Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
19.04.2024
Ä°stanbul /

HZ. Ä°SA GELECEK MÄ°?
HZ. Ä°SA GELECEK MÄ°?

 

HZ. Ä°SA GELECEK MÄ°?

Konu baÅŸlığını görünce, tüm dünyanın koronayla yatıp kalktığı ÅŸu günlerde “ne alaka, saÄŸlık konusunda söyleyeceklerin varsa konuÅŸ, yoksa sus, bıktık artık dini konuları dinlemekten” dediÄŸinizi duyar gibiyim. Fakat itirazınız haklı deÄŸil.

Birincisi bu konu dinle alakalı değil.

Ä°kincisi koronayla, Hz. Ä°sa’nın yeniden geleceÄŸi iddiası, bir yönüyle benzerlik taşıyor. Korona virüsü bir gerçek olarak ortada dolaşıyor ve binlerce can almaya devam ediyor. Ä°nsanlık, var gücüyle onunla mücadele ederken, insanlıktan nasibini almamış çıkarcılar fırsatçılık yapıyor, elindeki malı on kat, yirmi kat artırıyor. Gözü dönmüÅŸ daha büyük oyuncular ise, rakiplerini yok etmenin planlarını kuruyor.

 Korona gerçek. Hz. Ä°sa’nın geleceÄŸi yalan. Dünyaya yön verenler, bilhassa Evanjelist Hristiyanlar, bu yalanı/hayali inancı kullanarak, savaÅŸlar çıkarıp silah fabrikalarını boÅŸaltıp, kasalarını dolduruyor.  

Sadece bu gün deÄŸil, eski çaÄŸlardan beri her toplumda bir kurtarıcının geleceÄŸine inanılmış. En yakınlara bir bakalım.

Yahudiler, kurtarıcı anlamına gelen Mesih’in, kıyamete yakın geleceÄŸine inanır. Mesih gelmeden önce, ahlaksızlığın, savaÅŸların, pahalılık ve hastalıkların artacağı; Ülkenin çöle döneceÄŸi, Kudüs’ün harap olup, yabani eÅŸeklerin gezinti yeri olacağı; Babillilerin Ä°srail topraklarına ayak basacağı; Fars atlarının Ä°srail mezarlarını çiÄŸneyeceÄŸi anlatılır. GüneÅŸ de kararıp ÅŸartlar iyice oluÅŸtuÄŸunda Mesih gelecek, Kudüs’ü düÅŸmanlardan temizleyecek, Süleyman Mabedini yeniden ihya edecek, Yahudileri huzura kavuÅŸturacaktır.

Hristiyanlar, Mesih yani kurtarıcı olarak Hz. Ä°sa’yı kabul eder. Yeniden dünyaya döneceÄŸine inanılan Hz. Ä°sa ile Yahudilerin kıyamete yakın geleceÄŸine inandıkları Mesih arasında büyük benzerlikler görülür.

Hristiyanlıktaki Ä°sa-Mesih inancı, iman esaslarının başında gelir. En az Yahudilikteki Mesih inancı kadar önemlidir.

Aralarında bazı çeliÅŸkiler olsa da Ä°ncillerde özet olarak ÅŸöyle anlatılır: Yasak aÄŸacın meyvesini yedikleri için Adem ve Havva günahkârdır. Adem’in soyundan gelen bütün insanlık da suçludur. Her doÄŸan çocuk günahkâr olarak doÄŸar. Hz. Ä°sa, bütün insanlığın günahlarına kefaret olarak çarmıha gerilmiÅŸ, ölünce mezara konulmuÅŸ, üç gün sonra dirilip bedeniyle birlikte gökyüzüne çıkıp Tanrının sağındaki koltuÄŸa oturup dünyayı birlikte yönetmeye baÅŸlamıştır. Kıyamete yakın da yeniden inecektir.

Ä°kinci geliÅŸten önce milletler birbirine girecek, taÅŸ üstünde taÅŸ kalmayacak. Sahte Mesihler çıkacak. Büyük depremler olacak, hastalıklar artacak, kıtlık baÅŸ gösterecek. Zulüm artacak. Yakın akrabalar arasında bile haksızlıklar çoÄŸalacak. Bu sıkıntılar yaÅŸanırken güneÅŸ kararacak, ayın ışığı sönecek, yıldızlar gökten düÅŸecek . Ä°ÅŸte o zaman Hz Ä°sa’nın, göÄŸün bulutları üzerinde kudretle ve izzetle geldiÄŸi görülecek. Ä°sa-Mesih, bu ikinci geliÅŸte Hristiyanları kurtaracak. 

