Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
08.09.2024
Ä°stanbul /

06 Haziran 2024 - 10:47
Sözde Seçim Ertelendi
PYD/YPG, Suriye'nin kuzeyinde 11 Haziran'da yapılması planlanan yerel seçimi Ağustos ayına erteledi.
Sözde Seçim Ertelendi

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA VAR

Terör örgütünden yapılan açıklamada, "Seçim sürecine iÅŸtirak eden partiler ve siyasi koalisyonlar seçimlerin ertelenmesi için ÖY/YSK'ya baÅŸvuruda bulundu. Bu kapsamda, demokratik bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesi amacıyla seçimler AÄŸustos 2024'e ertelendi" ifadeleri kullanıldı.

ERDOÄžAN: TERÖRÄ°STAN KURULMASINA Ä°ZÄ°N VERMEYECEĞİZ

Pkk terör örgütüne Suriye'de özerk bir yönetim kurdurma planına CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da geçtiÄŸimiz günlerde yaptığı " Türkiye, güney sınırlarının hemen ötesinde Suriye'nin ve Irak'ın kuzeyinde bölücü örgütün bir teröristan kurmasına asla izin vermeyecektir. Oldu bittiler karşısında daha evvel yapılması gerekiyorsa ne yapılması gerekiyorsa onu yaptık, aynı durumla karşılaÅŸmamız halinde harekete geçmekten yine çekinmeyiz. DEAÅž ile mücadele argümanının artık bizim nazarımızda hiçbir hükmünün kalmadığının bilinmesini istiyorum" açıklamasıyla karşı çıkmıştı.

TÜRKÄ°YE'NÄ°N KARARLI DURUÅžU SONUÇ VERDÄ°

Türkiye, ilk 30 Mayıs'ta yapılması planlanan yerel seçim kararına sert tepki gösterdi. Suriye'nin kuzeyinde kurulmaya çalışılan terör örgütü PKK yönetiminde olacak bir devletin engellenmesi için her türlü giriÅŸim yapıldı. Ayrıca, 2015 yılında kabul edilen BMGK'nın 2254 sayılı kararına da karşı atılan "yerel seçim" adımını PYD/ Ypg, ertelemek durumunda kaldı.

 

Ä°TÄ°RAZLAR DEVAM ETTÄ°, DÄ°PLOMATÄ°K GÖRÜÅžMELER SIKLAÅžTI

Cezire, Deyr Ez Zor, Rakka, Tabka, Fırat, Münbiç ve Afrin'in Åžehba bölgelerinde yapılması planlanan yerel seçim yoÄŸun dış baskılardan dolayı 11 Haziran 2024'e ertelendi. Türkiye itirazlarına devam etti. Gerekli diplomatik görüÅŸmeler yapıldı. Türkiye'nin sınır güvenliÄŸi ve bölge halkının huzuru için atılması gereken her adım atıldı.

SEÇÄ°M KARARINA SERT PROTESTO

Türkiye'nin son ana kadar olmaması için mücadele verdiÄŸi sözde "yerel seçim" bir kez daha ertelendi ve 11 Haziran'da yapılmama kararı alındı. Türkiye'nin kararlı tavrını gören bölgedeki aÅŸiret, kabile ve topluluklar da PYD/ Ypg'nin seçim kararını protesto etti.

ABD TAVRINI BELLÄ° ETTÄ°

Ä°lk boykot açıklaması Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS)'nden geldi. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) de seçimlere katılmayacağını açıkladı. DiÄŸer siyasi yapılar da boykot kararına destek verdi. Türkiye'nin karşı çıkması ile bölgede oluÅŸan güç birliÄŸi uluslararası mecralarda da karşılık buldu. Sözde seçime karşı bölgede baÅŸlayan protestoların artması ile ABD'de tavrını belli etti. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, 11 Haziran'da düzenleyeceÄŸi sözde yerel seçimlere iliÅŸkin adil, serbest ve ÅŸeffaf bir seçim ortamının bulunmadığı deÄŸerlendirmesini yaptı.

SEÇÄ°M AÄžUSTOS 2024'E ERTELENDÄ°

Planladıkları "yerel seçim" için ABD'nin de desteÄŸini göremeyen terör örgütü PYD/ Ypg'de iç çatırdamalar baÅŸladı. Hiçbir destek göremeyen PYD/ Ypg sonunda seçimin "ertelenmesi" kararına vardı. Yapılan açıklama ile seçim AÄŸustos 2024'e ertelendi.

