Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.04.2024
Ä°stanbul /

10 Ocak 2024 - 04:58
Kripto varlık düzenlemesi son aşamada
Şimşek "Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek" dedi
Kripto varlık düzenlemesi son aşamada

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, hazırlıkları devam eden kripto varlıklar konusundaki yasal düzenlemeye iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulundu.

Kripto varlıklara iliÅŸkin yasal düzenlemenin teknik çalışmalarında son aÅŸamaya geldiklerini ifade eden ÅžimÅŸek, özellikle salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına yoÄŸun ilgi oluÅŸtuÄŸunu söyledi. ÅžimÅŸek, bu ilginin hem bazı platformlardaki kötüye kullanımlar hem de aşırı fiyat hareketleri sebebiyle çeÅŸitli riskleri de beraberinde getirdiÄŸine dikkati çekerek, "Dolayısıyla ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer ÅŸekilde kripto varlıklarla iÅŸlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adım atıyoruz. Bu aynı zamanda gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atmamız gereken adımlardan birini de oluÅŸturuyor." diye konuÅŸtu.

ÅžimÅŸek, Merkez Bankası ve MASAK'ın halihazırda bu konuda yaptığı düzenlemeleri olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleÅŸen iÅŸlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanını edindik ama tabii bundan daha fazlasını yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Uluslararası kuruluÅŸların da konuyla ilgili çalışmalarını yoÄŸunlaÅŸtırdığına iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, dünya genelinde bu konuda tek bir düzenlemenin olmadığını ABD ve Avrupa ülkelerinin farklı uygulamalara gittiÄŸini anlattı. ÅžimÅŸek, dünyadaki geliÅŸmeleri yakından ve temkinli ÅŸekilde izlediklerini belirterek, "Gelinen aÅŸamada yurt dışı uygulamalara baktığımızda kripto varlıklarla ilgili olarak ülkelerin kendi finansal ve hukuk sistemlerine uygun yaklaşımları benimseyerek ilerlediklerini görüyoruz. Bu anlamda ülkemizde de düzenlemeyle ilgili adımlar atılması gerektiÄŸi ortaya çıkıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"KAPSAYICI TANIM YAPILDI"

ÅžimÅŸek, yasal çalışmanın temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleÅŸen iÅŸlemleri düzenleme altına almak olduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluÅŸlara benzer olarak asgari faaliyet ÅŸartları zorunluluÄŸu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere iliÅŸkin ÅŸartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye ÅŸartı, bilgi iÅŸlem altyapısı yükümlülükleri ÅŸeklinde olacak. Faaliyet ÅŸartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak ÅŸekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet saÄŸlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniÅŸ anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, 'Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluÅŸturulup saklanabilen, dijital aÄŸlar üzerinden dağıtımı yapılan ve deÄŸer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar' olarak tanımlandı. Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceÄŸi deÄŸerlendirilerek, tanımın en kapsayıcı ÅŸekilde oluÅŸturulması amaçlandı."

Kripto varlık ihracı konusunda taslakta iki farklı hususun düzenlendiÄŸi bilgisini veren ÅžimÅŸek, "Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt KuruluÅŸundaki (MKK) kaydi sistem yerine kripto varlık olarak ihracına imkan verecek ÅŸekilde düzenleme yapma konusunda SPK'ye yetki tanınacak. Blokzincir ve benzeri teknolojileri geliÅŸtiren kiÅŸilerin, deÄŸeri bu teknolojilerden ayrıştırılamayan nitelikteki blokzincir teknolojisi altyapısını oluÅŸturan kripto varlıklarının satışının kitle fonlaması yöntemiyle yapabilmesine yönelik düzenleme yetkisine yer verilecek." dedi.

ÅžimÅŸek, düzenlemenin bu aÅŸamada vergiyi odak noktası olarak almayacağını ve konunun ayrıca çalışılacağını dile getirdi.

Halihazırda platformlar nezdinde birçok kripto varlığın iÅŸlem gördüÄŸüne iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, prensip olarak platformlarda listelenecek kripto varlıklara müdahale edilmemesine yönelik politika benimsediklerini söyledi. ÅžimÅŸek, platformlarda iÅŸlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine iliÅŸkin yazılı prosedür oluÅŸturma zorunluluÄŸu getirileceÄŸini ifade ederek, "Bu konuda gerektiÄŸinde müdahale de edilebilmesi bakımından ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisi SPK'ye verildi. Taslakta yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı saklama konusu da dikkate alındı. Saklama esasları ve saklama yapabilecek kuruluÅŸların belirlenmesi konusunda SPK tarafından düzenleme yapılacak. Ayrıca, tedbir ve yaptırımlarla ilgili genel çerçeveyi belirliyoruz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemenin, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkmasına katkı saÄŸlayıp saÄŸlamayacağı hususuna da açıklık getiren ÅžimÅŸek, ülkenin kripto varlıklarla ilgili "kısmi uyumlu" olarak deÄŸerlendirildiÄŸi bölümün, FATF'ın ülkenin genel eylem planı uygulama eksiklikleriyle ilgili deÄŸerlendirmesi kapsamında deÄŸil, teknik standartlarla ilgili olduÄŸuna dikkati çekti. ÅžimÅŸek, Türkiye'nin 40 teknik standart içinde 15 no'lu "Yeni Teknolojiler" standardında "kısmi uyumlu" kategoride bulunduÄŸuna dikkati çekerek, "Bu standart dışında geri kalanların tamamında ya 'uyumlu' ya da 'büyük ölçüde uyumlu' kategorideyiz. Kripto varlıklarla ilgili düzenleme taslağımızın yasalaÅŸması ve kripto varlık hizmet saÄŸlayıcıların lisanslanmaya baÅŸlamasıyla birlikte FATF'ın 15 no'lu teknik standardı kapsamında getirilen eleÅŸtirileri bertaraf edip 'kısmi uyumlu' kategorisinden çıkacağımız deÄŸerlendirilmektedir. Öte yandan bu konu teknik standartla ilgili olup gri listeden çıkmamız için aranan tek ÅŸart elbette sadece 15 no'lu standart deÄŸildir." dedi.

ÅžimÅŸek, düzenlemenin temel amaçlarına iliÅŸkin de ÅŸunları kaydetti:

"Kripto varlık düzenlemesiyle temel hedefimiz bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek. Yaklaşımımız kısıtlayıcı deÄŸil, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası riskleri kontrol altına almak üzerine kurulu. Aynı zamanda da blokzincir teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin geliÅŸmesinin önünü de açmayı amaçlıyoruz."

Hazine ,Maliye , Kripto , Yasa , ÅžimÅŸek 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.