Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
08.09.2024
Ä°stanbul /

28 Haziran 2024 - 13:46
Türkiye gri listeden çıkarıldı
Singapur'daki Mali Eylem Görev Gücü Genel Kurul toplantısı sona erdi. Türkiye, 3 yılın ardından gri listeden çıktı.
Türkiye gri listeden çıkarıldı

 

Hazine ve Maliye Bakanı ÅžimÅŸek, Türkiye'nin, kara paranın aklanmasının önlenmesine yönelik FATF gri listesinden çıkış haberini resmi açıklama öncesi "BaÅŸardık" mesajıyla paylaÅŸtı. ÅžimÅŸek'in paylaşımının ardından gözler Singapur'daki toplantıya çevrildi. Karar beklendiÄŸi gibi oldu ve Türkiye 2021'de girdiÄŸi gri listeden çıktı.

40 STANDARDIN TAMAMI SAÄžLANDI

Türkiye, Meclis'te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF'in belirlediÄŸi 40 standardın tamamını saÄŸlamış oldu. FATF tarafından yapılan açıklamada, "FATF genel kurulu, karşılıklı deÄŸerlendirmeler sonucu tespit edilmiÅŸ olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiÅŸ oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye'yi kutlamaktadır" dedi.

TÜRKÄ°YE ARTIK ARTIRILMIÅž GÖZETÄ°M SÜRECÄ°NE TABÄ° OLMAYACAK

Açıklamada, "Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF'nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır" denildi. Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali Ä°stihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluÅŸları temsil eden delegeler katıldı.

EKONOMÄ°YE OLUMLU YANSIMALARI OLACAK

Uluslararası yatırım fonlarının büyük bir kısmı yasal düzenlemeler nedeniyle gri listedeki ülkelere yatırım yapamıyor. Bu kapsamda gri listeden çıkışın ekonomiye olumlu yansımaları olacak. Küresel bazda ticari iliÅŸkilerin güçlenmesi, yatırım giriÅŸlerinin artması bekleniyor.

FATF, Türkiye'yi gri listeden çıkardı! Artık yatırımların önü açık

"ULUSLARARASI YATIRIMCILARIN ÜLKEMÄ°ZE GÜVENÄ° DAHA DA GÜÇLENDÄ°"

CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin beklediÄŸi karar sonrası ÅŸu açıklamada bulundu: "Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduÄŸumuz eylem planı sayesinde, Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu geliÅŸme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiÅŸtir. Kararın, hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır.

"DEZENFLASYON SÜRECÄ°NÄ° DE HIZLANDIRACAK"

Türkiye'nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak giriÅŸini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki yaratacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır.

Hazine ve Maliye Bakanlığımız baÅŸta olmak üzere, bu süreçte emeÄŸi geçen tüm kurum ve kuruluÅŸlarımıza teÅŸekkür ediyoruz."

BAKANLIKTAN FATF AÇIKLAMASI

Hazine ve Maliye Bakanlığı da FATF kararına iliÅŸkin açıklamada bulundu. Açıklamada ÅŸu ifadeler yer aldı; "Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) bugünkü toplantısında ülkemiz Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet ÅžimÅŸek tarafından temsil edilmiÅŸtir. Atılan doÄŸru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.

Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde Adalet, Ä°çiÅŸleri ve DışiÅŸleri Bakanlıklarımız baÅŸta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaÅŸlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaÅŸmamızı kolaylaÅŸtıracaktır.

Bu sürece katkı saÄŸlayan tüm kurum ve kuruluÅŸlara teÅŸekkür ediyoruz. Türkiye terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir. Bu çerçevede, MASAK ve diÄŸer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek; gerektiÄŸinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir."

FATF NEDÄ°R?

Mali Eylem Görev Grubu (FATF) üye ülkelerin Bakanları tarafından 1989 yılında kurulan hükümetlerarası bir organizasyondur. FATF'in görevi, karapara aklama, terörün finansmanı, kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla ve uluslararası finansal sistemin bütünlüÄŸüne yönelik diÄŸer tehditlerle mücadele için standartlar belirlemek ve yasal, düzenleyici ve operasyonel tedbirlerin etkin bir ÅŸekilde uygulanmasını teÅŸvik etmektir. FATF, ayrıca, diÄŸer uluslararası paydaÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi halinde uluslararası finansal sistemin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla ulusal düzeydeki zayıf noktaları tespit etmeye çalışmaktadır.

FATF tavsiyeleri ülkelerin karapara aklamayla, terörizmin finansmanıyla ve de kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanıyla mücadele etmek için uygulamaları gereken tedbirlere yönelik olarak kapsamlı ve kalıcı bir çerçeve oluÅŸturmaktadır. Ülkelerin çeÅŸitli yasal, idari ve operasyonel çerçeveleri ve farklı finansal sistemleri vardır ve bu nedenle bu tehditlerle mücadele etmek üzere hepsi aynı tedbirleri alamamaktadır. Bu yüzden, FATF Tavsiyeleri ülkelerin özgün durumlarına uyarlanmış tedbirler vasıtasıyla uygulamaları gereken bir uluslararası standart oluÅŸturmaktadır.

TAFT ,Gri Liste



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.