Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 7139 kez okundu. | Yerel Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Ocak 2013 - 16:37

İçinden yeşil fışkıran tarih

Büyüt
Küçült
İçinden yeşil fışkıran
Osmanlı tarihinin en önemli eğitim mekanlarından biri olan ve Mimar Sinan’ın eseri olan Kılıç Ali Paşa Medresesi eski görüntüsüne kavuşturulacak.

İstanbul İl Özel İdaresi, Osmanlı’nın yüksek öğretim mekanı olan Kılıç Ali Paşa Medresesi’ni yeniliyor. Mimar Sinan’ın eseri olan tarihi yapıya geçmişteki değeriniyeniden kazandıracak yenileme süreci, 3 milyon 895 bin TL’ye malolacak.   Beyoğlu’nun Kemankeş Kara Mustafa Paşa Mahallesi’nde binaların arasında sıkışmış ve yıkılmamak için zamana direnen medrese, Kılıç Ali Paşa Camii’nin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul İl Özel İdaresi, tarihi yapıya geçmişteki değeriniyeniden kazandıracak yenileme sürecini 3 milyon 895 bin TL’lik bir bedelle 2013 yılının sonuna doğru tamamlamayı planlıyor. Mimar Sinan’ın eseri olan külliye içerisinde medresenin yanı sıra sebil, türbe ve hamam da yer alıyor. Daha önce caminin restorasyonunu yapan İl Özel İdaresi, medreseye sonradan eklenen kaplamalar ve seramiklerin söküm işini tamamladı. Binanın çatı örtüsündeki beton sıva kaldırıldı ve güncel durumuna ait çatlak-hasar tespiti paftaları hazırlandı. Binanın üzerindeki zararlı bitkiler kurutulup temizlenerek çimento esaslı sıvalar söküldü ve bina çimentodan arındırılmaya başlandı.    Kare planlı Kılıç Ali Paşa Medresesi, revaklı avlu etrafında kuzeyde olan bir tanesi giriş bölümüne ayrılmış 18 kubbeyle örtülü 17 hücreden oluşuyor. Ortada hazıreye doğru çıkıntı halinde büyük kubbeli dershane ve mescit yer alıyor.    Kaynak: CİHAN    





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024