Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
27.04.2024
Ä°stanbul /

21 Mart 2024 - 13:41
Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 50 ye Çoıkardı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkardı. Ekonomistler politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılması tahmin ediyordu.
Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 50 ye Çoıkardı.

 

"ENFLASYONDA BOZULMA GÖRÜLÜRSE SIKILAÅžTIRMAYA GÄ°DÄ°LECEK"

Merkez Bankası, enflasyonun öngörülenden yüksek geldiÄŸine dikkat çekerken, yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüÄŸüne iÅŸaret etti. Bankadan yapılan açıklamada, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruÅŸu sıkılaÅŸtırılacaktır" ifadesi kullanıldı. Kurul, önceki toplantısında faiz oranını yüzde 45 düzeyinde sabit bırakmıştı.

MERKEZ BANKASI'NDAN YAZILI AÇIKLAMA

TCMB'den yapılan açıklamada ÅŸu ifadeler kullanıldı; "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 45'ten yüzde 50 düzeyine yükseltilmesine karar vermiÅŸtir. Kurul ayrıca, operasyonel çerçevede deÄŸiÅŸikliÄŸe giderek, Merkez Bankası gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar vermiÅŸtir.

"TALEPTE DÄ°RENÇLÄ° SEYÄ°R SÜRÜYOR"

Åžubat ayında aylık enflasyonun ana eÄŸilimi, hizmet enflasyonu öncülüÄŸünde, öngörülenden yüksek gerçekleÅŸmiÅŸtir. Tüketim malı ve altın ithalatı yavaÅŸlayarak cari dengedeki iyileÅŸmeye katkı verirken, yakın döneme iliÅŸkin diÄŸer göstergeler yurt içi talepte dirençli seyrin sürdüÄŸüne iÅŸaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip etmektedir.

FAÄ°Z ARTIÅžINA AÇIK KAPI BIRAKILDI

Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak politika faizinin artırılmasına karar vermiÅŸtir. Aylık enflasyonun ana eÄŸiliminde belirgin ve kalıcı bir düÅŸüÅŸ saÄŸlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruÅŸu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruÅŸu sıkılaÅŸtırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruÅŸ; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel deÄŸerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eÄŸilimini düÅŸürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

TÜM ARAÇLARI KULLANMA VURGUSU

Kurul, makroihtiyati politikaları piyasa mekanizmasının iÅŸlevselliÄŸini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, ay içinde yapılan düzenlemelerle finansal koÅŸullar sıkılaÅŸtırılmış, para politikası aktarımı desteklenmiÅŸtir. Kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında geliÅŸmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite geliÅŸmeleri yakından takip edilerek, gerektiÄŸinde sterilizasyon araçlarının etkin ÅŸekilde kullanılması sürdürülecektir.

"FÄ°YAT Ä°STÄ°KRARI DOÄžRULTUSUNDA TÜM ARAÇLAR KULLANILACAK"

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaÅŸtırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eÄŸilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaÅŸtıracak parasal ve finansal koÅŸulları saÄŸlayacak ÅŸekilde belirleyecektir. Enflasyon ve enflasyonun ana eÄŸilimine iliÅŸkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır."



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.