Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3931 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   16 Haziran 2016 - 16:31

Sınav stresi dişleri sıktırıyor!

Büyüt
Küçült
Sınav stresi dişleri

Çağımızın hastalığı olan stres, pek çok kişiyi olumsuz etkilediği gibi sınav stresi yaşayan gençleri de etkisi altına alıyor. Üniversite sınavına ve lise giriş sınavına hazırlanan gençlerde; aşırı stres diş sıkma ve uyurken diş gıcırdatmaya neden olabildiği gibi diş etlerinin şişmesine de sebep olabiliyor. Başlangıçta diş eti şişmesiyle başlayan bu durum daha sonrasında ciddi rahatsızlıklara da yol açabiliyor.

Diş gıcırdatması ve dişlerleri sıkmanın da psikolojik kökenli rahatsızlıklar olabileceğini belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Y. Doç. Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.

UYKU SIRASINDA YAŞANIYOR

Diş gıcırdatmanın ve diş sıkmasının psikolojik ve fiziksel birçok sebebi olmakla birlikte daha çok psikolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkan bir durumdur. Toplumumuzda çok ciddiye alınmayan bu durum önlemi alınmaz ise ileriki sahalarda tedavisi çok zor sonuçlar doğurabiliyor. Bir refleks olarak meydana gelen diş gıcırdatması (Bruksizm),  genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Halk arasında diş gıcırdatma olarak adlandırılır. Çoğu kişi yaşadığı bu rahatsızlığın farkında değildir. Birçok birey bu rahatsızlığı yakınlarının onlara söylemesinden sonra fark eder.

GÜNLÜK HAYATTAKİ ZORLUKLARA KARŞI BİR TEPKİ

Günlük hayattaki zorlukları, duyguların, beklentilerin ve tepkilerin ifade edememesi gibi nedenler diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi olarak uyku esnasında bedenimizin verdiği bir tepki olarak ortaya çıkar. Strese bağlı diş sıkma veya gıcırdatma problemi yaşayanlar için doktor kontrolünde kullanılan kas gevşetici ilaçlar ve psikolojik destek de önerilebiliyor.

Bu hastalıklara stres dışında bireyin kişisel özellikleri de neden olur. Aşırı sinirli, hassas ve titiz bir yapıya sahip olmakta bu tarz rahatsızlıkların ortaya çıkmasında etken rol oynar.

Diş gıcırdatmanın ve sıkmanın dişlere verdiği zararlar:

-   Dişlerin çiğneyici yüzeyinde aşınmalar olur.

-   Diş minelerinde oluşan rahatsızlık diş boylarının kısalmasına sebep olur.

-   Dişlerde kamaşma olarak bilinen soğuğa karşı hassasiyet belirir.

-   Ani diş sızlamaları gerçekleşir.

-  Diş ve çene arasındaki bağlarda gevşemeler oluşarak diş sallanmaları ya da dökülmeleri görülür.

-  Dişlerde kırılma ve diş eti çekilmeleri ortaya çıkar.

-   Aynı zamanda ağız yaraları, baş ağrısı, çene ağrısı şakak ve yanak bölgelerinde de kas ağrılarına neden olur.

-  Bu belirtiler diş gıcırdatmasının başlangıcından itibaren görülmeyebilir daha ileriki zamanlarda kişinin karşılaşabileceği problemlerdir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diş sıkma ve gıcırdatmanın yol açtığı rahatsızlıklar da gece koruyucuları olarak adlandırılan silikon içerikli diş plakları kullanılabilir. Genel anlamda faydalı olan bu plaklar, bazı kişilerde tedavi sürecinde yeterli olmadığı saptanmıştır. Bu sebeple kişinin rahatsızlığının seviyesine göre ek olarak kas gevşeticiler, psikolojik terapi yöntemi, eksik dişlerin yerine protez tedavisi uygulanabilir aynı zamanda hatalı yapılmış dolgu ve kaplama varsa bunlar da yenilenebilir.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024