Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 831 kez okundu. | Ästanbul Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Ekim 2021 - 07:56

5 bin yeni taksi teklifine onuncu ret

Büyüt
Küçült
5 bin yeni taksi teklifine onuncu
İBB’nin İstanbul’un kangrene dönen taksi sorununu çözmek için önerdiği 5 bin yeni taksi, hükümet temsilcilerinin çoğunlukta olduğu UKOME tarafından 10’uncu kez reddedildi.

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir TopbaÅŸ Gösteri ve Sanat Merkezi'nde gerçekleÅŸtirildi. Ä°BB Genel Sekreteri Can Akın ÇaÄŸlar'ın baÅŸkanlık ettiÄŸi toplantının en önemli gündem maddesi, Ä°BB yönetiminin 10'uncu kez oya sunduÄŸu 5 bin yeni taksi teklifi oldu. Dışarıda protesto gösterisine neden olan yeni taksi teklifi, oturumda da tartışma yarattı. Tartışmaların ardından 5 bin yeni taksi teklifi, çoÄŸunluktaki hükümet temsilcilerinin oyları ile 10'uncu kez reddedildi.

“NÜFUS ARTIYOR TAKSÄ° SAYISI ARTMIYOR”

Oylama öncesinde Ä°BB Ulaşım Daire BaÅŸkanı Utku Cihan, Ä°stanbul'daki taksi sorununu çözmek için 10'uncu kez gündeme getirdiklerini söyleyerek yeni önerdikleri sistemi tekrar anlattı. “Nüfus artıyor ama taksi sayısı artmıyor” diyen Cihan, önceki dönemde de bu yetersizliÄŸe yönelik raporlar hazırlandığını söyledi. Cihan “1.5 yıldır anlattığımız 6 bin taksi meselesi Ä°BB'nin daha önceki çalışmalarına dayanıyor. Son 60 yılda nüfusumuz katlandı taksi sayımız sabit kaldı” dedi. Cihan daha önce UKOME'de kabul edilen minibüs ve dolmuÅŸtan dönüÅŸecek 1000 taksi için önümüzdeki hafta kuralar çekileceÄŸini ve sisteme dahil olacaklarını da açıkladı.

“META HALÄ°NE GELMESÄ°NÄ° Ä°STEMÄ°YORUZ”

5 bin taksi plakasını satmak deÄŸil kiralamak istemediklerini belirten Cihan “Taksinin bireysel bir meta haline gelmesini istemiyoruz. Kurumsal bir sistem getirmek istiyoruz. Amacımız plaka satıp gelir elde etmek deÄŸil taksi sistemini daha iyi hale getirecek bir model oluÅŸturmak. Mevcut 17 bin 395 taksiyi almak gibi niyetimiz yok” diye konuÅŸtu.  Cihan “Süreli olarak kiralama yapacağız. Taksinin yatırım aracı olmaktan çıkıp hizmet aracı olmasını istiyoruz” dedi. Cihan, geçtiÄŸimiz hafta Ä°BB BaÅŸkanı Ekrem Ä°mamoÄŸlu'nun açıkladığı ÅŸoförlerin özlük haklarıyla ilgili düzenlemeyi de tekrar anlattı.

“TAKSÄ° ESNAFI 30 YILDIR BÖYLE ZULÜM GÖRMEDÄ°”

Ä°stanbul Taksiciler Esnaf Odası BaÅŸkanı Eyüp Aksu teklife karşı çıktı. Aksu ÅŸunları söyledi:

“Taksi esnaf grubu olarak soruyorum. Yerel seçimden önce verilen vaatlerin hangisi tutuldu? Ä°BB bol bol PR yaptırdı. Para harcanarak yandaÅŸ kanallara reklam verilerek ‘taksi kötü' diye algı yapıldı, bizi halka düÅŸman ettiniz. 81 ilde taksicilik yapan bir belediye yok. Ä°BB sürekli bu konuyu gündeme getiriyor sanki Ä°stanbul'da bir tek taksi sorunu varmış gibi davranıyor. Esnafı siyasi malzeme haline getirdiler, bizi kimse siyasete alet edemez. Asıl sorun toplu taşıma. VatandaÅŸ toplu taşıma araçlarına binemediÄŸi için taksiye yöneliyor. Taksi ücreti de düÅŸük olduÄŸu için talep oluÅŸuyor. Sanki taksi sayısı eksikmiÅŸ gibi görünüyor. Taksi esnafı 30 yıldır böyle zulüm görmedi, kaosa sürükleniyoruz. Bazı medya grupları, trol hesaplar bizi halka düÅŸman etti. Taksiciler ‘hiç bu kadar itibarsızlaÅŸtırılmadık çocuklarımız okula gidemiyor' diye ÅŸikayet ediyor. Belediyenin sözcüsü tweet atıyor ‘Eyüp bey de direksiyona geçecek' diye. Ä°BB baÅŸkanını halk seçti Ä°stanbul'u yönetiyor. Beni de esnaf, oda baÅŸkanı seçti. O zaman herkes kendi iÅŸini yapsın.”

