Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1721 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   05 AÄŸustos 2019 - 19:28

Hindistan, Keşmir’in dünya ile iletişim ağlarını kesti!

Büyüt
Küçült
Hindistan, Keşmir’in dünya ile iletişim ağlarını
Hint yönetimi, Keşmir’in özel statüsününün kaldırıldığını duyurmasından hemen önce bölgedeki telefon ve internet gibi iletişim ağları kesildi, siyasiler ev hapsine alındı. Hindistan'da Müslümanların en yoğun olduğu eyaletteki bu değişikliğin, yabancılara gayrimenkul satışının yolunu açarak bölgenin demografik yapısını değiştireceği tahmin ediliyor.

Hint yönetimi, dün tehlikeli bir giriÅŸime imza atarak, Müslüman KeÅŸmir'in özel statütüsünün kaldırıldığını açıklamasından sonra gözler bu bölgeye çevrildi. Uzun zamandır Hint yönetimi iÅŸgali altındaki Cammu KeÅŸmir'de Müslüman halk ile Hind askerleri arasında gerginlik ve çatışmalar yaÅŸanıyordu. Alınan son kararın bölgedeki tansiyonu artıracağı bildirilirken; Hind yönetimi abluka altına aldığı Müslümanların dünya ile olan ileÅŸitim baÄŸlarını da kesti, siyasilere karşı geniÅŸ bir gözaltı kampanyası baÅŸlatıldı.

Hindistan hükümeti, Pakistan ile 70 yıldır ihtilafta olduÄŸu ve son dönemde gerginliÄŸin arttığı Cammu KeÅŸmir eyaletinin özel statüsünü kaldırma kararı aldı.
Ä°çiÅŸleri Bakanı Amit Åžah, Cammu KeÅŸmir'e diÄŸer eyaletlerden daha fazla özerklik tanıyan anayasanın 370. maddesinin kaldırıldığını duyurdu. Düzenlemeye göre Cammu KeÅŸmir kendi kanunları yerine Hindistan yasalarına tabi olacak.

KEÅžMÄ°R'Ä°N DÜNYA Ä°LE Ä°LETİŞİM AÄžLARI KESÄ°LDÄ°

Hint yönetimi, KeÅŸmir'in özel statüsününün kaldırıldığını duyurmasından hemen önce bölgedeki telefon ve internet gibi iletiÅŸim aÄŸları kesildi, siyasiler ev hapsine alındı. Hindistan'da Müslümanların en yoÄŸun olduÄŸu eyaletteki bu deÄŸiÅŸikliÄŸin, yabancılara gayrimenkul satışının yolunu açarak bölgenin demografik yapısını deÄŸiÅŸtireceÄŸi tahmin ediliyor. Varlıklı Hintlilerin KeÅŸmir'e akın etme ihtimali, Müslüman kesimi endiÅŸelendiriyor.

MODÄ°'NÄ°N SEÇÄ°M VAATLERÄ°NDEN BÄ°RÄ°YDÄ°

Cammu KeÅŸmir'in eyalet yasaları Hindistan'ın hakimiyetini azaltmak için kamu personelinin ve eÄŸitim kurumu kontenjanlarının da sadece yerel halk için ayrılmasını içeriyordu.

BaÅŸbakan Narendra Modi ise söz konusu yerel hukukun bölgenin, ülkenin geri kalan kısmıyla entegre olmasını engellediÄŸi görüÅŸünde. Bölgeye tanınan ayrıcalıkların kaldırılması Modi'nin seçim vaatlerinden biriydi.

KeÅŸmir, Pakistan'ın bağımsızlığından bu yana, bölgenin Hindistan ve Pakistan yönetimi arasında bölünmesi ve Çin'in de bir kısmını almasından beri, Hindistan ve Pakistan arasında bir gerilim kaynağı.

PAKÄ°STAN: HÄ°NDÄ°STAN TEHLÄ°KELÄ° BÄ°R OYUN OYNUYOR

Pakistan DışiÅŸleri Bakanı Åžah Mahmud KureyÅŸi, bir haber kanalına yaptığı açıklamada Hindistan'ın "tehlikeli bir oyun oynadığını" söyledi.
KureyÅŸi, "Hindistan, bölgesel barış ve istikrar açısından ciddi sonuçlar doÄŸuracak tehlikeli bir oyun oynuyor. Pakistan BaÅŸbakanı bu sorunu, ABD BaÅŸkanı (Donald) Trump'ın desteÄŸiyle bu sorunu çözmeye çalışıyor ancak Hindistan konuyu çok daha karmaşık bir hale getiriyor" dedi.