 

TERÖR ÖRGÜTÜ SEÇÄ°M OYUNUYLA NEYÄ° AMAÇLIYOR?

Terör örgütü PKK/YPG, Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda önemli bir toprak parçasını 2017'den beri iÅŸgal altından tutuyor. Enerji kaynaklarının varlığı ve verimli tarım arazileri nedeniyle bölge için "Faydalı Suriye" tanımlaması yapılıyor. Ä°ÅŸgal altındaki bölge, Rakka ve Haseke illerinin tamamı ile Halep'in bir kısmını ve Deyrizor'un kuzeyini kapsıyor. DEAÅž bahanesiyle bölgede birçok ABD askeri üssü bulunuyor.

Zaman zaman Irak'ın kuzeyinden bu bölgeye askeri sevkiyatlar yapılıyor. Washington, Türkiye'nin tüm uyarılarına raÄŸmen terör örgütüne nitelikli askeri eÄŸitim, ileri teknoloji ve ağır askeri ekipman saÄŸlamaktan geri durmuyor. Örgüt ise bölge üzerindeki iÅŸgalini güçlendirmek için aralıksız çabalıyor. ABD'nin koruma ÅŸemsiyesi altındaki terör örgütü bir süredir bu bölgelerde sözde özerk yapı kurma yönünde adımlar atıyor. Örgüt, 13 Aralık 2023'te açıkladığı sözde "Kuzey ve DoÄŸu Suriye Demokratik Özerk Yönetimine Ä°liÅŸkin Toplumsal SözleÅŸme" olarak tanımladığı çerçeveden hareketle sözde yerel seçimler düzenlemeyi planlıyor. Bu sözde sözleÅŸmede terör örgütü iÅŸgali altındaki bölgeleri 7 kısımda ele alıyor: Cezire, Deyrizor, Rakka, Fırat, Tabka, Münbiç, Afrin (Åžehba).

Ä°STÄ°KRARSIZ BÖLGE, DEĞİŞMÄ°Åž DEMOGRAFÄ°

Terör örgütü PKK/YPG, DEAÅž bahanesiyle iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde zorla silah altına alma, para toplama ve sözde mahkemelerle ceza verme yoluyla halkı baskı altında tutmaya çalışıyor. Öyle ki, zaman zaman bölgede çoÄŸunluk nüfusu oluÅŸturan Arap aÅŸiretlerle terör örgütü arasında çatışmalar yaÅŸanıyor. Öyle ki, geçtiÄŸimiz aylarda aÅŸiretler ile çıkan çatışmalar ancak ABD'nin arabuluculuÄŸu ile durdurulabilmiÅŸti. Esasen terör örgütü, Arap aÅŸiretlere, kurduÄŸu sözde yapı içerisinde görevler vererek kendisine baÄŸlamaya çalışıyor.

Örgüt, siyasi ve askeri kırılganlığa raÄŸmen kendisine alan açtığını düÅŸündüÄŸü bölgesel konjonktürü kullanmak istiyor. Öte yandan sözde seçimlerin yapılacağı bölge ilk önce terör örgütü DEAÅž daha sonra ise PKK/YPG iÅŸgali altında kaldığı için büyük demografik deÄŸiÅŸimlere sahne oldu. Bölgedeki Arap ve Türkmen nüfus büyük oranda yer deÄŸiÅŸtirdi.

Demografik deÄŸiÅŸim açık, ÅŸeffaf ve gerçek seçimler için oldukça önemli. BilindiÄŸi üzere, Irak'ın Kerkük kentinde uzun bir süre yerel seçimler "dışarıdan göç ettirenlerin etkisi" nedeniyle yapılamamıştı. Irak Parlamentosu'nun seçmen kütüklerinde yaptığı düzenlemeyle seçimlere gidilebilmiÅŸti. DiÄŸer taraftan terör örgütüne muhalif Kürt gruplar, siyasi partiler dahi yaÅŸama ÅŸansı bulamıyor. Suriyeli Kürtlerin önemli bir kısmı zaten demokratik bulmadıkları sözde seçimlerin, bölge dışı aktörlerin ajandasından ibaret olduÄŸunu ifade ediyor. Terör örgütünün sözde seçim oyunu, baÅŸta BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) oy birliÄŸi ile aldığı 2224 nolu kararı baÅŸta olmak üzere birçok uluslararası kuruluÅŸun aldığı kararlara da aykırı.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.