Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
08.09.2024
Ä°stanbul /

19 Temmuz 2024 - 17:08
Microsoft tan kaos için açıklama geldi
Microsoft küresel boyutta sistem sorunlarına neden olan ve çok sayıda havalimanı, banka ve hastanede hizmet kesintilerine neden olan temel sorunun çözüldüğünü duyurdu. Şirketten yapılan açıklamada bazı servislerde ise problemin bir sürede daha devam edebileceğine vurgu yapıldı.
Microsoft tan kaos için açıklama geldi

 

Ä°nternet sistemlerinde dünya genelinde büyük bir arıza yaÅŸanıyor. ABD merkezli teknoloji ÅŸirketi Microsoft'un sistemlerinde yaÅŸanan arıza pek çok sektörü etkiledi. Havacılık ve bankacılık gibi sektörler baÅŸta olmak üzere birçok ÅŸirket bu durumdan olumsuz etkilenirken ÅŸirketten yapılan yeni açıklamada "Temel sorun çözüldü, bazı servislerde problem bir süre daha devam edebilir" ifadeleri yer aldı.

"SKY NEWS BU SABAH CANLI YAYIN YAPAMADI"

Ä°ngiltere'nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News Cuma günü yayın yapamadı. Yayıncı kuruluÅŸun icra kurulu baÅŸkanı David Rhodes X'te yaptığı açıklamada, "Sky News bu sabah canlı yayın yapamadı, ÅŸu anda izleyicilere kesinti için özür dilediÄŸimizi söylüyoruz" dedi. Küresel bir teknoloji kesintisi, Ä°spanyol havaalanları, bir Türk havayolu ÅŸirketi ve Avustralya medyası ve bankaları da dahil olmak üzere farklı ülkelerdeki operasyonları etkiliyordu.

 

"UÇUÅžLAR GELÄ°YOR GÄ°DÄ°YOR AMA GECÄ°KMELER OLABÄ°LÄ°R"

Avustralya'nın baÅŸkenti Sydney'in havalimanı sözcüsü "UçuÅŸlar geliyor ve gidiyor ancak akÅŸam boyunca bazı gecikmeler olabilir" dedi. Ä°ngiltere'nin saÄŸlık rezervasyon sistemi sosyal medyada açıklama yapan saÄŸlık yetkililerine göre ÅŸu an "çevrimdışı". Alman Borsası ise iÅŸlemlerin normal olarak baÅŸladığını ancak kontrollerin devam ettiÄŸini bildirdi. Ä°srail SaÄŸlık Bakanlığı da ÅŸu açıklamayı yaptı; "Bilgisayar sunucularındaki küresel arıza hastaneleri ve saÄŸlık hizmetlerini etkiliyor."

Ä°sviçre Borsası'ndan yapılan açıklamada altıncı grup sistemlerin normal çalıştığı kaydedildi. Amsterdam Schiphol Havalimanı Sözcüsü, küresel siber kesintiden etkilendiklerini söyledi. Sözcü, kaç uçuÅŸun etkilendiÄŸinin henüz belli olmadığını kaydetti.

Berlin Havaalanı, X'te teknik bir arıza nedeniyle check-inlerde gecikmeler yaÅŸandığını bildirdi. Ä°spanya'da ülkenin tüm havalimanlarında bir sorun yaÅŸandığı bildirildi. Ä°spanyol havalimanı iÅŸletmecisi, "En kısa sürede çözmek için çalışıyoruz. Bu arada operasyonlar manuel sistemlerle devam ediyor" dedi.

 

TEKNOLOJÄ° FÄ°RMASI CROWDSTRIKE: DURUMDAN HABERDARIZ

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft'un Windows iÅŸletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarından haberdar olduÄŸunu belirten bir telefon mesajı yayınladı. Mesajda ÅŸöyle denildi: "Crowdstrike destek birimiyle iletiÅŸime geçtiÄŸiniz için teÅŸekkür ederiz. Crowdstrike, Windows'ta Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkındadır" denildi.

MICROSOFT: TEMEL SORUN ÇÖZÜLDÜ

Microsoft'tan yapılan son açıklamada küresel boyutta sistem sorunlarına neden olan ve çok sayıda havalimanı, banka ve hastanede hizmet kesintilerine neden olan temel sorunun çözüldüÄŸü ifade edildi. Åžirketten yapılan açıklamada bazı servislerde ise problemin bir sürede daha devam edebileceÄŸine vurgu yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu.

BAKAN URALOÄžLU: SÄ°BER SALDIRI SÖZ KONUSU DEĞİLDÄ°R

Uluslararası kaynaklı yaÅŸanan yazılım kriziyle ilgili açıklama yapan UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir UraloÄŸlu, "Ä°lgili kurumlarla derhal irtibata geçtik. Buradaki aksaklıkların önemli bir bölümünü atlattığımızı söyleyebilirim. Birkaç saat içerisinde sistem artık vatandaşı etkiler durumdan çıkarılmış olur. Bunun tekerrür etmemesi için gerekli önlemleri planladık. Ä°lgili kurumlarımızla özel sektör ve kamu ile iletiÅŸim halindeyiz. Bir siber saldırı söz konusu deÄŸildir" dedi.

BTK VE USOM ÇALIÅžMA BAÅžLATTI

Öte yandan; Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), yaÅŸanan sorunların kaynağının tespiti ve giderilmesi için çalışma baÅŸlattı. USOM'dan yapılan açıklamada "YaÅŸanan aksaklık siber saldırı kaynaklı deÄŸil, üretici firmanın yayınladığı güncellemeden kaynaklı" ifadeleri yer aldı.

SORUNUN KAYNAÄžI: CROWDSTRIKE

Sorunun siber güvenlik alanında uzmanlaÅŸmış olan ve Türkiye'de de birçok ÅŸirket ve kurumun hizmet aldığı CrowdStrike adlı firmanın dün gerçekleÅŸtirdiÄŸi bir güncelleme ile ortaya çıktığı tahmin ediliyor. 2011 yılında kurulan ÅŸirket, bulut tabanlı çözümleri ve yapay zeka destekli teknolojileri kullanarak, kurumların siber tehditlere karşı korunmasını saÄŸlamayı amaçlıyor. CrowdStrike, saldırıları gerçek zamanlı olarak tespit edip önlemeye odaklanarak, siber saldırılarla ilgili geniÅŸ bir tehdit istihbaratı sunuyor. Endpoint koruma, yönetilen tehdit avcılığı ve olay müdahalesi gibi hizmetler sunan ÅŸirket, dünya çapında birçok büyük kuruluÅŸ tarafından tercih ediliyor.

Microsoft



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.