Hristiyanların bir kısmı, Ä°sa-Mesih’in dönüÅŸünün iyice yaklaÅŸtığını kabul ediyor. Nitekim, 1981 yılında ABD baÅŸkanı Ronald Reagan ÅŸöyle demiÅŸti:

“Dünya tarihinde ilk kez Armegedon Savaşının baÅŸlaması ve Mesih’in ikinci geliÅŸi için her ÅŸey yerinde. Eski Ahit’teki antik peygamberlere ve Armegedon iÅŸaretlerine dönüp baktığımızda, savaşın gerçekleÅŸtiÄŸini görecek kuÅŸağın biz olup olmadığımızı merak etmekten kendimi alamıyorum.”

Bilhassa Evanjelistler, Ä°sa-Mesih’in geliÅŸini hızlandırmak için, rivayetlerde anlatılan dönüÅŸ öncesi ortamı hazırlamaya çalışıyor. “Tanrıyı kıyamete hazırlamak” adı altında bölgemizi kan gölüne çeviriyorlar.

Yazının bu bölümünde, yine itirazlarınızı duyar gibiyim “Bütün bu anlatılanlardan bize ne? Biz biliyor ve inanıyoruz ki Hatem-ül Enbiya yani son Nebi Hz. Muhammed gibi, Hz. Ä°sa da vefat etti. Yeniden diriliÅŸ ancak mahÅŸerde olacak.”

Bu itirazınızda haklısınız. Fakat maalesef bu anlatılanlara benzer inanışlar, bizim kaynaklarımızda da var. Yahudilikteki Mesih, Hristiyanlıktaki İsa-Mesih anlatıları, bizim siyer kitaplarında ve mevzu da olsa hadis kitaplarına da girmiş.

Hz. Ä°sa’nın nüzulü/yeniden dünyaya geliÅŸi ile ilgili haberler, aralarında çeliÅŸkiler taşısa da Buhari ve Müslim baÅŸta olmak üzere bütün Hadis kitaplarında mevcut.

Bu rivayetlerden birkaçını okuyalım:

“Peygamberler birbirlerinin babaları bir, anneleri farklı kardeÅŸlerdir. Ben, Ä°sa b. Meryem’e insanların en yakınıyım. Benimle Ä°sa arasında peygamber yoktur. O GERÇEKTEN Ä°NECEKTÄ°R. O’nu gördüÄŸünüz zaman tanıyın. O, orta boylu, beyaza çalar kırmızı renktedir. Sarıya boyalı iki elbise içindedir. YaÄŸmur yaÄŸmasa da saçından su damlayacaktır. Ä°nsanlarla Ä°slam için savaÅŸacaktır. Haçı kıracak, domuzu öldürecek, cizyeyi kaldıracaktır. O’nun zamanında Allah milletlerin hepsini helâk eder, sadece Ä°slam kalır. Ä°sa, Deccali yok eder. O da yeryüzünde 40 sene kalır, sonra ölür, Müslümanlar namazını kılar.”

“Meryem oÄŸlu Ä°sa, adil imam ve hakem olarak yeryüzüne Ä°NECEKTÄ°R. Büyük hac ve umre yaparak yola düÅŸecek. Benim kabrime gelecek, bana selam verecek, ben de selamına karşılık vereceÄŸim.”

“Åžayet ömrüm uzun olursa, Ä°sa b. Meryem’e yetiÅŸeceÄŸimi ümit ederim. EÄŸer erken ölür de O’na yetiÅŸemezsem, sizden O’na yetiÅŸeniniz olursa, benden O’na selam söyleyin.”

Dikkatinizi çekti deÄŸil mi? Yahudilerin beklediÄŸi Mesih, düÅŸmanları öldürüp Yahudileri huzura kavuÅŸturacak; Hristiyanların beklediÄŸi Ä°sa-Mesih, Hristiyanları kurtaracak; Bazı Müslümanların geleceÄŸine inandığı Hz. Ä°sa da, Müslümanları selamete çıkaracak (!)

  KUR’AN NE DÄ°YOR?

Biz gerçek bilgiyi ancak Kur’an’da bulabiliriz. Ä°srailoÄŸulları, Romalılarla birlik olup Hz. Ä°sa’yı öldürmek istediklerinde, Yüce Allah O’na ÅŸöyle sesleniyor:

 “Ey Ä°sa! Seni vefat ettireceÄŸim ve katıma yükselteceÄŸim. Ä°nkâr edenlerden seni kurtaracağım.” (Al-i Ä°mran,3/55)       

Bugün Hristiyanlar neye inanıyor “Ä°sa-Mesih çarmıha gerildi. Öldü, üç gün sonra dirildi, mezardan çıktı ve gökyüzüne yükseldi.” AÅŸağıdaki ayetler bunun yalan olduÄŸunu yazıyor:

