Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4116 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Ağustos 2016 - 22:19

Aşırı kara lahana tüketimi guatr yapıyor

Büyüt
Küçült
Aşırı kara lahana tüketimi guatr

Karadeniz Bölgesinde sık tüketilen kara lahananın guatr hastalığının başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Clinica Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Atilla Atik, Bu hastalarda tiroit hormon salınımı önemli. Aşırı hormon salınımı hipertiroidi olarak adlandırılır. Hastalığın bulguları ise, çarpıntı, nefes darlığı, iştaha rağmen zayıflama, sinirlilik ve terlemedir. Tanısı ise kan tahlili ile konulur. Tiroit hormon salınımının azaldığı durumlarda ise ortaya hipotiroit çıkar. Bu hastalarda sebepsiz kilo alımı, uyuklama, halsizlik, kabızlık ve vücutta ödemler görülür. Bunun tanısı da kan tahlilleri ile rahatlıkla konulmaktadır. 3 ayda bir TSH hormonu da bakılarak ilaçla tiroit hormonu düzeyi ayarlanabilir diye konuştu.

ÖMÜR BOYU İLAÇ TEDAVİSİ

Tiroit ameliyatlarından sonra da hipotiroidi gelişebileceğini söyleyen Dr. Atilla Atik, bu durumda ise dışardan tiroit hormonu desteği ile tedavinin yapıldığını belirterek, Genelde ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır. İltihaplı tiroit hastalıklarında haşimato tirodi görülür. Bunlarda tiroit antikorlarına bakılarak tanı konulur ve tedavisi ömür boyudurdedi.

Tiroit bezinde yumrular şeklinde büyümeler olabileceğini de ifade eden Dr. Atilla Atik, Bunlarda tiroit nodülü olarak adlandırılır. Tek veya birkaç tane olabilir. Tiroit nodüllerinde de önemli olan tiroit bezinin nasıl çalıştığıdır. Nodüllerde hızlı, yavaş ya da normal çalışabilir. Bunu da kan tahlilleri ile anlayabiliriz. Nodüllerde yüzde 5-10 oranında kanserleşme olabilir. Bu da tiroit biyopsisi ile anlaşılabilir diye konuştu.
 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024