“BARON MAFYA DÄ°YORLAR”

Aksu, “Bazı yetkililer ‘baron, mafya' diyor. 100-200 daire satan baron olmuyor, gariban taksici baron oluyor. 6 bin 622 maaşı nereden vereceksiniz, taksinin böyle bir kazancı yok. Ä°ETT otobüsünde çalışanların maaşı 4 bin lira. 17 aydır zam yapılmamış. Kendi bünyesinde çalıştırdığı arkadaÅŸlarımıza bu ücretleri neden ödemiyor merak ediyorum. Amaç taksi ÅŸoförlerini kutuplaÅŸtırmak, ayrıştırmak. Bu maaşı verebilmek için taksi metre ücretine yüzde 300 zam yapılması gerek” dedi.

“EMEK SUÄ°KASTI”

Taksi tarifesinin çok ucuz olduÄŸunu savunan Aksu “Halk ekmeÄŸe, toplu taşımaya yapılan zam bize yapılmadı. Bizim üzerimizden farklı algılar yapılıyor. Biz aziz Ä°stanbul'a hizmet için varız. Ä°stiÅŸareye açığız, bu sorunu çözmeye varız. Burada bir emek suikastı görüyoruz. Ä°tibarsızlaÅŸtırıldık. Taksi sayısının artışına ihtiyaç yok takdir komisyonun” diyerek konuÅŸmasını bitirdi. Aksu'ya yanıt veren Ä°ETT Genel Müdürü Alper Bilgili, “Eyüp beyin taksiciler hakkında açıklama yaptığını bugüne kadar görmedim, hep plaka sahipleri tarafından açıklama yapmıştı. Toplu taşıma ve taksi ÅŸoförleri ile ilgili bugün ilk kez açıklama yaptı. Talihsiz bir örnek verdi. Ä°ETT binlerce sürücü çalıştıran 150 yıllık kurum. Kadrosuna, kıdemine, performansına göre deÄŸiÅŸik kademelerde maaÅŸlar var.  4 bin 500 TL maaÅŸ doÄŸru ama iki katı alan da var. Toplu taşımanın yüzde 60'ını biz saÄŸlıyoruz. Her gün 4 milyon yolcu taşıyoruz” dedi. Cihan da Aksu'nun bugüne dek hiç taksi sürücülerinin çalışma koÅŸullarının iyileÅŸtirilmesi ile ilgili bir teklifle gelmediÄŸine dikkat çekti.

“SIKINTININ KAYNAÄžI ÅžOFÖRLER”

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı 1. Bölge Müdürü Serdar Yücel “Sıkıntının kaynağı ÅŸoförlerle ilgili. Bütün vaktimizi buna ayırıyoruz. Ä°stanbul'da toplu taşımada da sıkıntı var. Biz dijitalleÅŸmeyi tamamlayalım önce. 1000 taksiyi size verdik. Bu taksilerle ilgili usul ve esaslar açısından arkanızdayız. Güzel bir uygulama yapalım, dijitalleÅŸmeyi saÄŸlayalım. UKOME 10 deÄŸil 4 kez reddetti. Sayılarla manipülasyon yapabilirsiniz. Bu Ä°stanbul'un sorununu çözmüyor. Siz taksicileri ÅŸeytanlaÅŸtırırsınız, onlar da hafiye gibi bozulan Ä°ETT otobüslerinin peÅŸine düÅŸer. Ä°stanbul'da taksilerle ilgili kalite problemi var” dedi.

ÇAÄžLAR ELEÅžTÄ°RÄ°LERE YANIT VERDÄ°

Oturumu yöneten ÇaÄŸlar “Sayılarla manipülasyon yapsaydık sizin daha önceki oturumdaki ‘ölçmezseniz yönetemezsiniz' eleÅŸtirinizle karşılaÅŸamazdık. Biz ölçtük, çalışma yaptık. Yolcu ile taksici buluÅŸamıyor” dedi. Aksu'ya “Yolcu seçerek, taksimetrelerle oynayarak, yolcuya kötü davranarak yolcuyu kendinize siz düÅŸman ediyorsunuz” yanıtını veren ÇaÄŸlar ÅŸöyle devam etti:

“16 milyonun feryadını buraya taşıyoruz. Görevimiz bu. Bir taksi sisteme dahil edilirse 7 araç trafikten çekiliyor. Hangi yatırım var ki sermaye tarafı yüzde 43, emek tarafı yüzde 13 alacak?  Biz ayda 320 milyon TL, Ä°ETT'yi ucuz ulaşım saÄŸlaması için sübvanse ediyoruz. 5 bin taksi için de sübvanse gerekirse saÄŸlamaktan çekinmeyiz. 1990 yılında 7 milyon nüfus bugün 16 milyon gözükse de mülteci ve turistle 20 milyona hizmet ediyoruz. 17 bin 395 taksinin yetmediÄŸi bilimsel verilerle de ortaya konuyor. Konu artık topluma mal oldu. 5 bin taksi 4 ÅŸoförden 20 bin kiÅŸiye bugünkü ekonomik koÅŸullarda istihdam demektir. Bunu da gözardı etmeyin. Bu sorunun toplumsal tramvaya dönüÅŸmemesi adına tekrar gündeme getirdik.”





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024