“Oysa O’nu ne öldürdüler ne de çarmıha gerdiler, fakat onlara öyle geldi. Bu konuda anlaÅŸmazlığa düÅŸtüler, ÅŸaÅŸkınlık içinde kaldılar. Bu konuda kesin bir bilgileri yoktur, sadece zanna uyuyorlar. O’nu kesin olarak öldürmediler. Bilakis Allah O’nu kendi katına yüceltti. Zira Allah yücedir, güçlüdür, hakimdir.” (Nisa,4/157,158)

Hristiyanlar, öldükten sonra dirilen Hz. Ä°sa’ın bedeniyle gökyüzüne yükseldiÄŸini söylerken, Kur’an, O’nu öldürmek isterken öldüremediklerini; “öldü mü-ölmedi mi” diye ÅŸaÅŸkınlık içinde kaldıklarını; daha sonra vadesi geldiÄŸinde vefat ettiÄŸini; tüm müminlerin ruhu gibi (Araf,7/40) O’nun da ruhunun Allah’ın katına yükseltildiÄŸini/yüceltildiÄŸini anlatıyor.

Hz. Ä°sa’nın kendisini öldürmek isteyenlerin elinden kurtulduÄŸunu, ne kadar olduÄŸunu bilmediÄŸimiz belli bir süre yaÅŸadıktan sonra öldüÄŸünü yine bir Kur’an ayetinden öÄŸreniyoruz:

“Bir gün Allah ÅŸöyle diyecektir: “Meryem oÄŸlu Ä°sa! Ä°nsanlara “Beni ve anamı Allah ile aramıza iki tanrı olarak koyun” diyen sen misin?” Ä°sa diyecek ki “Ben sana içten boyun eÄŸerim. Benim doÄŸru olmayanı söylemem olacak ÅŸey deÄŸildir. EÄŸer söylediysem zaten bilirsin. Sen, benim içimdekini bilirsin ama ben senin içindekini bilmem. Bütün gaybı bilen sadece sensin.

Bana ne emrettiysen onlara onu söyledim. “Benim Rabbim ve sizin de Rabbiniz olan Allah’a kul olun” dedim. BENÄ° VEFAT ETTÄ°RDÄ°KTEN/BENÄ°M CANIMI ALDIKTAN sonra onlar, sadece senin gözlemin altındaydılar. Her ÅŸeye ÅŸahit olan sensin.” (Maide,5/116,117)

Ayetlerde söylenenleri anlıyor ve inanıyoruz deÄŸil mi?

1-      Hz. Ä°sa, çarmıha gerilip öldürülmemiÅŸtir. Nisa Suresi 157 ve 158. ayetlerden bunu anlıyoruz.

2-      Her insan gibi vadesi geldiÄŸinde ölmüÅŸtür. Al-i Ä°mran Suresi 55. ayet açıklıyor.

3-      Ölüm konusunda, Maide Suresi 117. ayet, Al-i Ä°mran 55. ayetin saÄŸlamasını yapıyor. Al-i Ä°mran’da “Seni vefat ettireceÄŸim” deniyor; Maide de, Hz. Ä°sa “evet beni vefat ettirdin” diye onaylıyor.

4-      Hem Al-i Ä°mran, hem de Nisa Suresinde “Katıma yükselttim/yükselteceÄŸim” deniyor.

Ayetlerde olanlar bu kadar açık ve net olmasına raÄŸmen, Hz Ä°sa’nın yeniden döneceÄŸine inananlar, bu ayetlerde geçen  “teveffa/vefat” ile “rafaa/yükseltme,yüceltme” kelimelerine yanlış anlam vererek kendi inançlarına delil gösteriyor. Vefat, ölüm gibi “uyku” anlamına da gelir. Onun için bu ayetlerdeki vefata, ölüm yerine uyku anlamını veriyorlar. Ä°nsan neye inanmak istiyorsa, kavramlara da öyle anlam veriyor. Vefata uyku anlamı verince “Hz. Ä°sa ölmedi, gökyüzüne yükseldi, kıyamete yakın gelecek, esas ölüm o zaman gerçekleÅŸecek” demiÅŸ oluyorlar.

Bu ayetlerdeki “vefat” kelimesine uyku anlamı nasıl verilebilir? Hz. Ä°sa’nın öldüÄŸü kesin olarak belirtiliyor. Ayrıca bütün insanların ölümlü olduÄŸunu bildiren onlarca ayet var.  Bu konudaki ÅŸu ayet her ÅŸeyi açıklıyor:

“(Ey Nebi!) Biz, senden önce yaÅŸamış hiçbir insana ölümsüzlük bahÅŸetmedik. Hem sanki sen öleceksin de, onlar ebediyyen yaÅŸayacaklar mı? (Yani sen de öleceksin, onlar da ölecek)” (Enbiya,21/34)

Rasulullah’a hitap eden bu ayette, ondan önce gelmiÅŸ bütün insanların öldüÄŸü, buna, 600 yıl önce yaÅŸamış Hz. Ä°sa’nın da dahil olduÄŸu belirtiliyor.   

