Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3477 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Eylül 2018 - 15:03

CHP-İYİ Parti ittifakı iddiası

Büyüt
Küçült
CHP-İYİ Parti ittifakı
Yerel seçimler için çalışmalarını başlatan İYİ Parti in Ankara kulislerinde CHP ile ittifak yapabileceği konuşuluyor.

İYİ Partide dün resmen yerel seçim çalışmalarını başlatmak üzere genel idare kurulu, milletvekili ve kurucular kurulu üyelerinden oluşan heyetleri iller bazında sahaya indi.

Heyetler önce teşkilatları ziyaret edecek, daha sonra da kamuoyundaki talep ve beklentileri not edecek. Yerel seçimlerde CHP ile ittifaka gidilip gidilmemesi konusu ise heyetlerin halktan gelen beklentiler doğrultusunda hazırlanacak raporları sonrasında tartışılacak.

Hangi illerde ittifak beklentisi oluşursa, parti yönetimi o iller bazında ittifakı masaya yatıracak. Parti yönetimi, teşkilatlara da yerel seçimlerde adaylar ile ilgili konsensus oluşturulması için talimat verdi.

İTTİFAK İYİ PARTİYE OY KAYBETTİRİR

Partide, CHP ile yerel seçimlerde ittifak için temelde iki farklı görüş bulunuyor. İlk görüşe göre, olası bir ittifakta İYİ Parti in potansiyel oyunun CHPye kayabileceği değerlendirmeleri yapılıyor. 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi İYİ Parti in oy kaybedebileceği ve MHPden partiye gelecek oyların önüne geçilebileceği konuşuluyor.

BAZI İLLERDE İTTİFAK YAPILMALI

Partide öne çıkan bir diğer görüş ise İYİ Parti in özellikle belli başlı illerde CHP ile ittifaka gitmesi yönünde. İttifak kurulmadığı takdirde özellikle Ankara, İstanbul ve İzmirde, AKP ve MHP işbirliğinin sonucu olarak bu belediyelerin yeniden AKPde kalabileceği tartışılıyor. İttifak halinde ise özellikle bu üç büyükşehri muhalefetin kazanma oranının daha yüksek olduğuna vurgu yapılıyor.

MANSUR YAVAŞ ÖRNEĞİ

Bu noktada da 2014 yerel seçimleri örnek gösteriliyor. CHP in Mansur Yavaşı aday göstermesiyle birlikte, Yavaşın MHP tabanından da oy aldığı, Mart 2019da yeniden Yavaşın aday gösterilmesi halinde, İYİ Parti in destekleyebileceği ve Ankarada CHP in karşısına bir aday çıkarmayabileceği dile getiriliyor. İYİ Parti kanadı, İstanbul ve İzmirde de ortak aday noktasında CHP ile bir araya gelinebileceği değerlendirmelerini de yapıyor. Bununla birlikte, MHP in elinde bulunan Adana, Mersin ve Manisa ile AKP in elinde bulunan Erzurum, Elazığ, Antalya gibi illerde ittifakın AKP ve MHPye oy kaybettirebileceğine dikkat çekiliyor.

Özellikle Antalyada İYİ Parti ile CHP in ittifaka gitmemesi durumunda, CHP in de MHP in de çok sayıda ilçe belediyesini yeniden AKPye kaptırabileceği vurgulanırken, ittifak halinde ise hem Antalya Büyükşehir Belediyesi in hem de çok sayıda ilçe belediyesi yönetiminin muhalefette olabileceği kaydediliyor.

Kaynak: Cumhuriyet





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024