Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 5278 kez okundu. | Yerel Haberleri
Haberin Tarihi :   00 0000 - 16:49

Halil Şen ile Köydes Projesi'ni konuştuk

Büyüt
Küçült
Halil Şen ile Köydes Projesini

Hükümetin Köydes  projesi ile Muhtarları 4 sınıf ile sınıflandırdığını anlatan Halil Şen Bey

Devletin Anadolu köy ve merkezlerin 1. kısım ,2. kısım, ve 3. kısım olarak sınıflandırdığı muhtarlıkları tüzel kısım muhtar olarak sınıflandırması kendi gibi mahalle muhtarlıklarını bundan bağımsız kılarak 4.sınıf muhtarlık olarak belirlemesi nin doğuracağı olumsuz sonuçlarına değindi.

Bu sınıflama ile hem görev ,yetkilerin hemde oluşabilcek maddi kayıbların olumsuzluklarıdanda bahseden Halil şen . İstanbul Muhtarlar derneğinin bu önemli ve hassas  konuda Chp li ,Mhpli ,bir siyasi muhalefet gibi yaklaşmalarını anlayamadığını bildirdi.,

 

Kendim ve diğer muhtar arkadaşlarımız bu konuyu yetkililere ulaştırmaya çalıştık çalışıyoruz dedi.

Kendilerinin de bu çalışmanın gerçekleşmesinden bu yana konu ile ilgili çalışma ve girişimlerinin her kes rafından bilindiğini söyledi. Kendisi gibi Muhttar olan 4 muhtar arkadaşı ile uzun süreli randevu alma isteklerine gelen olumlu cevabla bir günlük meclis ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini ve bu konuda hazırladıkları dosya ve çalışmaları ulaşabildikleri her birime bıraktıklarını ziyaretin etkin ve verimli geçtiğini bildirdi.

Ziyaret günü Halil Şen  adına 10:30 da Mehmet Ali Şahin den randevu alındığı ve görüşmenin 10:45 de çok sıcak ve samimi geçtiğini bildiren Halil Şen Mehmet Ali Şahin aracılığı ile Konu hakkında Başbakanın konu ile ilgilenen danışmanına ,içişler bakanının danışmanına ulaşıldığını ve hazırladıkları dosyalardan birer tane bırakıldığını söyledi.

Yerel Yönetimlerden sorumlu Hüseyin Tanrıverdiyede ulaşıldığı ve dosyanın incelenmeye alınacağı güvencesinin verildiği bildiren Halil Şen daha önce Fatih te Belediye Başkan yardımcılığı yapmış olan Ömer Faruz Öz beye de nezaket ziyaretinde bulunduklarını ve Ömer Beyizn kendilerine olan ikramlarından çok etkilendiklerini ve minnet duygularını ifade ettiler.

Gün içinde Ak Parti Teşkilatında sorumlu Ekrem Erdem Bey lede randevu alındığını ancak Toplantı yoğunluğundan görüşemediklerini belirten halil Şen Ertesi gün İstanbul'a döndüklerinde Ekrem Bey'in kendisini telefonla aradıklarını söyleyen Halil Şen Ekrem beye'de ziyaret amaçlarını ilettiklerini söyledi. Ziyaretleri sırasında kendilerini ağırlamak için telefonlar eden Hayati Yazıcı Beye'de gönülden şükran borcumuz var dedi.

Ziyaretlerinde Ankaraya gidiş amaçlarının tamamen Muhtarların görev çalışma şartlarının düzeltilmesi yönündeki isteklerinin dosya halinde yetkili mercilere iletmek olduğunu ve ziyaretlerinde bu amaca ulaştıklarını bildirdi.Özellikler Yerel yönetimlerden sorumlu Vekil Hüseyin Tanrıverdi'nin bu konu ve buna benzer konuların torba yasa içine alınarak çözüme kavuşturulacağı yönündeki sözü bizleri sevindirdi demiştir.

Ankara ziyaretinde başka anlam ve mana arayanların hangi maksad güttüklerini anlayamadığını bildiren Halil Şen ben tek başına Ankaraya gitmedim.dedi.

Muhtarlık ofisinde gerçekleştirdiğimiz sohbetimiz kısıtlı ama doyurucu oldu .

Kısaca Koydes Projesi:

 

KÖYDES Projesi ile kırsal kesimde büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştiren hükümet, şimdi de bu kesime yönelik hukuk devrimi yapmaya hazırlanıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Köy Kanunu taslağı Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Taslakla, 1924 yılında çıkarılan 442 sayılı Köy Kanunu'nda köklü değişiklikler öngörülüyor. Sayısı 35 binin üzerinde olan köylerle ilgili hazırlanan kanun taslağında köy muhtarlarının görev ve yetkileri ile maaşlarının artırılması planlanıyor.

