Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1477 kez okundu. | Guncel Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Eylül 2019 - 17:01

Kentsel dönüşümde yeni yol haritası açıklandı

Büyüt
Küçült
Kentsel dönüşümde yeni yol haritası
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kentsel Dönüşüm'de Yeni Yol Haritası'na ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Bakan Kurum, "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi ile kentlerin kentsel dönüşüm anayasası oluşturulacak. Bu plan göre şehrin bütünüyle kentsel dönüşüm sağlanacak." dedi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, 3 temel ilke, 4 ana baÅŸlık ve 8 maddeden oluÅŸan Kentsel DönüÅŸüm Eylem Planı'nı açıkladı. Bakan Kurum, 5 yıllık Kentsel DönüÅŸüm Eylem Planı’nın hazırlandığını söyledi. Bakan Kurum, "Kentsel DönüÅŸüm Strateji Belgesi ile kentlerin kentsel dönüÅŸüm anayasası oluÅŸturulacak. Bu plan göre ÅŸehrin bütünüyle kentsel dönüÅŸüm saÄŸlanacak." dedi.

 

Bakan Kurum'un konuşmasından satırbaşları:

ACI HATIRALARI BÄ°R DAHA YAÅžAMAK Ä°STEMÄ°YORUZ

Kentsel dönüÅŸüm, depremle mücadele, terörle mücadele kadar önemlidir hayatidir. Türkiye'ni yüzde 66'sı deprem riski olan alanlardan oluÅŸuyor. 20 yıl önce yaÅŸadığımız büyük felaket, kaybettiÄŸimiz canların acısı hala yüreÄŸimizde. Kartal'da, Kağıthane'de, BaÄŸcılar'da, Avcılar'da yaÅŸadığımız acı hatıraları bir daha yaÅŸamak istemiyoruz.Kentsel dönüÅŸümde amacımız vatandaşın can ve mal güvenliÄŸini saÄŸlamaktır.

BELEDÄ°YELERÄ°MÄ°ZE KAPIMIZ SONUNA KADAR AÇIK

Dün Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ev sahipliÄŸinde 30 BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı'yla bir araya geldik. CumhurbaÅŸkanımızın taleplerini not aldık. Birlikte 2023'ün Türkiye'sine dair ne yapılacağını istiÅŸare ettik. Vatandaşımızın geleceÄŸine dair görüÅŸ alışveriÅŸinde bulma fırsatı bulduk. Her fırsatta yaptığım çaÄŸrıyı yinelemek istiyorum. Kentsel dönüÅŸüme dair her konuda belediyelerimize kapılarımız sonuna kadar açıktır.

35 MÄ°LYON VATANDAÅžA ULAÅžILACAK

82 milyon vatandaşın yanında olacağız, projelere destek olacağız. 2011 yılından bu yana hayata geçirdiÄŸimiz kentsel dönüÅŸümle ilgili adımlar geleceÄŸimiz adına önem arz ediyor. 53 farklı ilimizde 281 çalışma alanımızda kentsel dönüÅŸümü baÅŸlatmış olduk. 1 milyon 166 bin bağımsız bölümün inÅŸasını baÅŸlattık. Kira taşınma yardımı olarak 11 milyar lira kaynak saÄŸlandı. Yapı denetim sistemi kapsamında 730 bin bina denetledik. Bu binalarda 5.5 milyon bağımsız bölüm var. 393 bin inÅŸası süren yapıların denetimini sürdürüyoruz. Tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda yaÅŸamasını saÄŸlamış olduk. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45'ine, 35 milyona ulaÅŸmış olacağız. Nüfusun yüzde 45'ini deprem riskinden kurtaracak önemli bir adımı da yapı denetim düzenlemesiyle yapmış olduk. Bundan sonraki süreçte, kentsel dönüÅŸümle alakalı öncelikle eylem planımızı hazırlarken 61 ili ziyaret ettik. 

YENÄ° PLAN 3 Ä°LKE ÜZERÄ°NE Ä°NÅžA EDÄ°LDÄ°

Kentsel DönüÅŸüm Eylem Planı'nı belirlediÄŸimiz 3 ilke üzerine inÅŸa ettik. Birincisi yerinde dönüÅŸüm. Öncelikle ifade etmek isterim ki  Kentsel DönüÅŸüm Eylem Planımızı, vatandaÅŸlarımızla dertleÅŸerek, yaÅŸadıkları sorunları yerinde tespit ederek belirlediÄŸimiz 3 olmazsa olmaz ilke üzerine bina ettik. Birincisi yerinde dönüÅŸüm. Herkes kendi mahallesinde, komÅŸularıyla birlikte, alıştığı, benimsediÄŸi çevreden kopmadan dönüÅŸüme katılacak.

