Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2457 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Nisan 2019 - 20:29

Kağıthane enkaz bölgesine geoteknik rapor

Büyüt
Küçült
Kağıthane  enkaz bölgesine geoteknik
Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Kağıthane'de binanın çöktüğü alanda incelemelerde bulunurken, 'Bölgede bir geoteknik rapor hazırlatıyoruz. Rapor neticesinde de binaların durumlarını tespit etmiş olacağız.' dedi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat KurumKağıthane'de binanın çöktüÄŸü alanda incelemelerde bulunurken, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Enkaz alanı civarında yıkılma tehlikesiyle tahliye edilen bazı binaları inceleyen ve bina sakinleriyle konuÅŸan Kurum, süreci yakından hassasiyetle takip ettiklerini belirtti.

Bakan Kurum, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki gündür Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı'nın yanı sıra ilgili bakanlıklar ve Kağıthane Belediyesi'nin bölgede çalışma yürüttüÄŸünü söyledi.

Bakan Kurum, can güvenliÄŸi sebebiyle boÅŸaltılan binalardaki vatandaÅŸların misafirhanelerde ve otellerde misafir edildiÄŸini dile getirirken, her türlü yardım ve desteÄŸin Ä°stanbul ValiliÄŸi ve Kağıthane Belediyesi koordinasyonunda yapıldığını vurguladı.

Bölgede yıkılan iki bina dahil 26 binanın boÅŸaltıldığını ifade Kurum, "Bölgede bir geoteknik rapor hazırlatıyoruz. Bu geoteknik rapor neticesinde de binaların durumlarını tespit etmiÅŸ olacağız. Aynı zamanda Kartal Orhantepe'de yapmış olduÄŸumuz gibi binalarımızın risk analizini de yapıyoruz. Ekibimiz de bu yönde çalışıyor. Hem çıkacak geoteknik neticesinde hem de alacağımız bu riskli binaların tespiti neticesinde kentsel dönüÅŸüm projesini burada baÅŸlatacağız." dedi.

"Mahalle kültürümüzü yansıtacak proje olacak"

Kurum, ÅŸöyle devam etti:

"Bu proje çerçevesinde görünen o ki aÅŸağı yol ile yukarıdaki TalatpaÅŸa Caddesi içerisinde kalan ve 68 binada 600 konutu ilgilendiren alanda tespitlerimizin yapılmasına müteakip riskli binalarımızın tespit edilerek yıkılması ve akabinde de kentsel dönüÅŸüm projesini bu bölgede yapmak istiyoruz. VatandaÅŸlarımızla da bu noktada görüÅŸmelerimizi hem belediyemiz hem de valiliÄŸimiz yürütüyor ve çıkacak rapora göre de bu kentsel dönüÅŸüm projesinin sınırlarını belirlemiÅŸ olacağız. Yapacağımız proje az katlı, yatay mimari esaslı, bizim mahalle kültürümüzü yansıtacak proje olacak."

Kurum, olayda can kaybının yaşanmamasının sevindirici olduğunu kaydetti.

"Ä°nÅŸaat firmasıyla alakalı suç duyurusunda bulunuldu"

Ä°stanbul'un tüm ilçelerinde riskli bulunan alanlarda kentsel dönüÅŸüm projesinin hızlı ÅŸekilde uygulanacağını aktaran Kurum, ülke genelinde riskli alanların tespiti için valiliklere genelge gönderildiÄŸine ifade etti.

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Kurum, bir gazetecinin, "Ä°nÅŸaat firmasıyla ilgili bir soruÅŸturma açıldı mı?" sorusunu, "Ä°nÅŸaat firmasıyla alakalı Çevre ve Åžehircilik Ä°l MüdürlüÄŸümüz savcılığımıza suç duyurusunda bulundu. Savcılığımız gerekli incelemeyi yapacaktır. Gerekli incelemeye müteakip de firmanın bir suçu varsa hukuken bu yapmış olduÄŸu inÅŸaattan veya eksikliÄŸinden kaynaklı problemleri savcılık kararı neticesinde gereÄŸi yapılacaktır." diye yanıtladı.

