Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2700 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Şubat 2015 - 10:41

YPG: Şah Fırat Operasyonuna destek verdik

Büyüt
Küçült
YPG: Şah Fırat Operasyonuna destek

Tanklarla Kobaniden geçen Mehmetçik, karakoldaki emanetler ile personeli alıp, Türkiyeye döndü. YPG bir basın açıklaması yaparak Kobaniye giren Türk birliklerine 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturulduğunu ifade etti.

TSK, Suriye topraklarında Süleyman Şah Türbesi için çifte operasyon yaptı. Bir grup, Kobani üzerinden IŞİD kuşatmasındaki türbeye gidip naaşı aldı ve 38 bordo bereliyi tahliye etti. Diğer grup, Süleyman Şaha Suriyede yeni bir türbe alanı oluşturdu.

14 Şubatta planlanan ancak bölgedeki durum nedeniyle dün gece gerçekleştirilen operasyonun ayrıntıları şöyle:


ÖNCE ENVER MÜSLİM ÇAĞRILDI


Ertuğrul Gazinin babası Süleyman Şah ve 2 askerinin mezarlarının yer aldığı Süleyman Şah Türbesinin bulunduğu 8797 metrekare alan içerisindeki Saygı Karakolunda görevli askerler, son günlerde bölgede IŞİD ve YPG güçleri arasındaki çatışmaların yoğunlaşması ile iki ateş arasında kaldı. Durum Acil koduyla Genelkurmaya bildirildi. Suruç ile Birecik arasında belirlenen bölge; 13-14 Şubat tarihlerinde askeri yasak bölge ilan edildi. Ancak operasyon son anda bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması üzerine bekletildi. Ardından 19-23 Şubat tarihlerinde 5 günlük askeri yasak bölge uygulamasına karar verildi. Kısa süre önce IŞİDin püskürtüldüğü Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim, Türkiyeye çağrıldı. 18 Şubat Çarşamba günü Türkiyeye giriş yapan Müslim, perşembe günü Ankaraya geçti ve buradaki görüşmelerde birliklerin geçişi sırasında sıkıntı yaşanmaması ve operasyon sırasında çatışmaları durdurma konularında mutabakata varıldı.

 

İlgili Haber Süleyman Şah Türbesinin önemi ne? (ARŞİV)


39 TANK, 572 ASKER KATILDI

Mürşitpınar Sınır Kapısında önceki gün öğleden sonra askeri hareketlilik başladı. Şah Fırat adı verilen operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel katıldı. Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Hudut Tabur Komutanlığında bekleyen birlikler ile hakim tepelerden indirilen tank ve zırhlı araçlar sınıra yönlendirildi. Saat 21.00 sıralarında tanklar eşliğinde askeri birlikler hem Mürşitpınar Sınır Kapısından hem de önceden belirlenen 2 ayrı noktadan Suriye topraklarına girdi. Giriş yapılan noktalardan 3üncüsü Şanlıurfanın Birecik ilçesine bağlı Eşmeler Köyü oldu. Operasyon sırasında sınırın iki tarafı olan Mürşitpınar ve Kobanide tüm sinyaller kesildi ve telefonlar sustu. Türkiye tarafında olduğu gibi, Kobanide de PYD güçleri sınıra sivillerin yaklaşmasına izin vermedi. Şah Fırat Operasyonuna katılan birliklerin geçtiği noktalardan olan Eşmeler Köyünden geçiş yapan zırhlı birliklerin, operasyon öncesi sınırdaki karakolda uzun süre mehter marşı çaldığı ve ardından hareket ettiği gözlendi. Eşmeler Köyünden sınırı geçen birliklerin Süleyman Şah Türbesine hareketi sırasında, Türkiye sınırına yakın bir noktada kalan başka bir birlik, Suriye Eşmesinde belirlenen alana Türk bayrağını dikti. Süleyman Şah Saygı Karakolunun kurulacağı bu bölge, güvenlik çemberine alındı. Suriye sınırını 3 ayrı noktadan geçtikten sonra ilerleyen birlikler, gece yarısı Süleyman Şah Türbesi yakınlarında buluştu, ardından Saygı Karakoluna ulaştı. Tanklar ve zırhlı araçlar güvenlik önlemleri alırken, karakola giren birlikler buradaki askerlerle buluştu. İnsansız Hava Araçları (İHA) ile tüm gelişmelerin anlık olarak Genelkurmay Kararghına iletildiği operasyonda ilk aşamanın tamamlanmasının ardından 2nci aşama için harekete geçildi. Askeri birlikler Süleyman Şah Türbesine girerek, manevi emanetlerin taşınması işlemine başladı.

