BebeÄŸini kucağına alan annelerin, doÄŸumdan sonraki süreçte en çok endiÅŸe ettikleri konulardan biri de göbek bağı bakımı. Anne karnındaki bebek için hayati bir önemi olan göbek bağı, doÄŸumdan sonra da hassas ve özenli bir temizlik ve bakım gerektiriyor. Hastane Derindere Çocuk SaÄŸlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Wassim Bekraki, yenidoÄŸanlarda göbek bağı bakımına dair ipuçları verdi.
Göbek bağı temiz ve kuru kalmalı
Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve yapışkan olan göbek bağı özelliÄŸini yavaÅŸça kaybetmektedir. Rengi sarıdan kahverengiye doÄŸru deÄŸiÅŸir. 1-3 hafta içinde düÅŸer. Ä°ÅŸte bu süre zarfında var olan üç metot arasında yapılan araÅŸtırmaların her birinde aynı sonuçlar elde edildiÄŸi için %70 alkol ile ya da batikon ile ya da sadece kuru bakım yapılarak göbek bağı bakımı yapılabilmektedir. Bakım yapılırken sadece mandalın üst kısmı deÄŸil aynı zamanda altında kalan bölgenin de bakımı yapılması da önemlidir. Onu da mandalı saÄŸa ve sola hareketlendirerek yapmak kolaylık saÄŸlar.
Zamanından önce koparılmamalı
Göbek bağının iyice kuruyarak kendi kendine düÅŸmesini beklemek gerekir. Buna yardımcı olabilmek adına kuru bez ile kapatılmamalı ve mümkün olduÄŸunca açık hava ile temas edilmesi saÄŸlanmalıdır. Ama kesinlikle zamanından önce koparılmamalı çünkü böyle bir iÅŸlem yapılırsa bağın içinde olan üç damarın kapanması için gereken sürenin saÄŸlanmadığı ve dolaysıyla kanamanın oluÅŸmasına neden olabilir. Bu yüzden bağı zamanında düÅŸse bile bazı bebeklerde hafif kan lekeleri oluÅŸabilmekte ve daha sonra tamamen kurumaktadır. EÄŸer göbek bağından gelen kan miktarı fazla veya birkaç günden fazla olursa doktora gidilmeli ve doÄŸumda yapılan k vitamini iÄŸnesi yeniden tekrar edilmeli. Israrcı devam eden kanamalar muhakkak araÅŸtırmalı ve kanama nedenlerine bakılmalıdır.
BebeÄŸinizin göbeÄŸine müdahale etmeyin
Enfeksiyondan korumak adına göbek bağına herhangi bir losyon ya da bitkisel ürünler sürülmemeli. Saç kurutma makinesi ile kuruması için müdahale edilmemeli. Bebek bezi özellikle ıslak kısımları göbek bağına deÄŸmemeli ve mümkünse sık aralıklarla deÄŸiÅŸtirilmelidir. Bez baÄŸlanırken üst kısımları bağın dışında kalacak ÅŸekilde katlanmalı.
Banyo yaptırmayı ihmal etmeyin
Göbek bağı düÅŸmesi ile banyo yapmak arasında bir zıtlık söz konusu deÄŸildir. BaÄŸ düÅŸecek diye bebeÄŸinizi yıkamayı ihmal etmeyin. Aksine bu durum bağın iltihaplanmasına neden olabilir. Bu yüzden bebeÄŸinize haftada 2-3 kez rahatça banyo yaptırabilirsiniz. Banyodan sonra bağın kuru bez ile kurutulması ıslak bir ÅŸekilde kapatılmaması ve bu gibi durumlarda gerekirse batikon veya alkol ile dezenfekte edilebilir. EÄŸer göbek bağından yeÅŸil akıntı ve/veya pis koku geliyorsa çevresinde kızarıklık veya ÅŸiÅŸlik oluÅŸuyorsa bu bebeÄŸinizde omfalit (göbek deliÄŸi iltihabı) iÅŸaretidir. Hiç zaman kaybetmeden doktora baÅŸvurun. Ayrıca erken veya geç düÅŸen göbek bağı enfeksiyon için müsait bir ortam yaratmaktadır. Bu gibi durumda da doktorunuza danışın.
www.derindere.com