Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2071 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   05 AÄŸustos 2019 - 10:25

Sudan'da imzalanan anlaşmanın detayları

Büyüt
Küçült
Sudanda imzalanan anlaşmanın
Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi (AGK) ile sivil muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) arasında imzalanan anayasal bildirinin detayları belli oldu.

Tarafların üzerinde uzlaÅŸtıkları bildiri, Afrika BirliÄŸi ve Etiyopya'nın arabuluculuÄŸunda baÅŸkent Hartum'daki Sadaka (Dostluk) Kongre ve Toplantı Merkezi'nde düzenlenen törende, ÖDBG Sözcüsü Ahmed er-Rabi ile AGK BaÅŸkan Yardımcısı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu tarafından imza altına alındı.

Törene, askeri konsey ve muhalefet üyelerinin yanı sıra Afrika BirliÄŸi ve Etiyopya'dan temsilciler katıldı.

AGK BaÅŸkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dakalu, uzlaÅŸmanın "kazanan ve kaybedenin olmadığı" anlayışıyla formüle edildiÄŸini belirterek, "Ülke tarihinde temelinde çatışma olan zor bir dönemi geride bıraktık. AnlaÅŸma, vatandaÅŸlar için en yüksek memnuniyet derecesine ulaÅŸtı. Sudan halkına karşı suç iÅŸleyenler cezasını çekene kadar bize rahat yok." ifadesini kullandı.

Afrika BirliÄŸi Sudan Özel Temsilcisi ve arabulucu Muhammed Hasan Lebat, Sudan için tarihi bir güne tanıklık ettiklerini belirtti.

Muhalefet adına konuÅŸan Sudan Kongre Partisi lideri Ömer ed-Digair, anayasal bildirinin "fakir, evsiz ve yerlerinden edilmiÅŸlere hediye" olduÄŸunu belirttiÄŸi konuÅŸmasını güçlükle tamamladı.

Etiyopya'nın Sudan Temsilcisi Mahmut Dirir, Sudan'ın adının "terörü destekleyen devletler listesi"nden çıkartılması baÅŸta olmak üzere her türlü konuda desteÄŸe hazır olduklarını bildirdi.

RESMÄ° Ä°MZA TÖRENÄ° 17 AÄžUSTOS'TA

Müzakere heyeti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, anayasal bildiri için resmi imza töreni 17 AÄŸustos'ta yapılacak. Törene bölge ülkelerinin yanı sıra Afrika ve Orta DoÄŸu'dan çok sayıda liderin katılması bekleniyor.

Törenden bir gün sonra AGK laÄŸvedilip, Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi oluÅŸturulacak. 6 sivil, 5 asker üyeden oluÅŸacak konsey, 19 AÄŸustos'ta yemin ederek görevine baÅŸlayacak.

Yeni konsey tarafından 20 AÄŸustos'ta atanacak baÅŸbakan, ertesi gün konsey ve yargıtay baÅŸkanı önünde yemin edecek.

Kabine üyelerinin 28 AÄŸustos'ta açıklanması, konseyin onayının ardından 31 AÄŸustos'ta da yemin ederek çalışmalarına baÅŸlaması bekleniyor.

1 Eylül'de Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi ile kabinenin ilk toplantısını yapması öngörülüyor.

GEÇÄ°Åž DÖNEMÄ°NÄ°N EN ÖNEMLÄ° GÜNDEM MADDELERÄ°

Barışın saÄŸlanması, eski rejimin sembol isimlerinin yargılanması, yasal reformlar yapılması, devlet kurumlarının, yargı ve ordunun yeniden yapılandırılması ve ekonomik durumun iyileÅŸtirilmesi geçiÅŸ döneminin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Ordu karargahı önünde sivil hükümete geçilmesi talebiyle demokrasi nöbeti tutan sivillere yönelik 3 Haziran'da gerçekleÅŸtirilen ve 100'ün üzerinde eylemcinin hayatını kaybettiÄŸi olaylarla ilgili bağımsız soruÅŸturma komisyonu kurulacak.

3 yıl  3 ay sürecek geçiÅŸ döneminde konseye 21 ay asker, 18 ay bir sivil baÅŸkanlık edecek.

