Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2431 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Mayıs 2019 - 09:45

Tusk, Türkiye'yi Kıbrıs'ın egemenlik haklarına saygı duymaya çağırdı

Büyüt
Küçült
Tusk, Türkiyeyi Kıbrısın egemenlik haklarına saygı duymaya
AB Konseyi Başkanı Tusk, Türkiye ile Doğu Akdeniz'de yaşanan doğalgaz gerginliğinde AB üyesi Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'nin arkasında olduklarını açıkladı. Tusk, Türkiye'yi Kıbrıs'ın egemenlik haklarına saygı duymaya çağırdı.

Avrupa BirliÄŸi (AB) Konseyi BaÅŸkanı Donald Tusk, AB'nin tek vücut halinde, DoÄŸu Akdeniz'de doÄŸalgaz arama faaliyetleri nedeniyle Türkiye ile gerilim yaÅŸayan Kıbrıs'ın arkasında olduÄŸunu ifade etti. Romanya'nın Sibiu kentinde düzenlenen gayriresmi AB zirvesinde konuya deÄŸinen Tusk, Birlik olarak Türkiye'den, üye bir ülkenin egemenlik haklarına saygı duymasını beklediklerini dile getirerek, Kıbrıs'ın ve Avrupa BirliÄŸi'nin geliÅŸmeleri dikkatle takip edeceÄŸini vurguladı.

FATÄ°H GEMÄ°SÄ°NE BÄ°R 
FIKATEYN EÅžLÄ°K EDÄ°YOR

Güney Kıbrıslı yetkililer, Türk sondaj gemisi Fatih'in, adanın güneybatısında, Paphos kentinin 68 kilometre açığında demir attığını ancak henüz sondaj çalışmasına baÅŸlamadığını belirtiyor. Yetkililer ayrıca Fatih gemisine bazı destek gemileriyle Türk Deniz Kuvvetleri'ne baÄŸlı bir fırkateynin de eÅŸlik ettiÄŸini kaydediyor.

AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin CumhurbaÅŸkanı Nikos Anastasiadis de, Türkiye'nin giriÅŸimlerini 1974 Kıbrıs Harekatı'na benzeterek, Ankara'nın faaliyetlerinin iÅŸgal ile eÅŸ deÄŸer olduÄŸunu savundu. Anastasiadis, zirve öncesinde, Akdeniz'in doÄŸusunda doÄŸalgaz arama çalışmaları yapan Türkiye'ye karşı Birlik ülkelerinin ortak tavır içinde olmaları gerektiÄŸini ifade etmiÅŸti.
40 milyar euro hacimli doğalgaz yatakları

40 MÄ°LYAR EURO HACÄ°MLÄ°
DOÄžALGAZ YATAKLARI

 

Amerikan enerji ÅŸirketi ExxonMobil'in araÅŸtırmalarına göre Kıbrıs'ın güneyindeki yataklarda 227 milyar metreküp civarında doÄŸalgaz olduÄŸu tahmin ediliyor. Bu da 40 milyar eurodan fazla ekonomik getiri anlamına geliyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımayan Türkiye, Kıbrıs sorunu çözülmeden ve Kıbrıslı Türklerin onayı alınmadan bölgede doÄŸalgaz arama çalışması yapılmasına karşı olduÄŸunu defalarca belirtti. Uluslararası toplum tarafından tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti ise, bu tarz maden arama çalışmalarının her egemen devlet için bir hak olduÄŸunu belirterek Türkiye'nin taleplerine karşı çıkıyor.

GÜNEY KIBRIS-Ä°SARÄ°L-YUNAN ORTAKLIÄžI

Akdeniz'in doÄŸusunda doÄŸalgaz arama ve çıkarma konusunda tartışmalar sürerken, bir yandan da söz konusu doÄŸalgazın ticaretiyle ilgili devletler arası görüÅŸmeler devam ediyor. Son olarak geçtiÄŸimiz Mart ayında Ä°srail'in baÅŸkenti Kudüs'te bir araya gelen Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, Kıbrıslı Rumların lideri Anastasiadis, Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis sipras ve Amerika BirleÅŸik Devletleri DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo, Kıbrıs'ın güneyinde çıkarılacak doÄŸalgazın Avrupa'ya taşınması için inÅŸa edilmesi planlanan boru hattı projesini görüÅŸmüÅŸtü.

2 bin 100 kilometre uzunluÄŸunda olması ve 2025 yılında faaliyete girmesi planlanan boru hattının maliyetinin yaklaşık 6 milyar euro olacağı tahmin ediliyor. Boru hattının, Akdeniz'in doÄŸusunda, Kıbrıs ve Ä°srail'in egemenlik sahalarında çıkarılacak doÄŸalgazın Girit üzerinden Yunanistan'a, oradan da Ä°talya'ya taşınmasında kullanılması planlanıyor.

kaynak: Deutsche Welle Türkçe





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024