 

Haberin Videosu   Süleyman Şah´a ´Şah Fırat´ operasyonu kamerada startFlvPlayer_PostaV2(divFlvPlayer27437,27437,201502,27437-.jpg,1, 0,Süleyman Şaha Şah Fırat operasyonu kamerada);



SANDUKALARI VE BAYRAĞI ALDILAR

Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının bulunduğu sandukalar, çelik muhafazalara konularak araçlara taşındı. Gelişmelerin anlık olarak takip edildiği operasyona katılan birlikler, tahliyenin ardından imha edilen Süleyman Şah Saygı Karakolundaki askerler ve buradaki direkte dalgalanan Türk bayrağını alarak sabaha karşı Türkiyeye hareket etti. Süleyman Şah Türbesi, yer değiştirilerek, bu kez Türkiye sınırına yaklaşık 200 metre uzaklıkta, çıplak gözle görülen yerde olan Eşme bölgesine kaydırıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu bu kaydırmanın geçici olduğunu, Suriyenin yeniden normale dönmesinden sonra türbenin eski yerine taşınacağını söyledi.




TOPRAK KAYBOLMADI BAYRAK HİÇ İNMEDİ


Karakozakta Türk bayrağı gönderden indirildiği anda, Suriyenin Eşme bölgesine geçen tank birliği de yeni türbenin kurulacağı toprak parçasını kontrol altına alarak Türk bayrağını burada göndere çekti. Böylece eş zamanlı operasyonla Türkiye, Suriye içinde toprak kaybına uğramamış, bayrağı da inmemiş oldu. Süleyman Şahın geçici olarak Eşme bölgesine kaydırıldığı, Dışişleri Bakanlığı tarafından bir nota ile Suriyenin Türkiyedeki tek resmi temsilciliği olan İstanbul Başkonsolusluğuna da iletildi. Ankarada operasyon öncesi yapılan tüm toplantılarda hükümet, stratejinin belirlenmesini askerlere bıraktı. Askerlerin her türlü olumsuzluğu içeren senaryoları dikkate alarak hazırladığı stratejiye siyasi kanat onay verdi.




KOBANİDEN GEÇTİLER

PKKnın Suriye kolu PYDnin silahlı gücü olan YPG, bir basın açıklaması yaparak Şah Fırat Operasyonuna askeri destek verdiklerini duyurdu.

YPGnin açıklamasında, Bu operasyon YPG Komutanlığımızın bilgisi dahilinde ve YPG Kobane güçlerimizin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Türk devletinin talebi ve koalisyon güçlerinin isteğini değerlendiren komutanlığımız, insani boyutları ön planda olan operasyonda bir sakınca görmemiş ve onay vermiştir denildi. İddiaya göre Kobaniye giren Türk birliklerine 300 silahlı YPGli, 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturdu. Reuterse konuşan bir Türk güvenlik yetkilisi de operasyonun, Kobani üzerinden yerel Kürt yetkililerin desteğiyle yapıldığını söyledi. Çoğunluğu tank 112 zırhlı araç geçerken bazı Kobanililer zafer işareti yaptı. Arızalanan bir zırhlı araç ise bir başka zırhlı araç tarafından çekilerek taşındı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024