslararası oyuncular dendi.

Cenevreye yeni bir soluk getirilmeli

Times gazetesi başyazısında da Suriyeye yer verdi.

Suriyedeki boşluğu doldurmak başlıklı yazıda şu ifadeler var:

Birçok Batılı strateji uzmanının da korktuğu gibi, ABD in yakında bölgeden çekilecek olması, güvenlik boşluğundan kendilerine avantaj sağlamak isteyenlerin hızla bölgeye konuşlanmalarına neden oldu. Türkiye, sınır bölgelerine asker gönderdi (…) Suriye hükümetiyle hareket eden İran destekli milisler Rakka ın doğusuna ve Kürtlerin hala IŞİDden kalanlarla mücadele ettiği Deyrizora konuşlandı. Ruslar da Esadın Suriye in kuzeybatısında muhaliflerin kontörlündeki bölgelere olası saldırısına destek amaçlı askerlerini ve bombardıman ekiplerini güçlendiriyor.

Ağırlıklı olarak Amerikalıların oluşturduğu çokuluslu kuvvetlerin çöküşü, tüm Suriye in kontrolünü Esada ve Rus destekçilerine bırakır.

Bu da Batı ın, Suriyede nihai siyasi çözüm veya İranın Suriyedeki nüfuzuna dair söz sahibi olamaması anlamına gelir.

Timesın başyazısında ayrıca, böyle bir durumda IŞİDden geriye kalanların yeniden toparlanabileceği ve terörist operasyonlar veya yeni gerilla taktikleriyle düşmanlarına karşı yeni saldırı planları yapabilecekleri yorumu yapılıyor. Yazıda, Türkiye in de böyle bir durumda Kürtlere saldırabileceği ifade ediliyor.

Yazının devamında ise;

Batı ın Suriyede çok az seçeneği kaldı. Diplomasi bir şeyleri başarabilir. Avrupalılar, her şey yolunda gittiğinde bile hercai davranan Natı müttefiki Erdoğana, şimdi Kürtlere yönelik bir saldırının, kendisinin de omuzlayacağını söylediği, IŞİDle mücadeleye zarar vereceğini açıkça anlatmalı. Türk lider, böyle bir operasyonu erteleyebileceğini söyledi ama süresiz olarak değil.

Batı ayrıca can çekişen Cenevre barış sürecine de yeni bir soluk getirmeli. Ama Esad neredeyse tüm kartları elinde tutuyor ve taviz vermekten yana değil. Her halükarda mevcut görüşmeler, Rusya destekli Astana sürecinde yapılan görüşmeler. Barış, Rus ve İranın şartlarıyla gelecek gibi görünüyor. Trump çekileceğini açıkladığında gerçekten bunu mu amaçlıyordu?





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024