Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
27.04.2024
Ä°stanbul /

25 Haziran 2020 - 12:18
Fransa dan AB ye Libya İçin Türkiye Baskısı
Türkiye’nin Libya’daki rolünden rahatsız olan Fransa, Avrupa Birliği'ne (AB) çağrıda bulunarak Türkiye ile ilişkilerin gözden geçirilmesini istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, AB'ye Türkiye ile ilişkilerin geleceğinin 'tabusuz' bir şekilde tartışılması çağrısında bulundu.
Fransa dan AB ye Libya İçin Türkiye Baskısı

 

Fransa Avrupa BirliÄŸi'ne (AB) çaÄŸrıda bulunarak Türkiye ile iliÅŸkilerin gözden geçirilmesini istedi. Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, ÇarÅŸamba günü parlamentoda yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin AB üyeliÄŸi konusunda "tabusuz" bir tartışma yürütülmesi gerektiÄŸini söyledi.

DışiÅŸleri Bakanı Le Drian, "Fransa, Ankara ile iliÅŸkilerin geleceÄŸine dair beklentiler konusunda Avrupa BirliÄŸi'nin en kısa sürede tabusuz ve naif olmayan ÅŸekilde kapsamlı bir tartışma baÅŸlatmasının gerekli olduÄŸu görüÅŸünde" ifadesini kullandı. Fransız Bakan, AB'nin kendi çıkarlarını koruması gerektiÄŸini de sözlerine ekledi.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron da 2018 yılında Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin dondurularak ortaklık için çaba gösterilmesini gündeme getirmiÅŸti.

TÜRKÄ°YE'NÄ°N LÄ°BYA'DAKÄ° RÖLÜNDEN RAHATSIZ

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Le Drian, Türkiye'nin Libya'daki rolüne iliÅŸkin açıklamalarda da bulundu.

Türkiye'nin Libya'ya Suriyeli savaÅŸçıları gönderdiÄŸi ÅŸeklindeki iddialara iÅŸaret eden Bakan, Libya'nın "SuriyeleÅŸtiÄŸini" belirterek "Libya'da Türkiye'nin oynamayı planladığı rol hakkında açıklamalara ihtiyacımız var" ifadesini kullandı.

ANKARA-PARİS GERGİNLİĞİ

Fransa DışiÅŸleri Bakanı Le Drian'ın Türkiye'ye iliÅŸkin açıklamalarının Ankara ile Paris arasında Libya nedeniyle gerginliÄŸin tırmandığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un Türkiye'nin Libya'da "tehlikeli bir oyun" oynadığı ÅŸeklindeki açıklamasına Türkiye sert tepki göstermiÅŸti. Türkiye DışiÅŸleri Bakanlığı, Libya'da General Halife Hafter'i destekleyen Fransa'nın ülkenin "kaosa sürüklenmesinde önemli sorumluluÄŸu" bulunduÄŸu belirterek, "Libya'da esas tehlikeli oyunu Fransa'nın" oynadığını ifade etmiÅŸti.

Fransız savaÅŸ gemisinin Akdeniz'de Türk fırkateynleri tarafından taciz edildiÄŸi iddiası da NATO üyesi iki ülke arasında gerilim yaratmıştı. Fransa, iki Türk fırkateyninin eÅŸlik ettiÄŸi Tanzanya bandıralı "Çirkin" adlı kargo gemisinin Libya'ya silah taşıyarak BM'nin silah ambargosunu ihlal ettiÄŸi ÅŸüphesiyle arama giriÅŸiminde bulunulduÄŸunu ve Türk fırkateynlerinin "son derece saldırgan" bir ÅŸekilde bu giriÅŸimi engellediÄŸini ileri sürmüÅŸtü. Türkiye ise bu iddiaları yalanlamış, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar iddiaları "gerçek dışı" olarak nitelendirmiÅŸti.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.