Ä°kincisi gönüllü dönüÅŸüm. Vatandaşımızın rızası olmayan hiçbir kentsel dönüÅŸüm projesinin altına imza atmayacağız. Hamdolsun, ülkemizin birçok noktasında vatandaÅŸlarımızın tam katılımı ve anlaÅŸmalarla bu adımları atıyoruz.  Gönüllü dönüÅŸüm kriterimizi istisnasız bir ÅŸekilde yerine getiriyoruz. Asla vatandaşımızın maÄŸdur olmasına müsaade etmiyoruz, etmeyeceÄŸiz. 

Üçüncüsü hızlı dönüÅŸüm. Kentsel dönüÅŸüm çalışmalarının kısa sürede tamamlanması için gerekli mevzuat düzenlemelerimizi yaptık. Biliyorsunuz Kartal'da YeÅŸilyurt apartmanının çökmesi sonucu 21 canımızı kaybetmiÅŸtik. Hayatını kaybeden vatandaÅŸlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Olay olur olmaz harekete geçtik, 48 gün içinde temellerimizi attık. 125 bağımsız birimin inÅŸaatını Aralık ayında tamamlayacak ve vatandaÅŸlarımıza yeni yuvalarını teslim edeceÄŸiz. Saydığımız bu 3 temel ilke çerçevesinde kentsel dönüÅŸümü 4 ana baÅŸlıkta gerçekleÅŸtireceÄŸiz. 

Bu dört ana baÅŸlık

Deprem riski altındaki yapıların ve alanların dönüÅŸümü,

Sel ve heyelan riski altındaki alanların dönüÅŸümü,

Tarihi kent merkezleri ve meydanların dönüÅŸümü,

Sanayi alanlarının taşınması ve dönüÅŸümüdür.

KENTSEL DÖNÜÅžÜM ANAYASASI GELÄ°YOR

Bir diÄŸeri tarihi ve kültürel deÄŸerlerin korunması. Ve bu alanların yenilenerek restore edilerek gelecek nesillere aktarılmasını saÄŸlayacak tarihi kent merkezi ve meydanların dönüÅŸümü süreci...Son olarak ÅŸehrin içinde kalmış çöküntü haline gelmiÅŸ, hizmet veremeyen, ihtiyaçları karşılayamayan sanayi alanlarının dönüÅŸümü...

1.5 milyon konutun dönüÅŸümünü 5 yıl içerisinde tamamlayacağız. Bu kapsamda 8 maddelik eylem planı hazırladık. Birincisi kentsel dönüÅŸüm strateji belgesi ile kentlerin dönüÅŸüm anayasasını oluÅŸturacağız...

65 BÄ°N KONUTLUK KENTSEL DÖNÜÅžÜM PROJESÄ° BAÅžLIYOR

Åžehirler kültürel ve geleneksel dokusuna uygun imar edilecek. Risk beklentisi, halkın beklentisi ve çevresel etkileri göz önünde bulundurarak yapmak istiyoruz. Ä°ller Bankası, Emlak Katılım Bankası yerel idareler vatandaÅŸ ve yatırımcılarımızın sorumluluklarını içeren kentsel dönüÅŸüm rehberini hazırladık. TaÅŸkın, heyelan ve sel riski taşıyan yapılar taşınacak. Kıyılarda yapılaÅŸmaya müsaade edilmeyecek. Atacağımız her adımda yerinde hızlı ve gönüllü kentsel dönüÅŸüm sürecini yönetiyor olacağız. 25 bini Ä°stanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüÅŸüm sürecini ÅŸu an itibarıyla baÅŸlatmış oluyoruz.

YÜZDE 50'YE KADAR HÄ°BE DESTEĞİ

Yeni hibe teÅŸvik ve kredi imkanlarıyla kentsel dönüÅŸümde finansman desteÄŸi saÄŸlayacağız. Ä°ller Bankası bu anlamda gerek teknik gerekse kaynak desteÄŸini daha da artıracak. Yeni dönemde Ä°ller Bankamız belediyelerimize 4 milyarlık kentsel dönüÅŸüm kredi saÄŸlayacak. Sadece 4 milyar kaynak aktarmayacağız yüzde 50'ye kadar da kredi finansmanında hibe desteÄŸi saÄŸlayacağız. Ä°mar barışından faydalanan vatandaÅŸlarımızın yapılarını güçlendirebilmeleri için mevzuat çalışması yapılacak.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024