Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
24.10.2025
İstanbul /

18 Ekim 2025 - 10:27
Kira gelirinde vergi istisnası kalkıyor.Bazı meslek mensuplarına harç geliyor
Vergi düzenlemelerini içeren 36 maddelik kanun teklifi AK Parti tarafından Meclis'e sunuldu
Kira gelirinde vergi istisnası kalkıyor.Bazı meslek mensuplarına  harç geliyor

Kanun teklifinde öne çıkan maddeler ÅŸöyle:

Kira gelirlerinde istisna kalkıyor: Emekli, malul, dul ve yetimler hariç, mesken kira gelirlerinde uygulanan vergi istisnası kaldırılıyor.

Konut kredisi faizi indirimi sona eriyor: Ev alırken kullanılan konut kredilerinin faizleri, kira gelirinden düÅŸülemeyecek.

4. dönem geçici vergi geri geliyor: Dördüncü dönem geçici vergi beyanı geri gelecek. 2025 yılı gelir ve kazançlarına uygulanacak

Tapu harcı cezası artırılıyor: Tapu iÅŸlemlerinde vergi ziyaı cezası %25’ten %100’e çıkarılıyor.

Yatırım fonlarına vergi geliyor: Portföyünün en az %51’i Borsa İstanbul’da iÅŸlem gören hisse senetlerinden oluÅŸan yatırım fonları da vergi kapsamına alınacak.

Bazı mesleklere yıllık harç: Ruhsatla çalışan belirli meslek gruplarına yıllık harç uygulanacak. BüyükÅŸehirlerde ve nüfusu 30 binin üzerindeki yerlerde bu tutar bir kat artırımlı alınacak.

KİM NE KADAR HARÇ ÖDEYECEK?

Bazı meslek gruplarına yıllık harç zorunluluÄŸu getiriliyor! Peki kimden ne kadar alınacak? İşte detaylar


Noter harcı deÄŸiÅŸiyor: Araç tescil ve devir iÅŸlemlerinde maktu deÄŸil, nispi harç sistemine geçiliyor. Buna göre binde 2 oranında harç alınacak, ancak tutar 1.000 TL’nin altında olamayacak.

Vakıf üniversitelerine sınırlama: Vakıf üniversiteleri artık öÄŸrenim ücretlerini keyfi ÅŸekilde artıramayacak, belirli bir orana baÄŸlı kalacak.

İmalat sektörüne teÅŸvik indirimi: Ä°malat sektöründe uygulanan 4 puanlık SGK prim teÅŸviki 2 puana düÅŸürülecek.

NevÅŸin Mengü'nün YouTube programına katılan Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, yeni vergi paketini deÄŸerlendirdi.  Bingöl, kira gelirlerindeki istisnaların kaldırılması ile ilgili ÅŸunları söyledi:

 

"Yani bu yıl kira geliri beyannamenizi verirken son kez bu istisnadan 47.000 TL'lik bu istisnadan faydalanacaksınız. 2026'dan sonra bu torba yasa mecliste kabul edilirse 1 Ocak 2026'dan sonra elde edeceÄŸiniz kiralarda artık istisnayı dikkate almayacaksınız. Böyle bir istisna olmayacak. Birkaç hususi durum dışında iÅŸte emekli aylığı, dul yetim aylığı, malul aylığı alanlar haricindekiler. Kira geliri elde eden vatandaÅŸlar örneÄŸin aylık yıllık ortalama bir kira 1,5 kirasını vergi olarak devlete öderdi. Ortalama buna denk geledi. Artık bu istisnadan vazgeçilmesiyle birlikte yaklaşık iki kirayı devlete vergi olarak ödeyecek, 2026'dan sonra"

Kirayı verilen evin, konut kredisi ile alımında, konut kredisinin faizlerini gerçek kira gideri yöntemini seçtiÄŸinde kira gelirinden düÅŸebiliyordu. Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda bu ihtimalin olmayacağını belirten Bingöl, "Bu yasa diyor ki artık faizlere de düÅŸemeyeceksin. Yani bu da yine doÄŸal olarak dolaylı yoldan daha fazla vergi ödemesinin yolunu açıyor. Vatandaşın kira geliri elde eden vatandaÅŸlar için" ifadelerini kullandı.

Araç alım satımında yapılacak olan düzenleme ile ilgili Bingöl, ÅŸunları açıkladı:

Araç alım - satımlarında ister sıfır araçta ister ikinci elde noterde bin TL'den az olmamak kaydıyla maktu harçtan vazgeçilip nisbi harca geçildi. Yani binde ikisi kadar alım satım bedelinin binde ikisi kadar artık nisbi harç uygulanacak. ÖrneÄŸin, bugün geldim arabamı satıyorum sen de alıyorsun. İkinci el bir araç 2 milyon. Torba yasa Meclis'ten geçerse biz bu aracı noterden alıp satarken bunun binde 2'si yani 4 bin TL harç ödeyeceÄŸiz"

#Torba yasa , #Harç , #Vergi



İsim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.