Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
08.09.2024
Ä°stanbul /

13 Haziran 2024 - 12:10
Yakıcı sıcaklar Cuma günü geliyor
Yurt genelinde aşırı sıcaklar etkili oluyor. Hava sıcaklığının bugün ve yarın haftanın en yüksek değerlerine ulaşacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji ve uzmanlardan art arda uyarılar geliyor.
Yakıcı sıcaklar Cuma günü geliyor

 

Meteoroloji Genel MüdürlüÄŸü tarafından yapılan son deÄŸerlendirmelere göre: Ülkemizin iç ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Edirne, Kırklareli ve Hakkâri çevreleri ile Van’ın doÄŸu kesimlerinin yerel saÄŸanak ve gök gürültülü saÄŸanak yağışlı, diÄŸer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceÄŸi tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIÄžI: Hava sıcaklığının artışını sürdürerek ülkemiz genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor. RÜZGAR: Genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Ä°ç Ege ve Göller Yöresinde batı ve kuzeybatıdan kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor.

KUVVETLÄ° RÜZGÂR UYARISI: 

Rüzgârın, Ä°ç Ege ve Göller Yöresinde batı ve kuzeybatıdan kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi beklendiÄŸinden yaÅŸanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunası gerekmektedir. 

 

CNN Türk Meteoroloji danışmanı Orhan Åžey sosyal medyadan vatandaÅŸları uyardı. Åžen ÅŸu ifadeleri kullandı:

Aşırı sıcaklar Cuma gününe uzadı. Hatta en sıcak gün cuma günü Ä°stanbul 36, Ä°zmir 43, Antalya 44 MuÄŸla 40. Cuma evde korunmaya devam.

Cuma akÅŸamı ve arife günü Ä°stanbul'dan saÄŸanak yağış geçecek ve arife günü sıcaklığı 8 derece düÅŸürecek

40 DERECESÄ°NÄ°N ÜZERÄ°BE ÇIKACAK! 

Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik ise hafta sonuna kadar özellikle güney Ege, Akdeniz'in kıyı kesimleri ve güneydoÄŸu Anadolu bölgesinde 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar göreceÄŸiz. 45 dereceye yaklaÅŸan ilçesel bazda olan sıcaklıklar yaÅŸayacağız” diye konuÅŸtu.

TRT Haberin aktardığına göre; yarın ve Cumartesi günü Marmara ve Karadeniz bölgesinde yağış etkisini gösterecek. Yağışlı sistemin sıcaklıkları mevsim normallerine indirmesi bekleniyor.

Çelik, “Mevsim normallerinin 6 ila 10 derece üzerinde olan sıcaklıklar hafta sonunda özellikle kuzey bölgelerimizi etkileyecek olan sistemle birlikte 5-6 derecelik düÅŸüÅŸ yaÅŸayacak ve mevsim normalleri civarında yer yer birkaç derece üzerine düÅŸecek diyebiliriz” dedi.

Ülkemizde sıcakların arttığı bu günlerde vatandaÅŸların güneÅŸ çarpmasına karşı saÄŸlık yönünden olumsuzluklarla karşılaÅŸmamaları için uzmanlardan uyarı geldi. Medical Park Karadeniz Hastanesi GöÄŸüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü vatandaÅŸların özellikle saat 11.00 ile 16.00 arasında güneÅŸ çarpması riskine karşı dikkatli olmaları gerektiÄŸini belirtti.

Termometreler 45 dereceyi zorluyor Ä°stanbul dahil onlarca kent sıcak ve nemle kavrulacak, yakıcı sıcaklar Cuma günü geliyor

Son günlerde yüksek sıcaklıkların ülkemizde etkisini arttırdığı ifade ediliyor. Sıcaklıkların aşırı yükselmesinin saÄŸlık açısından büyük bir risk olduÄŸunu belirten GöÄŸüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Sıcakların aşırı yükselmesi saÄŸlık için hakikaten bir risktir. Hele bunun yanında nem oranı da fazla ise risk daha da artar. Özellikle yaÅŸlı hastalar için, bebekler için, çocuklar için, kronik hastalığı olanlar için, açık havada çalışmak zorunda olan ve efor sarf etmek zorunda olan kiÅŸiler için bu sıcakların tehdidi daha yüksek.

Gerek kapalı ortamda gerekse açık havada sıcak çarpması yani güneÅŸ çarpması dediÄŸimiz riskler ortaya çıkabilir. Bu aslında vücudun ısı regülasyonunun bozulmasına baÄŸlı ve bundan dolayı da vücut ısı kaybedemez ve hipertermi dediÄŸimiz vücut sıcaklığında aşırı bir yükselme ortaya çıkar. Bunun belirtileri genelde halsizlik, bitkinlik, yorgunluk, baÅŸ aÄŸrısı, çarpıntı, nabzın yükselmesi, solunum sıkıntısı, bulantı ve eklem aÄŸrıları gibi durumlardır.

Bunlar bazen çok hızlı bir süre içinde özellikle bebeklerde ve yaÅŸlılarda ortaya çıkabilir. En sık karşılaÅŸtığımız olay bir taşıt içinde bebeÄŸin ya da çocuÄŸun bırakılmasıdır. Böyle bir durumda taşıt içindeki sıcaklık çok yükseliyor ve bu durum tehdit edici bir durum haline gelebiliyor. Kapalı bir mekanda hava akımının olmadığı bir yerde de bu riskler olabilir. Açık havada ise örneÄŸin tarım iÅŸçileri, aktif spor yapanlar ya da askerler gibi efor ile birlikte güneÅŸ çarpması geliÅŸebilir" dedi.

 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.