
Dikmen Hakimevi'nde düzenlenen iftar programında basın mensuplarıyla bir araya gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ramazan ayının birlik ve dayanışma ayı olduÄŸunu vurgulayarak, bu ayda kardeÅŸlik duygularının daha da güçlendiÄŸini belirtti. Ä°ftar programının ardından basın mensuplarıyla sohbet eden Bakan Tunç, af tartışmaları dahil gündemdeki birçok konuya iliÅŸkin önemli deÄŸerlendirmelerde bulundu.
GENEL AF MI GELÄ°YOR?"KiÅŸiye yönelik bir düzenleme, bir iyileÅŸtirme söz konusu deÄŸil. Biz mevzuatımızda sürekli birtakım iyileÅŸtirmeler yapıyoruz. Mesela hasta hükümlüler cezaevinde ölmesin diyoruz. Bu insan haklarına aykırı. Bunların bir genel af ÅŸeklinde yorumlanması doÄŸru deÄŸil. Covid izniyle ilgili bir çalışma 'olabilir' dedik. 'Af mı geliyor?' ÅŸeklinde birtakım yorumlara neden oldu. Oradaki husus tamamen Covid izni süreciyle ilgili.2020'de Covid izninden yararlanıp açık cezaevinde bulunanlar denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edilmiÅŸti. Covid devam ettiÄŸi müddetçe bu süre 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. O tarihten sonra bu kiÅŸilerden koÅŸullu salıverilmesine 5 yıl kalanların Covid izni kapsamında hayatına devam etmesine, koÅŸullu salıverilmesine 5 yıldan fazla olanların ise cezaevine dönmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeden yaklaşık 100 bine yakın kiÅŸi faydalanmış oldu. Kapalı cezaevinde bulunanlar da 3 yıl erken açık cezaevine geçmiÅŸ oldular. Bu düzenlemeden 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle cezası kesinleÅŸen ve cezaevinde bulunanlar yararlandı.
"BURADAN BÄ°R AF GELÄ°YOR DEÄžERLENDÄ°RMESÄ° YAPMAK..."31 Temmuz 2023'te cezaevinde deÄŸil ama daha önce suç iÅŸlemiÅŸ ancak cezasının infazı henüz kesinleÅŸmemiÅŸ ve hapse girmemiÅŸ olanların, yargılamadaki gecikmeden dolayı bu düzenlemeden yararlanamaması gibi bir durum ortaya çıktı. Bu yönde müracaatlar, talepler oldu. Bu talepler doÄŸrultusunda bir düzenleme olabilir. Buradan bir af geliyor deÄŸerlendirmesi yapmak doÄŸru deÄŸil, gündemde af söz konusu deÄŸil.
UMUT HAKKI TARTIÅžMASIUmut Hakkı bizim mevzuatımızda, kanunlarımızda olan bir konu deÄŸil. AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası hükümlülerinin koÅŸullu salıverme süresi 30 yıldır. Yine müebbet hapis cezası hükümlülerinin koÅŸullu salıverme süresi 24 yıldır. Bu yıllar dolduÄŸunda kiÅŸi cezaevinde iyi halliyse tahliye olur. Birden fazla ağırlaÅŸtırılmış müebbet varsa daha farklı bir durum söz konusudur. Ölüm cezasından çevrilen ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası söz konusu. Ölüm cezasından çevrilen ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasının koÅŸullu salıvermesinin olmadığına dair ceza infaz kanununda özel bir hüküm yer alıyor. Burada tabi ÅŸu anda bizim konuÅŸacağımız konu, terörün kendini feshetmesi, silahları bırakması. Bizim ÅŸu anda tüm odaklandığımız konu bu.