SÄ°YASETÇÄ°LER EV HAPSÄ°NDE TUTULUYOR

Cammu KeÅŸmir'in özel statüsüne son verilmesi yönünde adım atılması halinde gerilimin daha da tırmanabileceÄŸi uyarısında bulunan bölgenin önde gelen siyasetçileri ev hapsinde tutuluyor.

Cammu KeÅŸmir'in eski baÅŸbakanı Ömer Abdullah halka itidal çaÄŸrısı yaparken yine eski baÅŸbakanlardan Mehbuba Mufti, “barış için mücadele eden, bizler gibi seçilmiÅŸlerin, ev hapsinde tutulması ironik” açıklamasını yaptı.

Hindistan'ın önde gelen tarihçilerinden, televizyon yorumcusu Ramachandra Guha ise, Twitter'da tepkisini ÅŸu sözlerle dile getirdi:
“Ä°ki eski baÅŸbakanın ev hapsinde tutulmalarının bir baÅŸka örneÄŸi yok ve kabul edilemez. Bu Hindistan'ın bir diÄŸer eyaletinde mümkün olabilir miydi? KeÅŸmirlilerin güveni bu ÅŸekilde mi kazanılmak isteniyor.”

“SALDIRI OLARAK GÖRÜRÜZ”

Bir toplantıda bir araya gelen Cammu KeÅŸmir'deki siyasi parti temsilcileri, “özel statünün yok edilmesine dönük herhangi bir adımın bölge halkına yapılmış bir saldırı olarak görüleceÄŸi” açıklamasını yaptı.

Olası protestoları önlemeyi hedefleyen Hindistan hükümeti bölgeye takviye güvenlik gücü gönderdi, Srinagar'da yollara ve kavÅŸaklara yerleÅŸtirilen çelik bariyerler, dikenli tellerle yolları kapatılırken, mobil iletiÅŸim ve internette kesintiye gidildi.

Nükleer güce sahip bu iki ülke, KeÅŸmir nedeniyle geçmiÅŸte birkaç kez çatıştı ve zaman zaman da savaşın eÅŸiÄŸine geldi. Son olarak Åžubat ayında Hindistan ile Pakistan arasında gerginlik artmıştı.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
NE ANLAMINA GELÄ°YOR?

Hindistan Anayasası'nın 370'nci maddesi, Cammu ve KeÅŸmir bölgelerine özel statü veriyor.

Bu maddenin 35a fıkrası ise bu statünün korunması açısından kritik önem taşıyor. Zira bu fıkra ile KeÅŸmir'in yasama organına bölgenin "daimi oturum iznine sahip kiÅŸileri" tanımlama yetkisi veriliyor ve bu kiÅŸilerin hakları tanımlanıyor.

Özel statünün iptal edilmesi, eyalet dışındakilerin, bu topraklarda mülkiyet edinebilmesinin yolunu açacak. Eyaletteki yapının, nüfusun korunması için kamuda yerli halkın istihdamı, öÄŸretimde yerli halka tanınan ayrıcalık da ortadan kalkacak.

Hindistan'ın kontrolü altındaki KeÅŸmir Vadisi'nde çoÄŸunluk yüzde 95 ile Müslümanların elinde bulunuyor.

Cammu bölgesinde ise nüfusun yüzde 66'sını Hindular, yüzde 30'unu ise Müslümanlar oluÅŸturuyor.

Bu nedenle, söz konusu maddelerin kaldırılmasının bölgenin demografik yapısını deÄŸiÅŸtirebileceÄŸi ifade ediliyor.

Cammu ve KeÅŸmir'in yerel yönetimleri, söz konusu fıkranın bölgeye verilen özel statünün temel taşı olduÄŸunu belirterek, deÄŸiÅŸtirilmesine karşı çıkıyor.

Hindistan hükümeti son dönemde 35 bin askeri bölgeye kaydırmak, bazı siyasi liderleri gözaltına almak, sokaÄŸa çıkma yasağı uygulamak ve internet ile telefon iletiÅŸimini kesmek gibi bir dizi adımlar atmış ve bunlar, hükümetin KeÅŸmir'e yönelik anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine gidebileceÄŸi söylentilerini artırmıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024