Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
01.05.2024
Ä°stanbul /

17 Nisan 2024 - 12:49
Hafta sonuna kadar çöl tozu etkili olacak
Bugün itibarıyla Türkiye'nin batısından etkili olmaya başlayacak çöl tozunun hafta sonuna kadar Tüm Türkiye'yi etkisi altına alacağını kaydedildi
Hafta sonuna kadar çöl tozu etkili olacak

 

ürkiye, Afrika ve Orta DoÄŸu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altına giriyor. BoÄŸaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem AraÅŸtırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı BaÅŸkanı Adil Tek, konuya iliÅŸkin yaptığı açıklamada çöl tozlarının hafta sonuna kadar etkili olacağını söyleyerek uyarılarda bulundu.

Tek, çöl tozlarının her yıl rüzgarla birlikte bahar aylarında Anadolu'ya ulaÅŸtığını söyledi.

BUGÜN BAÅžLADI, HAFTA SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Çöl tozunun demir içerdiÄŸini belirten Tek, yağışla birlikte yeryüzüne inen tozun bitki, toprak ve su kaynakları için önemli iÅŸlev gördüÄŸünü anlattı.

 

Tek, Türkiye'nin genellikle Afrika ve Orta DoÄŸu kaynaklı çöl tozlarından etkilendiÄŸini vurgulayarak, "Ülkemizde özellikle bu dönemde çöl tozu daha yoÄŸun olarak gerçekleÅŸmektedir." dedi.

Türkiye'nin Afrika'dan gelen çöl tozunun etkisi altını girdiÄŸini aktaran Tek, "Bugünden itibaren yurdumuza gelen çöl tozunun etkisi hafta sonuna kadar devam edecek. Bugün itibarıyla Türkiye'nin batısından etkili olmaya baÅŸlayacak çöl tozu perÅŸembe tüm Türkiye'de etkisini gösterecek. Cumadan itibaren etkisini kaybedecek çöl tozu hafta sonuyla birlikte ülkemizi terk edecek." diye konuÅŸtu.

Tek, yarın özellikle Akdeniz, Ä°ç Anadolu ve Marmara'da çöl tozunun etkili olacağını kaydederek, ÅŸöyle devam etti:

 

"Trakya Bölgesi ve Ege'nin kuzey kesimleri yarın alacağı yağışla tozun etkisini biraz kaybedecek. Ayrıca cumartesi Orta Akdeniz'den bir yağış sistemi geliyor. Marmara, Ege, Ä°ç Anadolu, Akdeniz'in batısı, batı ve orta Karadeniz'de yağışlı sistem etkili olacak. Çöl tozu çamurlu yaÄŸmura yol açabilir. Ayrıca çöl tozunun etkili olduÄŸu bu günlerde gökyüzü daha kızıl olacak."

"ASTIM VE ÜST SOLUNUM YOLU SIKINTILARI OLANLAR DÄ°KKATLÄ° OLMALI"

Adil Tek, çöl tozu nedeniyle hava kalitesinin bu dönemde düÅŸeceÄŸini dile getirdi.

YoÄŸun ve uzun süreli toza maruz kalmanın insanları olumsuz yönde etkilediÄŸini belirten Tek, "Türkiye'deki vatandaÅŸlar sürekli toza maruz kalmıyor. Bu nedenle toza karşı daha hassaslar. YaÅŸlılar, çocuklar, rahatsızlığı olanlar tozdan daha fazla bu nedenle etkileniyor. Toza uzun süre maruz kalmak insanların saÄŸlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor. Ayrıca astım ve üst solunum yolu sıkıntıları olanlar bu günlerde dikkatli olmalı. SaÄŸlığımıza bu günlerde dikkat edelim." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Çöl Tozu , Astım 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.