Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

21 Aralık 2023 - 06:34
M.B faizi yüzde 42,50'ye yükseltti
Merkez'den yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 40'tan yüzde 42,50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir." denildi.
M.B  faizi yüzde 42,50'ye yükseltti

Merkez Bankası faizi yüzde 42,50'ye çıkarak beklentiye paralel bir hamle yaptı. Merkez'in faiz kararıyla ilgili hem ekonomistlerin hem de dünya çapında bankaların beklentisi genel olarak 250 baz puanlık artış yönündeydi.

7 AYDA 3.400 BAZ PUANLIK ARTIÅž

Hafize Gaye Erkan'ın göreve geldiÄŸi haziran ayında faiz 650 baz puan artırılarak yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltilmiÅŸti. Temmuzda faiz 250 baz puan artışla yüzde 17,5'e, aÄŸustosta 750 baz puan artışla yüzde 25'e, eylülde 500 baz puan artışla yüzde 30'a, ekim de ise 500 puan artışla yüzde 35'e, kasımda 500 baz puanlık artışla yüzde 40'a çıkmıştı. Aralık ayındaki 250 baz puanlık artışla 7 aylık süreçte 3.400 baz puanlık faiz artışına gidilmiÅŸ oldu.

Merkez Bankası'ndan faiz kararıyla ilgili yapılan açıklamada ÅŸu ifadeler yer aldı:

"Kasım ayında sınırlı bir artış kaydeden manÅŸet enflasyon son Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümle uyumlu seyretmektedir. Yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik riskler enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır.

Öte yandan, yakın döneme iliÅŸkin göstergeler, parasal sıkılaÅŸtırmanın finansal koÅŸullara yansımasıyla yurt içi talepteki dengelenmenin devam ettiÄŸine iÅŸaret etmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileÅŸmenin baÅŸladığını da deÄŸerlendirmektedir. Dış finansman koÅŸullarındaki belirgin iyileÅŸme, rezervlerde süregelen artış, talepteki dengelenmenin cari iÅŸlemler hesabına desteÄŸi ve Türk lirası varlıklara yurt içi ve yurt dışı talebin güçlenerek artması, döviz kuru istikrarı ve para politikasının etkinliÄŸine güçlü katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede, aylık enflasyonun ana eÄŸilimindeki düÅŸüÅŸ sürmektedir.

"PARASAL SIKILAÅžTIRMA EN KISA ZAMANDA TAMAMLANACAK"

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını deÄŸerlendirerek parasal sıkılaÅŸtırma hızını yavaÅŸlatmıştır. Kurul, parasal sıkılaÅŸtırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngörmektedir. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiÄŸi müddetçe sürdürüleceÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸtir.

"MÄ°KTARSAL SIKILAÅžTIRMA DEVAM EDECEK"

Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmasının iÅŸlevselliÄŸini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek ÅŸekilde sadeleÅŸtirmektedir. Kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduÄŸu deÄŸerlendirilirken, Türk lirası mevduat payının artırılmasına yönelik düzenlemelerin, parasal sıkılaÅŸma eÅŸliÄŸinde aktarım mekanizmasını güçlendirmeye ve bankacılık sisteminin fonlama kompozisyonunu iyileÅŸtirmeye devam edeceÄŸi öngörülmektedir. Kurul, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaÅŸtırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeÅŸitliliÄŸini artırarak miktarsal sıkılaÅŸtırmaya devam edecektir.

"KURUL ELÄ°NDEKÄ° TÜM ARAÇLARI KULLANMAYA DEVAM EDECEK"

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaÅŸtırmanın birikimli ve gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eÄŸilimini geriletecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaÅŸtıracak parasal ve finansal koÅŸulları saÄŸlayacak ÅŸekilde belirlemeye devam edecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eÄŸilimine iliÅŸkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve ÅŸeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

Merkez bANKASI , Faiz , aRTIRIM



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.