Bu çaÄŸrıda herhangi bir ÅŸart, herhangi bir koÅŸullu salıverme veya bir umut hakkı talebi söz konusu deÄŸil. Burada terör örgütü elebaşının örgüte yönelik bir çaÄŸrısı var. Burada muhatap Devlet deÄŸil, muhatap örgüt. Dolayısıyla örgüt bunu nasıl deÄŸerlendirecek bunu hep beraber göreceÄŸiz. DeÄŸerlendirilse terör bitmiÅŸ olur. DeÄŸerlendirilmezse de terörle mücadele devam eder. DiÄŸer konularla ilgili henüz herhangi bir çalışma da yok. Bunu açıklıkla ifade edebiliriz.
Ä°MRALI'DA TECRÄ°T Ä°DDÄ°ASIÄ°mralı'da bir tecrit söz konusu deÄŸil. GeçmiÅŸte de hep tecrit olduÄŸu, saÄŸlık durumunun kötüye gittiÄŸini söylediler. Ama onların hiçbirisinin olmadığı, orada yanında baÅŸka mahkumların da olduÄŸu, saÄŸlık durumunun kötü olmadığı, bunların bir dezenformasyon olduÄŸu ortaya çıktı. Hükümlülerin cezaevindeki ÅŸartları bellidir. Yani hükümlüye göre bir ÅŸart, bir ayrım söz konusu deÄŸil. Orada saÄŸlık ÅŸartları, yeme, içme, barınma ÅŸartları hepsi mevzuatımıza uygun ÅŸekilde yürütülüyor.
ÖCALAN GÖRÜNTÜLÜ BÄ°R ÇAÄžRIDA BULUNACAK MI?Bizim Ceza Ä°nfaz Mevzuatımızda hükümlülerin yakınları ile görüÅŸebilmesi, dışarı ile nasıl temas edeceÄŸi belli ÅŸartlara baÄŸlı. Mektup gönderebilir, telefon ile görüÅŸebilir. Bunlar mevzuatta olan hususlar. Ama bir video ile canlı baÄŸlantı ile temas kurması söz konusu deÄŸil. Mektup gönderebilir. Hükümlüler mektup yazabilir, hükümlülere de mektup yazılabilir. Böyle bir talep yok ÅŸu anda. Talep olursa mektup ile ilgili deÄŸerlendirme yapılabilir.
Nevruz'u kutlamak için bir mektup gönderecekse zaten o mektup bu çaÄŸrının ruhuna uygun olması lazım ki yoksa çaÄŸrının bir anlamı kalmaz. ÇaÄŸrıyı bu sefer siz yırtıp atmış olursunuz. Dolayısıyla bunun sınırlarını aÅŸmayan bir mesaj olabilir. O çaÄŸrının dışına taÅŸan farklı bir ÅŸey olursa sürece zarar veren bir açıklama olur. Dolayısıyla o yola girilmez diye düÅŸünüyorum.
GÖRÜNTÜLÜ VÄ°DEO ÇEKÄ°LDÄ° MÄ°?Orada fotoÄŸrafı da çekildi videosu da alındı. Video tamamen devletin güvenlik ve istihbaratı açısından çektiÄŸi bir video.
Ä°MRALI'NIN TERÖR ÖRGÜTÜNE SÄ°LAH BIRAK ÇAÄžRISIÇaÄŸrı öncelikle terör örgütü elebaşının kendi örgütüne silah bırakmasına yönelik. ÇaÄŸrıda, terör örgütünün kendilerine göre zemin saÄŸlayan hususların artık gerekçelerinin olmadığını söylüyor. Kongrenizi toplayın, örgütü feshedin, tüm gruplar da silah bıraksın" diyor. ÇaÄŸrı bu ve örgüte yönelik.