Yatay mimari çalışmalarına iliÅŸkin bilgiler veren Bakan Kurum, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Biz Türk milleti olarak zaten mahalle komÅŸuluk iliÅŸkisini ön plana çıkaran, aynı camide aynı yeÅŸil alanda oynayan, ibadet eden milletiz. Dolayısıyla bu deÄŸerlerimizi korumak zorundayız. Bizi bir, beraber tutan deÄŸerler bu deÄŸerler. O anlamda biz de bakanlık olarak TOKÄ° ile hem kentsel dönüÅŸüme destek vereceÄŸiz, hem finansman desteÄŸi vereceÄŸiz, hem yapım desteÄŸi vereceÄŸiz. Ä°ller Bankası Genel MüdürlüÄŸümüzle 4 milyar liraya kadar yüzde 50 hibe faiz desteÄŸi olmak üzere yine destek vereceÄŸiz ve bu projeleri belediyelerimizle el birliÄŸi içerisinde yürüteceÄŸiz."

Geoteknik raporda zeminin riskli olup olmadığının anlaşılacağına dikkati çeken Kurum, "Görünen o ki zeminde öyle bir sorun söz konusu deÄŸil. Altyapıyla ilgili bir sorun varsa bunun da tespitlerini yapacağız. Burada uzun süre beklemekten kaynaklı istinat duvarının göçmesi söz konusu. Bu göçmede yapılan istinat duvarında imalat hatası olup olmadığı yine yapılacak tespitler neticesinde çıkacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Tek taraflı fesih hakkı getirmeyi düÅŸünüyoruz"

Ä°nÅŸaat alanında firmanın sunduÄŸu maketler üzerinden ev alan vatandaÅŸların da bulunduÄŸunun hatırlatıldığı bir soruya iliÅŸkin Kurum, "Vatandaşımızın hak sahibi olarak müteahhitle bir sözleÅŸmesi var ancak müteahhit sözleÅŸmeden kaynaklı yüklenimini geciktirmiÅŸ ve yerine getirememiÅŸ durumda. Bundan kaynaklı da bu problemi vatandaşımız, hem buradaki hak sahiplerimiz hem de konut alanlar yaşıyor. Bu maÄŸduriyetleri engellemek adına göreve gelir gelmez 6306 sayılı yasada bir deÄŸiÅŸikliÄŸe gittik." dedi.

"Söz konusu alandaki kentsel dönüÅŸüm projesinde de hukuki durumu netleÅŸtirdikten sonra hem konut alan vatandaÅŸlarımızı maÄŸdur etmemek, hem de hak sahibi vatandaÅŸlarımızı maÄŸdur etmemek için bu süreci beraber yürüteceÄŸiz." diyen Kurum, konunun netleÅŸmesi gerektiÄŸine iÅŸaret etti.

Kurum, şunları kaydetti:

"Ayrıca yine tüm Türkiye'de kentsel dönüÅŸüm projelerinde müteahhitlerle vatandaşımızın anlaÅŸmaları olmasına raÄŸmen hem vatandaÅŸ tarafında hem de müteahhit tarafında sorumluluklarını yerine getirmeyenlerle alakalı da bir hukuki düzenleme yapmayı öngörüyoruz. Buna iliÅŸkin meclisimiz açılır açılmaz da bu düzenlemeyi yapacağız ve hükümlülüklerini yerine getirmeyenler tarafında tek taraflı fesih hakkı getirmeyi düÅŸünüyoruz."

Bakan Kurum, çöken bina sebebiyle Yahya Kemal Spor Kompleksi'nde oluÅŸturulan Afet Koordinasyon Merkezi'nde brifing aldıktan sonra bölgeden ayrıldı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024