Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

07 Eylül 2023 - 05:15
Kredi kartı kullanımına OVP ayarı
Orta Vadeli Programa göre, vatandaşların kredi kartı kullanımı parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek şekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek.
Kredi kartı kullanımına OVP ayarı

Önümüzdeki 3 yılın ekonomi politikalarına ÅŸekil verecek Orta Vadeli Plan’a göre, enflasyonda düÅŸüÅŸ önümüzdeki yıl baÅŸlayacak, 2026 yılında yüzde 8.5 ile tek hane hedeflenecek. Enflasyonla mücadelede “tüketimi dizginlemeyi” hedefleyen program uyarınca, vatandaÅŸların kredi kartı kullanımı yeniden düzenlenecek.

Milliyet’in haberine göre, 2024-2026 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan’a göre, enflasyonun 2023 sonu itibarıyla yüzde 65 olması, 2024’te yüzde 33’e, 2025’te yüzde 15.2 geriletilmesi hedefleniyor. 2026 yılında ise TÜFE’nin yüzde 8.5 ile tek haneye indirilmesi öngörülüyor.

Enflasyonla mücadelenin önceliklendirileceÄŸi 3 yıllık dönemde, sıkı para politikası ile seçici kredi uygulamalarının desteÄŸiyle iç talepte dengelenme saÄŸlanacak. Dezenflasyon sürecinin önümüzdeki yıl baÅŸlamasının öngörüldüÄŸü OVP’ye göre, önümüzdeki dönemde fiyat istikrarı konusunda atılacak bazı adımlar ÅŸöyle olacak:

- Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası tüm politika araçlarını etkin biçimde kullanacak, maliye ve gelir politikaları para politikası ile eÅŸgüdümlü hale getirilecek.

- Ekonomik aktivitenin ivmesi, enflasyonist baskı oluÅŸturmayacak ÅŸekilde yönlendirilecek.

- Ekonomik dengeleri bozucu ve enflasyonu besleyen tüketim artışlarını önleyecek tedbirler alınacak.

- Reel sektöre uygun maliyetlerle hedef odaklı finansman saÄŸlanacak.

- Devlet tarafından yönetilen fiyatlar, geçmiÅŸ enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına yardımcı olacak ÅŸekilde belirlenecek.

- Hanehalkı, firmalar ve bankacılıkta varlık ve yükümlülüklerinde TL ağırlığı artırılacak.

- Kira ve konut fiyatlarındaki geliÅŸmelere karşı Kovid 19 salgını döneminde daralan konut arzı hızla artırılacak, konut stoÄŸunda deprem yüzünden oluÅŸan kayıpların telafisi için sosyal konut projeleri geliÅŸtirilecek ve dar gelirli vatandaÅŸların konuta eriÅŸimi artırılacak.

- Kamunun uygun koÅŸullu konut kredileriyle ilk kez konut edinimi desteklenecek, dar ve orta gelirli vatandaÅŸlar için uygun fiyat aralığında yeni konut projeleri baÅŸlatılacak.

- OVP’de yer alan tahminlerden yapılan hesaplamaya göre, doların bu yıl 23.8, 2024’te 36.7, 2025’te 43.9, 2026’da ise 47.7 olması öngörülüyor.

Kredi kartı kullanımına sınırlama

OVP’ye göre, vatandaÅŸların kredi kartı kullanımı, parasal istikrarı etkilemeyecek ve tüketim talebini dengeleyecek ÅŸekilde uluslararası standartlarda yeniden düzenlenecek.

TL mevduata geçiÅŸlerin hızlanmasıyla kredi korumalı mevduatların genel içindeki payı azaltılacak, Yurt Dışında YerleÅŸik VatandaÅŸlar Mevduat ve Katılım Sistemi (YUVAM) hesabının yaygınlaÅŸtırılması saÄŸlanacak.

Dijital Türk Lirası için idari düzenlemenin 2024 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanırken, kamuda harcama gözden geçirmeleri sistematik hale getirilerek verimsizharcama alanları tasfiye edilecek.

Kredi Kartları ,OVP, Sınırlama , Harcama 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.