Düzenleme yasalaştığında muhtarlar 800 lira aylık ücret alabilecek. Muhtarlar işlerini yapmazsa halkoyu ile görevden uzaklaştırılacak.

Köy muhtarlarına köy grupları sıralamasına göre; 14 bin, 11 bin ve 7 bin gösterge rakamının devlet memurları için belirlenen aylık kat sayı çarpımı sonucu bulunacak miktarda net ödenek verilmesi getiriliyor. Şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına, üçüncü grup köy muhtarlarına verilen ödenek kadar aylık ödenek verilmesi öneriliyor.

KÖY MECLİSLERİ KURULUYOR

Köy ihtiyar heyetleri kaldırılarak yerine karar meclisi statüsünde olmak üzere "Köy Meclisi" getiriliyor. Köy muhtarlığı ve köy meclis üyeliği için siyasi partiler aday gösteremeyecek. Köy muhtarı ile meclis üyeleri görev yaptıkları süre içerisinde herhangi bir siyasi partinin teşkilatında görev alamayacak.

Taslakta yeni bir köy kurulması için nüfusun 250 ve yukarı olması şartı aranıyor. Köyler; nüfusu 1501'den yukarı köyler birinci grup, nüfusu 251'den 1500'e kadar olan köyler ikinci grup, nüfusu 250'ye kadar olan köyler üçüncü grup olarak 3 kısımda değerlendiriliyor.

Taslakta Türk mahalli idare sistemine yeni bir kurum olarak "geri çağırma" kazandırılıyor.

NÜFUSA GÖRE GRUPLAMA

Köylere, genel katmalı bütçeden ve il özel idaresi bütçelerinden, köy nüfus oranına göre pay aktarımı sağlanıyor. Köy meclis kararlarının mahallin en büyük mülki idare amirinin onayına sunulması şartı getiriliyor. Köy katipliği müessesesi güçlendiriliyor. Köylere imar kavramı getiriliyor. Birinci gruba giren köylerde bütçe hazırlanması, kesin hesabın kabulü şartı getiriliyor. Kırsal alan yenileme planı uygulaması imkan getiriliyor.

Köylerin birliklere üye olması, daha iyi gelir kaynaklarına kavuşması ve diğer kuruluşlarla işbirliği yapılabilmesine yer veriliyor. Taslakta, belediyelerde olduğu gibi, köyler arasında yardımlaşma ve işbirliğini teşvik etmek, personelin eğitimini sağlamak amacıyla, Türkiye Köyler Birliği kurulabilmesine imkan sağlanıyor.

Köye dönüşe büyük teşvik

Köy korucularının yerini köy bekçileri alıyor ve köylerin ihtiyaçları halinde mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker, köy katibi, bekçi, işçi ve çoban İş Kanunu hükümlerine göre yıllık veya kısmi zamanlı sözleşme ile çalıştırılabilecek. Köy bekçileri silah taşıyabilecek ve kendilerine karşı gelenler jandarmaya karşı gelmiş gibi ceza alacak. Köy idaresinin mülkiyet durumu yeniden tanımlanıyor. Köy yerleşim planına göre köyde ikamet eden evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine arsa verilmesi düzenlemesi genişletilerek köye dönüşü de teşvik edecek şekilde köy nüfusuna kayıtlı olanlarda kapsam altına alınıyor.

Yatırım yapana vergi muafiyeti

Düzenlemede köyler gerçek birer mahalli idare olarak tasarlanıyor. Geri çağırma gibi yeni müesseseler sisteme dahil edilerek, böylece katılımcı, şeffaf, saydam ve hesap verebilir kamu yönetimi anlayışının hakim kılınması hedefleniyor. Taslağa göre, köy muhtarı ve meclisin kanunlarla kendilerine verilen görevleri yapmamaları ve bu durumun kamu hizmetlerinde aksamaya yol açması durumunda, köyde kayıtlı seçmenlerin yarıdan bir fazlasının, mahallin en büyük mülki idare amirine yazılı başvurarak muhtar ve meclisin geri çağrılmasını isteyebilecek. Otuz gün içinde seçmen iradesini tespit etmek üzere köyde halk oylaması yaptıracak. Köyün kamu hizmetine ayrılan veya kamunun yararlanmasına açık, gelir getirmeyen taşınmazları ve bunların inşa ve kullanımları ile iş makinesi alımı işlemleri KDV ve ÖTV de dâhil her türlü vergi, resim, harç, katılma ve katkı paylarından muaf tutularak köy lehine pozitif bir ayrımcılık getiriliyor.

 fatihaktuel f.e.g





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024