Hristiyanlar, dirilip tanrının yanına yükseldi diyorlar ya, bizimkiler de ayetteki “rafaa/yükselme/yücelme”” yi, Hz Ä°sa’nın ölmeden gökyüzüne yükselmesi ÅŸeklinde anlıyor. Bunun mecaz anlamda kullanıldığı, makamın yükselmesi, derecenin ve kıymetin artması anlamında olduÄŸu biliniyor. Aynı kelime yani “rafaa”, Meryem Suresi 57. ayette Ä°dris Nebi için de bu anlamda kullanılıyor:

“Ve biz O’nu da yüce bir yere/makama yükseltmiÅŸtik.”

Nebi ve Rasul seçilen Hz. Ä°dris’in, en büyük makama eriÅŸtirildiÄŸi hatırlatılıyor. Bunu baÅŸka türlü anlayabilir miyiz? Hz. Ä°sa’ya atfedilen anlamda “gökyüzüne yükseldi mi” diyeceÄŸiz? Hz. Ä°sa geri dönecekse, Hz. Ä°dris ne zaman dönecek?

Kur’an’da, Hz. Ä°sa’nın geleceÄŸine dair bir iÅŸaret yok. Aksine, böyle düÅŸünenlerin bu yanlış algılarını yıkmak için “O’nun öldüÄŸünü “ belirtir.

Siyer kitaplarından ve rivayetlerden medet umanların, maalesef delilleri çok zayıf. Rasulullah’ın asla söylemeyeceÄŸi fakat O’na mal edilen yukarıdaki rivayetlere bir bakalım.

a) Gaybı Allah’tan baÅŸka kimsenin bilemeyeceÄŸi ile ilgili onlarca ayet varken, Rasulullah gelecekle ilgili nasıl haberler verebilir?  “Meryem oÄŸlu Ä°sa gelecek. 40 yıl yaÅŸayacak sonra ölecek.” Bu bilgiler gelecekle ilgili gaybi haberler deÄŸil mi?

b) “Meryem oÄŸlu Ä°sa, yeryüzüne inecek, benden ona selam söyleyin.” der mi? Herhalde “selam söyleyin” diye hitap ettiÄŸi yanındaki arkadaÅŸları, 1400 senedir yaÅŸamıyor, en fazla kendisinden 40-50 yıl sonra öldüler. Bu durumda haÅŸa Rasulullah yalancı durumuna düÅŸmüÅŸ olmuyor mu? Bu O’na atılmış çirkin bir iftira sayılmaz mı?

c) Domuzu niçin öldürsün? Domuz Allah’ın bir ayeti, yaÅŸama hakkı ve çok da yararı var, sadece eti haram. Diyelim ki Hz. Ä°sa geldi, önemli iÅŸlerinden biri de domuz öldürmek mi olacak?

d) Åžimdi cizye mi kaldı? Diyelim ki var. Cizye Müslüman olmayanlardan alınıyordu. Ä°slam için savaÅŸacak olan Hz. Ä°sa, cizye almayarak Gayri - Müslimlerin ekonomisini mi düzeltecek?

e) “Hz. Muhammed, Hatem-ül Enbiyadır/nebilerin sonuncusudur.” (Ahzab,33/40). Hz. Ä°sa, Nebi olarak gelirse, bu durum, ayete ters düÅŸmez mi?

f) Nebi olarak deÄŸil, Hz. Muhammed’in ümmetinden bir fert olarak gelirse, Hz. Ä°sa’nın daha önceki Nebi – Rasul sıfatı ne olacak?

g) “Bugün dininizi tamamladım.” (Maide,5/3) ayeti, dinin tamamlandığını söylüyor. Hz. Ä°sa, Ä°slam’ın hangi eksiÄŸini tamamlamak için gelecek?

Yahudiler, Mesih’in bir gün geleceÄŸine inanabilir.

Ä°sa-Mesih’in yeniden döneceÄŸi inancı, Hristiyanlar için bir moral kaynağı olabilir.

Müslüman kardeÅŸ, sen niçin Hz. Ä°sa’yı yeniden getiriyorsun? Hz. Muhammed’in örnekliÄŸi ve tebliÄŸ ettiÄŸi Kur’an, yetmiyor mu?

Mustafa GÜL



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.