39'u rejim askeri olmak üzere 100 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi çatışmalarda muhalif gruplar Halep çevresindeki 56 köy ve beldeyi ele geçirdi. Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından TuÄŸgeneral Keyumers PurhaÅŸimi'nin de saldırılar sırasında hayatını kaybettiÄŸi öÄŸrenildi.
Halep ve Ä°dlib illerinde Esed rejimi ile rejim karşıtı gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor. Türkiye'ye komÅŸu Ä°dlib bölgesine yönelik Rusya'nın hava, Suriye rejiminin kara saldırıları son dönemde yoÄŸunlaÅŸtı. Rusya, Suriye rejim güçleri ve milis gruplar, ülkenin kuzeyinde yer alan Ä°dlib'deki muhaliflerin olası bir operasyonunu engellemek amacıyla askeri kapasitelerine yönelik saldırılar düzenlediÄŸini iddia etti.
100 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Ancak bölgede artan sivil kayıplar, bu iddiaların aksini ortaya koydu ve gerginlik daha da arttı. Halep ve Ä°dlib illerinde BeÅŸar Esad rejimiyle rejim karşıtı silahlı grup Heyet Tahrir Åžam (HTÅž) arasında üç gündür çatışmalar yaÅŸanıyor. Çatışmalarda 39'u rejim askeri ve 44'ü muhalif 100'e yakın kiÅŸi hayatını kaybetti.
Suriye rejim güçleri ve milislerin son dönemde Ä°dlib'e yönelik saldırıları sonucunda 40'ın üzerinde sivil hayatını kaybederken, 100'den fazla kiÅŸi de yaralandı. Son olarak bir Kuran kursuna düzenlenen saldırıda üç çocuk yaÅŸamını yitirdi, bir kısmı ağır olmak üzere onlarca çocuk yaralandı.
HALEP Ä°STÄ°KAMETÄ°NDE SINIRLI OPERASYONÄ°dlib bölgesindeki bazı gruplar, Suriye rejim güçleri ve milis grupları cephe hattından uzaklaÅŸtırmak için operasyon baÅŸlatma ihtimalini dile getirdi. Bu operasyonla rejim güçlerinin bölgeden uzaklaÅŸtırılması ve sivillerin zarar görmesinin engellenmesi planlandı. Türkiye tansiyonu artırmamak adına muhaliflerin operasyonlarını engelledi. Ancak son saldırılar üzerine Suriyeli muhalif gruplar, atışların geldiÄŸi bölgelere yönelik Halep istikametinde sınırlı bir operasyon baÅŸlattı.
BaÅŸlangıçta sınırlı olarak planlanan bu operasyon, rejim unsurlarının bulunduÄŸu bölgelerden geri çekilmeye baÅŸlamasıyla geniÅŸledi. Halep'e doÄŸru ilerleyen bu operasyonla öncelikli hedef, Ä°dlib GerginliÄŸi Azaltma Bölgesi'nin (IGAB) 2019'da üzerinde uzlaşılan sınırlarına ulaÅŸmak olarak belirlendi. Operasyon, 2019'da Türkiye, Ä°ran ve Rusya arasında mutabık kalınan sınırların doÄŸu bölgesi içinde devam ediyor. Halep kentinin dış mahallelerinin bir kilometre yakınına ulaÅŸan rejim karşıtları, 400 kilometrekarelik alanı kontrol altına aldı. Rejim karşıtı gruplar ayrıca günün ilk saatlerinde Halep Neyrap Askeri Havaalanı'na drone'larla saldırdı ve 1 helikopteri imha etti.
DEVRÄ°M MUHAFIZLARI KOMUTANI HAYATINI KAYBETTÄ°Yerel kaynaklara göre çatışmalarda 44'ü muhalif 39'u rejim askeri 100'e yakın kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi belirtildi. Ä°ran Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarından TuÄŸgeneral Keyumers PurhaÅŸimi'nin Suriyeli muhaliflerin Halep'in batısına düzenlediÄŸi saldırıda öldüÄŸü bildirildi. Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla da bilinen Ä°ran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansı'nın haberine göre, "askeri danışman" olarak nitelendirilen TuÄŸgeneral PurhaÅŸimi, Suriyeli muhaliflerin Halep yakınlarındaki saldırısında öldü. Rejim karşıtı gruplar, çatışmalarda Esad rejiminin kontrolündeki toplam 56 köyü ele geçirdi. Halep'in batısında 32 köy ve noktanın kontrolünü ele geçiren silahlı gruplar, dün 24 köyü daha aldı. Bölgelerde Esad rejimine ait ağır silah ve askeri araçlar da ele geçirildi.
Çatışmalarda çok sayıda rejim askeri ölürken, HTÅž onlarca rejim askerini de esir aldı. Çatışmalardan kaçan yaklaşık 10 bin sivil, Ä°dlib kırsalına sığındı. Rusya'ya ait savaÅŸ uçaklarının, Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batısındaki Daret Ä°zze ve Etarib ilçelerine düzenlediÄŸi saldırıda 12 sivil öldü, en az 30 sivil yaralandı.
#Savaş , #Halep , Devrim Muhafızları , İran , Esed,#Suriye