GeçiÅŸ döneminin ardından seçimlere gidilecek ve asker yönetimi tamamen sivillere devredecek.

BAÅžBAKANI ÖDBG BELÄ°RLEYECEK

Ülke, geçici devlet baÅŸkanlığı konseyi, hükümet ve parlamento tarafından yönetilecek. Devleti temsil makamı olan konseyin sınırlı yürütme yetkileri bulunacak. Devlet idaresinde yürütmeyi kabine üstlenecek.

BaÅŸbakan tarafından atanacak ve konseyin yetkilendireceÄŸi bakanlar kurulu 20 kiÅŸi olacak. BaÅŸbakanı, ÖDBG belirleyecek ancak konseyin onayı alınacak. Yasaları çıkarmak, hükümeti denetlemek, anlaÅŸmaları imzalamak ve savaÅŸ ilanı parlamentonun görevleri arasında yer alacak.

Devlet BaÅŸkanlığı Konseyi, baÅŸbakan ve bakanlar kurulunun belirlenmesinin ardından üç ayda parlamento oluÅŸturulacak.

Meclisin yüzde 67'si ÖDBG üyelerinden oluÅŸacak, 300 sandalyeli Mecliste boÅŸ koltuklar ise devrime katılıp, 1 Ocak'taki Özgürlük ve DeÄŸiÅŸim Bildirgesi'ne imza atmayan, eski rejimle baÄŸlantılı olmayan gruplara tahsis edilecek.

POLÄ°S TEÅžKÄ°LATI, KABÄ°NEYE BAÄžLI ÇALIÅžACAK

Ä°dari yapıda da deÄŸiÅŸikliklere gidilebilecek. Halihazırda 18 eyaletin bulunduÄŸu, bölgesel hükümet sisteminin iÅŸlediÄŸi yönetim yapısından il yönetimine geçilebilecek.

Barış, sınır, seçim, anayasa, kadın, adalet ve toplum, yolsuzlukla mücadele ve insan hakları gibi 11 bağımsız komisyon kurulacak.

Göstericileri öldürmekle suçlanan AGK BaÅŸkan Yardımcısı Dakalu liderliÄŸindeki "Hızlı Destek Kuvvetleri" adlı milis gücü, konseyin denetiminde orduya baÄŸlı olacak.

Yeni adıyla "Genel Ä°stihbarat" birimi, geçiÅŸ konseyi ve yürütmenin başı bakanlar kuruluna tabi olurken, polis teÅŸkilatı ise kabineye baÄŸlı çalışacak.

Savunma ve Ä°çiÅŸleri bakanları, konseyin askeri kanadınca seçilecek.

Çifte vatandaÅŸlığı bulunanlar, devlet baÅŸkanlığı konseyi üyesi olamayacak ancak kabinede görev alabilecek.

SOKAKLARDA KUTLAMALAR YAPILDI

Aylardır süren siyasi krizin ardından varılan uzlaşı, Sudan sokaklarında sevinçle karşılandı. Ä°mzaların atıldığı merkezin çevresi baÅŸta olmak üzere, baÅŸkentin birçok bölgesinde halk bayraklarla sokaklara çıkıp anlaÅŸmayı kutladı.

ÖN ANLAÅžMA 17 TEMMUZ'DA Ä°MZALANMIÅžTI

Eski CumhurbaÅŸkanı Ömer el-BeÅŸir'in kemer sıkma politikalarına tepkilerin ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüÅŸmesi ve 11 Nisan'da askeri darbeyle yönetimin devrilmesi sonucu otorite krizinin yaÅŸandığı Sudan'da aylardır asker ve sivil muhalif koalisyon müzakere yürütüyordu.

GörüÅŸmeler, göstericilere uygulanan ÅŸiddet ve güven sorunu nedeniyle zaman zaman kesintiye uÄŸrasa da taraflar, 17 Temmuz'da geçiÅŸ yönetiminin detaylarının ÅŸekillendiÄŸi, demokrasiye geçiÅŸte önemli bir adımı oluÅŸturan ön anlaÅŸma niteliÄŸindeki "siyasi bildiriyi" imzalamıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024