Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2688 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   08 Ağustos 2016 - 22:27

Gebelikte diş bakımı ihmale gelmez!

Büyüt
Küçült
Gebelikte diş bakımı ihmale

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aslıhan Üşümez, hamilelikte diş bakımı hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor:

KUSMALAR ÇÜRÜMELERE NEDEN OLUYOR

Hamilelik döneminde, bebeğin anne vücudunda bulunan kalsiyumu çektiğine, bu durumun da dişlerde çürümeye zemin hazırladığına dair bir inanış mevcut. Ancak bilinmelidir ki bu inanışın hiçbir şekilde doğruluk payı yok. Hamilelik süresince anne vücudunda östrojen ve progesteron hormon düzeylerinde artış yaşanır ve bu artış da dişler üzerinde plak birikimine yol açabilir. Ayrıca hamileliğin ilk aylarında görülebilen kusmalar, ağız içerisinde asidik ortamın oluşmasına ve bu nedenle dişlerin yüzeyinde aşınmaların meydana gelmesine sebep olur. Tüm bunların sonucunda ise bakterilerin salgıladığı asitlerle dişlerin sert dokularında yumuşama meydana gelir. Bu kusmalar sonrasında ağız temizliğini uygun şekilde yapmaması da çürük oluşma riskini artırabilir. Diş etlerinde çeşitli sorunlar yaşayan anne adaylarının ağız bakımına dikkat etmemeleri ise hormonel değişime bağlı diş eti sorunlarının oluşumunu tetikleyebilir. Ayrıca dişler gebelik sebepli kusmaları takiben fırçalanmamalıdır çünkü kusma sonucunda ağza gelen mide içeriğinden sonra dişleri fırçalamak, diş yüzeyinde aşınmaları artırabilir. Bu nedenle kusma sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı, dişler ise ağız çalkalandıktan sonra fırçalanmalıdır.

DİŞ ETLERİNİZ KANASA BİLE FIRÇALAMAYI BIRAKMAYIN

Hormon seviyesinde yaşanan ani artış nedeniyle diş etlerinde kanama problemiyle karşılaşan anne adayları, kanamayı arttırmamak adına kimi zaman dişlerini fırçalamaktan kaçınabiliyor. Fakat bu durum, dişlerin daha fazla bakteri ile karşı karşıya kalmasına, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik oluşmasına hatta çok daha fazla kanamanın yaşanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle kanama görülüyor diye ağız bakımının bırakılmaması ve her yemekten sonra dişlerin diş ipi ve fırça yardımıyla temizlenmesi gerekiyor. Ancak diş hekimi önerisi dışında ağız gargarası kullanmamaya özen gösterilmelidir.

HAMİLELİK PLANLANMADAN DİŞ HEKİMİNE BAŞVURUN

Çiftler, hamilelik planları yapmaya başladığında anne adayları bir diş hekiminin desteğine başvurmalıdır. Rastlanabilecek her türlü diş veya diş eti sorunu da mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü gerekli ağız sağlığına sahip olmayan anne adayları hamilelik tümörüyle karşı karşıya kalabilir. Bu tümörler iltihaba bağlı gelişir ancak büyük bir çoğunlukla doğum sonrası kendiliğinden iyileşme gösterir. Ancak bazen diş fırçalama sırasında zorlanma, çiğneme güçlüğüne ve dayanılmaz ağrılara yol açabilir. Böyle problemlerle karşılaşılırsa yine bir diş hekimine başvurulması gerektiği akıllardan çıkarılmamalıdır.

0-3 ve 6-9. AYLARA DİKKAT!

Hamilelik süreci üç ayrı dönem olarak ele alınır. Bu süreçte yapılacak tedaviler ise her üç aylık döneme göre farklılık gösterir. Örneğin; gebeliğin 0-3 ay aralığında, bebeğin organları gelişmeye başlar ve bu safhada oluşacak bir bakteriyemi bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Yapılacak gereksiz müdahaleler ise düşükle sonuçlanabilir. Ancak ağrı yaşatan ve müdahale edilmeme gibi durumlarda daha fazla zararlara neden olabileceğinden diş hekimlerine danışılmalıdır. Alanında uzman diş hekimleri kadın doğum uzmanının önerileri doğrultusunda, bebeğe herhangi bir zarar vermeyecek şekilde gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

6-9 ay aralığı ise, bebeğin anne karnında bir hayli geliştiği ve doğumun yaklaştığı süreçtir. Anne ise iyice ağırlaşır ve tedavi koltuğuna oturamaz duruma gelir. Ayrıca tedavi sırasında anne adayının yaşayacağı aşırı stres erken doğumu tetikleyebilir. Bu nedenle ilk 3 ayda olduğu gibi çok gerekli tedaviler dışında herhangi bir tedavi uygulaması önerilmez.

DİŞ TEDAVİSİ İÇİN 3-6. AYLAR UYGUN

3-6 ay aralığı, gebeliğin orta sürecidir ve hamileliğin tamamlanmasına bir hayli süre vardır. Dolayısıyla hamilelik sonuna kadar ertelenmesi mümkün olmayacak gerekli diş tedavileri bu dönemde yapılabilir.

RÖNTGEN ÇEKİMİ VE ANESTEZİ MÜMKÜN

Hamilelik sırasında röntgen çekimlerine çok sıcak bakılmaz ancak zorunlu haller durumunda müsaade edilebilir. Fakat röntgen, anne adayına mutlaka kurşun önlük giydirilerek çekilmelidir. Gebelik döneminde anestezi yapılması da akıllarda soru oluşturan konulardan bir diğeridir. Anne adayının herhangi bir alerjisi olmaması durumunda gebelik takibini yapan kadın doğum gözetiminde anestezi de yapılabilir.
 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024