Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 5561 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Haziran 2016 - 17:03

Çocuğunuzun üstün zeklı olduğunu nasıl anlarsınız?

Büyüt
Küçült
Çocuğunuzun üstün zeklı olduğunu nasıl

Sadece çok basamaklı sayıları çarpıp bölebilen çocuk üstün zeklı değildir. Toplumda bilinen aksine, üstün zeklılığın farklı göstergeleri bulunuyor. Peki üstün zeklı kime denir, nasıl anlaşılır? Nasıl bir eğitim almalıdır?

Türkiye Üstün Zeklılar Yüksel Eğitim Vakfı (TÜZYEV) Başkanı Mehpare Kınık soruları yanıtladı:

Üstün zeklı kime denir?

Soyut düşünebilme, sözel ve sayısal usa vurma, uzamsal ilişkiler, bellek ve sözcük akıcılığı, yeni durumlara uyum sağlama ve yön verme, bilgiyi hızlı, sağlıklı ve seçici olarak anımsanma, muhakeme kurma, yaratıcılık, sanat, liderlik veya özel akademik alanlarda yaşıtlarına göre yüksek düzeyde motivasyon ve potansiyel gösteren çocuklara Üstün Zeklı Çocuklar denir.

Çoğumuzun üstün zeklı olduğunu nasıl anlarız?

Bu çocuklar zihinsel açıdan erken gelişirler ve normal yaşıtlarından daha çabuk öğrenirler. Sürekli soru sorarlar, meraklıdırlar, öğrenme ve bilgiye açlık duyarlar. Öğrenirken çözüme çoğunlukla sezgisel olarak ulaşırlar. Çeşitli alanlarda özel yetenekleri vardır, derin ve geniş ilgi alanlarına sahiptirler. İlgi alanlarına dikkatlerini yoğunlaştırarak yoğun motivasyon gösterebilirler. Düşünceleri akıcıdır; bir alanda öğrendikleri konular ile bir başka alanda öğrendikleri konular arasında akla yatkın ilişkiler kurabilirler. Karmaşık ve zor problemlerden hoşlanır ve yaşıtlarının çözemedikleri problemleri çözebilirler.

Üstün zeklı çocuklar genelde karikatürize edilir, içine kapanık olarak gösterilir, doğru mudur? Üstün zeklı çocuklar kendini soyutlar mı?
Üstün zeklılar, bilinen aksine sosyallerdir. Orijinal, yaratıcı düşünce yapısına sahip olduklarından girişkendirler. Dolayısıyla bazı örnekler dışında içine kapanıklardır diyemeyiz.

Yetişkin birey gibi davranmaları olası mıdır?

Evet çünkü sorumluluk duyguları gelişmiştir, kendilerine güvenirler ve kolaylıkla sorumluluk alabilirler. Yeni ve değişik durumlara kolay ve çabuk uyarlar. Genellikle kendilerinden büyük çocuklarla iletişime girmeyi tercih ederler.

Üstün zeklılar için standart bir eğitim doğru mudur?

Üstün zeklı çocuklar, çeşitli alanlarda özel yeteneklere sahip olduklarından, farklı alanlardaki yeteneklerini geliştirmek için özel bir eğitime ve uygun imkanlara gereksinim duymaktadırlar. Zihinsel açıdan erken gelişmeleri ve normal yaşıtlarından daha çabuk öğrenmeleri, sıradan müfredatın bu çocuklar için yetersiz kalmasına sebep olmaktadır. Meraklı ve irdeleyen tabiatlarıyla üstün zeklılar, farklı alanları bütünleştiren, farklı içerikleri kapsayan, soyut, üst düzey, gerçek uzmanların ve bilim insanlarının hayatlarını, düşünme stillerini, disiplinlere özgü düşünme alışkanlıklarını ve yöntemlerini içeren kapsamlı bir müfredata ihtiyaç duymaktadırlar.
 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024