CEMÄ°L BAYIK'IN "SÄ°LAH BIRAKMAYIZ" MESAJIÄ°mralı'nın çaÄŸrısında bir ÅŸart söz konusu deÄŸil. Silah, silah bırakma ÅŸartı yerine getirilmezse terörle mücadele devam eder. Yani o noktada devletin terörle mücadeleden vazgeçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Hatta çaÄŸrıda ateÅŸkes olmadığı halde ateÅŸkes sözüne karşı Milli Savunma Bakanımızın 'bunu kabul edemeyiz' ÅŸeklindeki cümleleri de söz konusu. Buradaki hedefimiz ülkemizi terörden kurtarmak. 40 yıldan bu yana çok büyük kayıplar verdik, ÅŸehitler verdik, maddi kayıplarımız oldu. Bin yıllık kardeÅŸliÄŸimize bir hançer saplandı. Åžimdi bu hançeri çıkardığımız zaman tabii bu yaranın iyileÅŸmesi, o çıkarılan yerdeki iyileÅŸmeyi saÄŸlayacak gereklilikler ne olabilir? Onlar bu çaÄŸrının sonuç verip vermediÄŸine baÄŸlı hususlar. Bundan sonraki adımlar ne olabilir? ÅŸekilde ÅŸimdiden bir tartışma doÄŸru deÄŸil. Bu sürecin akamete uÄŸramaması lazım, bu hepimiz için önemli.
GeçtiÄŸimiz Cuma günü Van'daydık. Orada 2 bin 500 kiÅŸilik bir iftar yemeÄŸinde insanlar gerçekten umutlu, heyecanlı. "Artık buralarda terör olmasın, çocuklarımız kaçırılmasın, hep beraber birlik beraberlik içerisinde önümüze bakalım" diyorlar. Hepimiz bunu istiyoruz. Demokratik siyaset kanalları açık o anlamda.EÄŸer çaÄŸrının muhatabı olumlu cevap verirse Türkiye'de terör sonlandırılmış olur. Bundan daha önemli bir aÅŸama söz konusu olamaz.
4/4 MÜKERRÄ°R DURUMDA OLANLARLA Ä°LGÄ°LÄ° DÜZENLEMEBu konu cezaevlerinde mükerrir durumda olanlarla ilgili yani tekraren basit suç iÅŸleyenlerin cezaevinde koÅŸullu salıvermeden yararlanıp yararlanamayacağıyla ilgili bir husus. Ceza infaz mevzuatımıza göre bir kiÅŸi, terör, cinsel suçlar, uyuÅŸturucu suçu haricinde basit suçlar bakımından ilk kez suç iÅŸlediÄŸi zaman cezasının yarısını cezaevinde geçirirken koÅŸullu salıverilmesine son 1 yıl kalan hükümlüler denetimli serbestlikten yararlanır.
Ä°kinciyi iÅŸlemiÅŸ ise cezasının 2/3'ünü, üçüncüyü iÅŸlemiÅŸse cezasının tamamını yani 4/4'ünü cezaevinde geçirir. Burada bir terör suçlusu ya da uyuÅŸturucu suçlusunun cezasını 3/4'lük bölümünü cezaevinde geçiriyorken basit suçlardan cezaevinde olanların cezalarını neden 4/4'ünü cezaevinde geçirdiklerine dair yakınmalar oluyor.
Cezaevinde bu durumda olanların cezalarının 3/4'ünü yatarak dışarı çıkma ümidiyle ıslah olmasının kolaylaÅŸacağına dair çok sayıda baÅŸvuru yapılıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılması hususu tabi ki milletvekillerimizin, yüce meclisimizin takdiridir.
EKREM Ä°MAMOÄžLU'NUN SÖZLERÄ°Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanının, Sayın CumhurbaÅŸkanımıza yönelik konuÅŸmaları çok çirkin ifadeler. Bu ülkenin CumhurbaÅŸkanına yönelik bir Belediye BaÅŸkanının o ÅŸekilde ifadeler kullanması gerçekten CHP adına da kendisi adına da birtalihsizlik. Sürekli kendisine karşı bir yargı tacizi varmış algısı oluÅŸturmaya çalışıyor.
Yargılandığı konular belli. Birisi Yüksek Seçim Kurulu üyelerine söylediÄŸi ifade. Ä°stinafta devam eden bir süreç. 'Ä°stinaf niye karar vermiyor? Bir an önce karar versin.' Ä°stinaf ne zaman karar vereceÄŸini sana sormayacak. Hem tarafsız ve bağımsız yargı diyorsun hem de 'benim hakkımda kararı çabuk ver' diyorsun. DiÄŸeri Ordu Valisine söylediÄŸi kelime. Buradan biz söyleyemiyoruz. Ama o söylüyor. Yargıtay'da o davadan ceza almıştı. Para cezasına çevrildi.
