Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1661 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Eylül 2019 - 15:51

Tuzla'da kimyasal yaÄŸmur tedirginliÄŸi

Büyüt
Küçült
Tuzlada kimyasal yaÄŸmur
İstanbul'da bugün yaşanan sağanak yağış sonrası Tuzla'da yanan fabrika çevresinde yola sarı ve beyaz su aktı. Vatandaşlar bunun 'kimyasal yağmur' olabileceğine ilişkin tedirgin.

Ä°stanbul Anadolu yakasında yaÄŸmur baÅŸladı. Tuzla'da yanan fabrika çevresinde yaÄŸmur sonrası yola sarı ve beyaz su aktı. Çevredekiler ise kimyasal tartışmaları nedeniyle tedirgin olduklarını söylediler.

AFAD ÖLÇÜM YAPTI, OLUMSUZ BÄ°R BULGU YOK

Afet ve Acil Durum Yönetimi BaÅŸkanlığı (AFAD), Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki bir fabrikada çıkan yangın sonrasında Ä°stanbul ve Kocaeli AFAD kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ekipleri tarafından gerçekleÅŸtirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığını açıklamıştı.

KÄ°MYASAL YAÄžMUR NEDÄ°R?

Asit yaÄŸmuru olarak da nitelenen kimyasal yaÄŸmurlar, yoÄŸun miktarda sülfür dioksit ya da nitrojen oksidin açığa çıkarak havaya karşımasıyla meydana geliyor.

Bu maddeler gaz halindeyken atmosferin üst katmanlarına kadar yükselebiliyor. Burada su, oksijen ve diÄŸer havayı kirleten kimyasal partiküllerle karışıyorlar.

Bu kimyasal madde karışımıyla oluşan bulutların taşıdığı yağmurlara da asit yağmuru ya da kimyasal yağmur deniyor.

Suyun içinde çok kolay bir ÅŸekilde çözülebilen sülfür dioksit ve nitrojen oksit, rüzgârlar sayesinde de çok uzak bölgelere taşınabiliyor.

Sülfür dioksit ya da nitrojen oksit yüklü bulutlar, yaÄŸmura, kara ya da sise yol açabiliyor ve etkileri günlerce sürebiliyor.

DAHA ÖNCE ASÄ°T YAÄžMURU YAÅžANMIÅžTI

Ä°stanbul'da daha önce sanayi tesislerinin yaydığı atık gazlar nedeniyle yaÄŸan asit yaÄŸmurları yaÅŸandı. Ayrıca 1991 - 1992 yıllarında Körfez Savaşı sırasında Irak askerleninin yaktığı Kuveyt petrol kuyuları sebebiyle Adana'da yoÄŸun asit yaÄŸmurları gözlenmiÅŸti.

AFAD, FABRÄ°KA YANGINI SONRASI BU RÄ°SKÄ°N OLMADIÄžINI SÖYLEDÄ°

Tuzla'daki kimyasal madde üretim fabrikasında çıkan yangının ardından açığa çıkan gazların Ä°stanbul'a asit yaÄŸmuru olarak düÅŸebileceÄŸi yorumları yapılsa da AFAD böyle bir risk bulunmadığını belirtiyor.

Yapılan yazılı açıklamada "Olay yerinde dün ve bugün Ä°stanbul ve Kocaeli AFAD KBRN ekipleri tarafından gerçekleÅŸtirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmamıştır. Ayrıca Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm Sisteminde olaÄŸandışı bir veri alınmadığı bildirilmiÅŸtir" dendi.

Açıklamada ayrıca "Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü'nden alınan bilgilere göre de yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar ülkemizi terk edeceÄŸi ve Cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olaÄŸandışı bir etki oluÅŸturmayacağı öngörülmektedir" ifadeleri yer aldı.

TUZLA'DAKÄ° FABRÄ°KA YANGINI

ÇarÅŸamba (18 Eylül) günü Tuzla Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann'a ait fabrikada yangın çıktı.

Yangın sırasında fabrikadaki bir tank patladı. Patlamanın etkisiyle tanktan kopan parçalar etrafa ve yakındaki ormanlık alana sıçradı.

Olayda yangına müdahale eden 2 itfaiye personeli yaralandı.

YANGINI PKK ÜSTLENDÄ° Ä°DDÄ°ASI

Öte yandan PKK'ya yakınlığıyla bilinen Fırat Haber Ajansı, Tuzla'daki kimya fabrikası yangınını PKK'nın oluÅŸturduÄŸu HBDH Milisleri üstlendiÄŸini duyurdu.

EMNÄ°YET: ELEKTRÄ°K KONTAÄžINDAN ÇIKTI

Ä°stanbul Emniyet MüdürlüÄŸü yetkilileri ise yapılan ilk incelemeye göre; yangının çıkış sebebinin elektrik kontağı olduÄŸunu açıkladı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024