Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

26 Ekim 2023 - 11:30
MB Faizi 35 Yaptı
Ekonomideki beklentiler sürerken, gözler Merkez Bankası faiz kararına odaklandı. Merkez Bankası'nın açıkladığı karrda yüzde 30 olan faiz yüzde 35'e yükseltildi.
MB Faizi 35 Yaptı

Kararla ilgili açıklamada enflasyonda öngörülenin üzerinde gerçekleÅŸtiÄŸi belirtildi.

Kurul, parasal sıkılaştırma polikasına devam edileceğini bildirdi.

MERKEZ BANKASI KURULU'NDAN AÇIKLAMA

TCMB'den faiz oranlarına iliÅŸkin yapılan duyuruda, Hafize Gaye Erkan baÅŸkanlığında toplanan Kurul'un politika faizinin yüzde 35'e çıkarılmasına karar verdiÄŸi bildirildi.

Son dönemde etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile vergi düzenlemelerinin enflasyona geçiÅŸinin önemli ölçüde tamamlandığı bildirilen duyuruda, ÅŸu ifadelere yer verildi:

"Yurt içi talepteki güçlü seyir, hizmet fiyatlarındaki katılık ve enflasyon beklentilerindeki bozulma ise enflasyonda yukarı yönlü baskı oluÅŸturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceÄŸi öngörülürken, aylık enflasyonun ana eÄŸiliminde düÅŸüÅŸ gözleneceÄŸi de deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Öte yandan, jeopolitik geliÅŸmeler, enflasyon görünümünde petrol fiyatları kaynaklı risk oluÅŸturmaktadır. Kurul, parasal sıkılaÅŸtırma adımlarının etkisiyle dezenflasyonu 2024 yılında rapordaki patika ile uyumlu ÅŸekilde tesis etmekte kararlıdır."

Duyuruda, doÄŸrudan yabancı yatırımların, dış finansman koÅŸullarındaki dengeli seyrin, rezervlerde süregelen artışın, talepteki dengelenmenin cari iÅŸlemler hesabına desteÄŸinin ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve dışı talebin artmasının fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacağı ifade edilerek, "Politika faizi, enflasyonun ana eÄŸilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaÅŸtıracak parasal ve finansal koÅŸulları saÄŸlayacak ÅŸekilde belirlenecektir." bilgisi verildi.

SadeleÅŸme süreci kademeli olarak devam edecek

Duyuruda, enflasyon görünümünde belirgin iyileÅŸme saÄŸlanana kadar parasal sıkılaÅŸtırmanın gerektiÄŸi zamanda ve gerektiÄŸi ölçüde kademeli olarak güçlendirileceÄŸi, Kurul'un mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının iÅŸlevselliÄŸini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek ÅŸekilde sadeleÅŸtirmekte olduÄŸu bildirildi.

SadeleÅŸme sürecinin etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak ilerlemekte olduÄŸu belirtilen duyuruda, ÅŸunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik ilave adımlarla parasal aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir. Kurul, faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaÅŸtırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaÅŸtırma kararları almayı sürdürecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eÄŸilimine iliÅŸkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve ÅŸeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.