En son Esenyurt Belediye BaÅŸkanı ile ilgili soruÅŸturma sonrasında Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcısı ile ilgili ve Sayın CumhurbaÅŸkanımız ile ilgili sözleri üzerine açılan dava bir de diplomayla ilgili dava var. Diploma ile ilgili de kimin ÅŸikayetçi olduÄŸu ortada.
Yargının yürüttüÄŸü soruÅŸturmaları hedef alarak, yargı mensuplarına yönelik tehditkar ifadeler, yakışıksız kelimeler kullanırsanız bu olmaz. Bunu milletimiz de tasvip etmez. Sizin savunmanız var, itiraz mekanizmaları var, kararların verildiÄŸi anda baÅŸvuracağınız baÅŸka yollar var.
Burada özellikle yargının yürüttüÄŸü soruÅŸturmalar üzerinden bir maÄŸduriyet algısı oluÅŸturup, 'beni engellemek istiyorlar' gibi bir durumun içerisine giriyor. Hep birlikte görüyoruz; o aday adaylığı toplantılarındaki kullandığı ifadeler kabul edilebilir ifadeler deÄŸil.
ADALET HÄ°ZMET SINIFININ OLUÅžTURULMASIAdaletin hızlandırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Adalet hizmetleri sınıfı gerekli. Åžimdi infaz koruma memurlarımız da güvenlik hizmetleri sınıfı olsun istiyor. Onlar da birçok riskli görev yapıyorlar. Adalet hizmetleri sınıfının oluÅŸturulmasıyla ilgili hususu Yargı Reformu Strateji Belgemize koyduk hedef olarak, Sayın CumhurbaÅŸkanımız da kamuoyuyla paylaÅŸtı. Bu konudaki yasal düzenlemeyi hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde belli bir takvim içerisinde onu hayata geçireceÄŸiz.
YARGININ Ä°Åž YÜKÜBizim ÅŸu anda yargıyla ilgili üzerinde en çok durduÄŸumuz konu; bazı dava türlerinde yargının gecikmesinin önlenmesi. Ä°stinafta özellikle bir yoÄŸunlaÅŸma söz konusu. Ä°stinafta bazı daireler, iÅŸ hukukuyla ilgili daireler, kira davaları ve boÅŸanma aile hukukundan doÄŸan davalar… Son bir yıl içerisinde yaklaşık 3 bine yakın yeni mahkeme açtık. Ä°stinaf'ta 100'e yakın yeni daire kurulmasını saÄŸladık. Geçen yıl yargı teÅŸkilatımız savcılıklar da dahil 13 milyon 900 bin karar verdi. Devreden dosya 11 milyon oldu. Bir önceki yıl yani 2023'te de 12 milyon karar vermiÅŸti. Devreden yine 11 milyon oldu. Elimizde biriken bir dosya yükü var. Ama çıkan kararın her yıl 1 milyon arttığını görüyoruz. Bu tabii hakim sayısının artmasından kaynaklı. Hakim savcı sayımızı 25 bine çıkardık. Hakim savcıların daha güçlü yetiÅŸmeleri anlamında Hakim Savcı Yardımcılığı Sistemi'ne geçtik. 2 yıllık adaylık yerine 3 yıllık yardımcılık sistemine geçtik. Hukuk mesleklerine giriÅŸ sınavı da yine kaliteyi getirecek. Hukuk fakültelerindeki kontenjanı baÅŸarı sıralamasını 100 bine çektik, bu sene uygulanacak.
Tüm bunlar hem kaliteyi artıran hem de yargının hızlandırılmasını saÄŸlayan çalışmalar. Bu çalışmalarımızın tamamı önümüzdeki süreçte meyvesini verecek."
Bakan Tunç , Genel Af