Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
08.09.2024
Ä°stanbul /

08 Temmuz 2024 - 12:49
Direksiyon sınavı değişiyor
Sürücü adaylarına direksiyon sınavında park manevrasında iki deneme hakkı verilmesi bekleniyor. Sürücü adayları 'U dönüşü' de yapmak durumunda kalabilir. Sınav süresi ise akıcı trafik de eklenerek 40 dakika olacak.
Direksiyon sınavı değişiyor

Sürücü adaylarının eÄŸitim standartlarının yükseltilmesi için yeni yönetmelik hazırlanıyor. Park manevrasında deneme hakkı ikiye çıkacak. Sınav süresinin de uzatılmasını öngören yönetmelikte elektrikli araçlar ve engelliler için de düzenleme bekleniyor. Düzenlemenin Karayolu Trafik GüvenliÄŸi Eylem Planı kapsamında yapılacağını anlatan Ä°stanbul Sürücü Kursları ve EÄŸitimcileri Federasyonu BaÅŸkanı Murat Tekin, "Daha iyi sürücüler yetiÅŸtirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor" dedi.

 

"JOKER" GİRİŞİMİNE SON

Tekin "Yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸini STK'lar olarak Milli EÄŸitim Bakanlığı Özel ÖÄŸretim Kurumları Genel MüdürlüÄŸü'yle istiÅŸare ettik, bizlerin de görüÅŸlerini aldılar" dedi. Taslağı hazırlanan yönetmeliÄŸin bitme aÅŸamasına geldiÄŸini dile getiren Tekin, "Ä°mzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum saÄŸlaması için deÄŸiÅŸiklikler yapması gerekiyor. Bu yönetmelik standartların yükseltildiÄŸi bir yönetmelik olarak algılanabilir" diye konuÅŸtu.

Murat Tekin, "Hazırlanan yönetmelikle kursiyerlerin direksiyon sınavlarında deÄŸiÅŸiklikler yapılması planlanıyor. Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiÅŸtirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi ÅŸartının gelmesi bekleniyor. Bunlar güvenlik açısından önemli. Haberlerde çıkan 'joker' denilen, birinin yerine kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirerek baÅŸkasının sokulması gibi illegalliÄŸi ortadan kaldıracak bir uygulama. KiÅŸinin kimliÄŸiyle doÄŸrulama yapılarak sınava alınacak. Bu deÄŸiÅŸiklik yapılarak oluÅŸabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilecek" dedi.

PARK KURALI YUMUÅžADI

Sürücü adaylarının iki araç arasına park etme konusunda sorun yaÅŸadıklarının altını çizen Murat Tekin "Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Ölümle çok bir baÄŸlantısı olmayan ve eÄŸitimlerin tamamının buraya yoÄŸunlaÅŸmasına sebep olan bir maddeydi. Burada da bir deÄŸiÅŸiklik yapılması bekleniyor. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eÄŸer baÅŸarılı olamazsa çıkacak tekrar manevra yapmayı deneyebilecek" bilgisini paylaÅŸtı.

ENGELLİYE KENDİ ARACINDA EĞİTİM

Engelli kursiyer bireylerin direksiyon sınavında yaÅŸadıkları sorunlara da deÄŸinen Tekin "Engelli kursiyerlerin hepsinin çeÅŸit çeÅŸit engelli durumları söz konusu. Bir aracı yüz çeÅŸit engelliye çeviremeyebiliyoruz ama burada da bir deÄŸiÅŸiklik yapması bekleniyor. Bu konuda sürücü adayına 'EÄŸer ehliyet almak istiyorsanız kendi aracınızı temin edebilir, bu araçla kursa kaydolabilir, eÄŸitimlerinizi bu araçla alabilir, mezun olmak için de sınava bu araçla girebilirsiniz. EÄŸer bunu temin edemiyorsanız bu aracı kiralayabilirsiniz' diyerek bir alternatif getirilmesini istiyoruz. Bu engelli vatandaÅŸlarımız için de olumlu bir ÅŸey. Engelli vatandaşımız geldiÄŸinde kendi aracıyla hem eÄŸitim alabilecek hem de sınav yapabilecek" dedi.

ELEKTRÄ°KLÄ° ARAÇ Ä°ÇÄ°N ÖZEL SORU

Türkiye'de elektrikli araç kullanımının arttığına deÄŸinen Tekin, artık eÄŸitimlerde bu araçların da kullanıldığını söyledi. Tekin "Yeni yönetmelikle sürücü kurslarında elektrikli otomatik vites araçlarının kullanılabileceÄŸiyle ilgili düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz. Sınavdaki araç elektrikli ise batarya seviyesi gibi aracı da ilgilendiren ama elektrikli araçta olup da normal otomobilde olmayan ÅŸeylerin sorularının çıkarıldığı deÄŸiÅŸiklik yapılmasını ve elektrikli araç tanımı gelmesi bekleniyor" dedi.

SINAVDA 'U' DÖNÜÅžÜ DE Ä°STENECEK

Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eÄŸitiminde "U dönüÅŸü" manevrasının eklenmesini öngördüklerini dile getiren Tekin, "Kursiyerlerden iki manevrayla 'U dönüÅŸü' yapması istenecek" diye konuÅŸtu.

Direksiyon , Sınav , Değişiklik



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.