Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
21.11.2024
Ä°stanbul /

23 Mart 2018 - 10:28
Artık Bitkisel İlaçlar Reçeteye Yazılabilecek
Sağlık Bakanlığı, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını yaygınlaştırarak hastanelerde açmayı hedefliyor. Buna göre, doktorlar artık reçeteye bitkisel ilaçlar ve geleneksel uygulamaları da yazabilecek
Artık Bitkisel İlaçlar Reçeteye Yazılabilecek

SaÄŸlık Bakanlığı, ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve geleneksel tıp adı altında merdivenaltı iÅŸlemler yapanlarla mücadele etmek için geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (GETAT) geniÅŸletmeyi hedefliyor. Buna göre doktorlar, kimyasal ilaç kullanma zorunluluÄŸu olmayan hastalara ya da kanserin ileri safhalarında ilaçla izlenebilecek bir yol kalmadığında reçeteye GETAT yazabilecek. Gazete Habertürken Fatmanur Boylu un haberine göre GETAT çoÄŸunlukla koruyucu tıp alanında uygulanacak. TeÅŸhis, modern tıp yöntemleri ve bitkisel takviye aynı grupta anılacak. Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) ile birlikte “Anadolu tıbbı” Türkiyede ve dünyada yaygılaÅŸtırılacak.

KİŞİNİN İSTEĞİNE BAĞLI

 

18 üniversite hastanesinde bulunan GETAT merkezlerinin sayısı artırılacak. Bitkisel ürün, geleneksel tedavi gibi uygulamalar hekimler tarafından tavsiye edilecek ve reçetelere yazılacak. Bakanlık, bu tedavilerin modern tıptan ayrı olmadığını, bu nedenle “alternatif tıp” tanımını doÄŸru bulmadıklarını ifade ederken, GETAT reçetelendirmelerini de kiÅŸinin isteÄŸine bırakacak. Henüz GETAT kapsamında hangi tedavilerin ve bu tedavilerin ne kadarının SGK tarafından karşılanacağı netleÅŸmedi. Bu sayede antibiyotik kullanımındaki artışların da önüne geçilmesi hedefleniyor. GETAT, daha çok koruyucu hekimlik önerilerinde öne çıkacak.

‘DENEY VE GÖZLEM ÅžART

ABD, Almanya, Ä°ngiltere gibi geliÅŸmiÅŸ ülkelerde geleneksel ve tamamlayıcı tıbbın önerildiÄŸini ve SUT fiyatlarıyla karşılandığını söyleyen yetkililer, DSÖnün Türkiyeyi GETAT konusunda desteklediÄŸini belirtti. Bakanlık yetkilileri, “Bu hassas ve önemli bir konu. Burada hastalara ‘Ameliyat olma, hocaya git, akupunktura git gibi anlam çıkmamalı. SaÄŸlık Bakanlığı bu konuda hekimlerle muhatap olmak istiyor. Onların tavsiyeleri ve reçetelendirmeleri dikkate alınacak. Devlet yararına inanıyorsa bunları karşılayacak. Bunları sunacak insanlar bilim insanları” dedi.

Koruyucu hekimlik sayesinde birçok hastalığın yaÅŸanmadan önüne geçileceÄŸini kaydeden yetkililer, “Bu tür bitkisel ürünlerin antibiyotik yerine kullanılması modern tıbbın da istediÄŸi bir ÅŸey. Tabii ki birçok geleneksel tıp ürünü ve uygulaması için deney ve gözleme ihtiyaç var. Bunu modern tıp kontrol edecek. Bakanlık bünyesinde sertifika programları açılacak. Her ÅŸey kayıt altında olacak. Bu uygulamaların devlete maliyeti daha düşük” ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı, 19-22 Nisan tarihleri arasında İstanbulda DSÖ ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ortaklığı ile GETAT Kongresi gerçekleştirecek. Kongreye, 30 ülkeden 115 yabancı, 178 yerli bilim insanı ve DSÖ temsilcisi katılacak. Ocak 2018 itibarıyla 18 üniversitede GETAT merkezi, 480 GETAT ünitesi açıldı. 14 sertifikalı uygulama alanında 4 bin 954 sertifika verildi.

14 GELENEKSEL TEDAVİ YÖNTEMİ

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliğindeki tedavi çeşitleri:

- Akupunktur
- Sülük
- Mezoterapi
- Hipnoz
- Kupa uygulaması (Hacamat)
- Fitoterapi
- Refleksoloji
- Homeopati
- Osteopati
- Ozon
- Apiterapi
- Proloterapi
- Larva
- Müzikterapi



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.