Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
29.03.2024
Ä°stanbul /

11 AÄŸustos 2020 - 11:42
Rusya, Ermenistan’ı gizlice silahlandırıyor
Azerbaycan haber portalı Milli.Az’ın Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Elçin Alyoğlu’nun, news.day.az’da yayınlanan makalesinde, Rusya’nın Karabağ'da barıştan bahsederken, Ermenistan'ı gizlice silahlandırdığını söyledi.
Rusya, Ermenistan’ı gizlice silahlandırıyor

Azerbaycan haber portalı Milli.Az'ın Genel Yayın Yönetmeni Yardımcısı Elçin AlyoÄŸlu'nun, news.day.az'da yayınlanan makalesinde, Rusya'nın KarabaÄŸ'da barıştan bahsederken, Ermenistan'ı gizlice silahlandırdığını söyledi.

Elçin AlyoÄŸlu'nun makalesi ÅŸöyle:

“DaÄŸlık KarabaÄŸ sorunu bölgesinde ve Azerbaycan'ın Ermenistan sınırındaki durumu her zaman yakından izliyoruz. Amacımız ve arzumuz silahlı çatışmanın alevlenmesini önlemek.”

Sovyet sonrası alandaki en deneyimli diplomatlardan biri olan Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov, birkaç ay önce Moskova'da uluslararası bir toplantı sırasında yaptığı konuÅŸmada, Rusya'nın KarabaÄŸ sorununun barışçıl çözümüne her zaman baÄŸlı kaldığını ve hiçbir ÅŸekilde iki ülkeden birini kesin olarak destekleyen bir ülke olmak istemediÄŸini ifade etti.

“RUSYA'NIN ERMENÄ°STAN'A DESTEĞİ HÄ°SSEDÄ°LÄ°YOR”

Lavrov'un diplomatik ilkeleri elbette mantıklı ve bir dereceye kadar tuhaf bir zarafetten yoksun deÄŸil. Ancak ne yazık ki, Moskova sözden eyleme döndüÄŸünde, tablo tamamen deÄŸiÅŸiyor ve kötü ÅŸöhretli "kesin destek" açıkça hissediliyor.

Ermenilerin, Azerbaycan ordusunun mevzilerini ağır havan ve topçu ateÅŸiyle yıkmaya çalıştığı ve Tovuz bölgesine saldırmaya çalıştığı silahlı provokasyon günleri öncesi ve sonrasında Rus silahlarının Ermenistan'a gizli teslimatını nasıl niteleyebiliriz?

O günlerde olduÄŸu gibi önümüzdeki hafta da Rusya'dan Ermenistan'a 8 sefer yapıldı.

Çatışmanın ortasında 17 - 2 Temmuz uçuÅŸları. Sonra, tek uçuÅŸta - 18, 20, 27, 29 Temmuz, 4 ve 6 AÄŸustos.

Rus askeri nakliyesi Il-76, Ermenistan'a doÄŸrudan deÄŸil, Rostov - Minvody - Aktau - Türkmenbaşı - Novoshehr - ReÅŸt - Meghri - Erivan rotası boyunca dolambaçlı bir ÅŸekilde uçtu.

Il-76 böylece 210 dakikada 2 bin kilometreden fazla yol kat etti.

Rus askeri pilotlarının doÄŸrudan Gürcistan hava sahasından uçması çok daha kolay, daha hızlı, daha ucuz ve daha uygun olsa da: Ermenilere kargo teslimi sadece bir saat sürer.

“GÜRCÄ°STAN, RUS ASKERÄ° NAKLÄ°YE
UÇAÄžININ GEÇİŞİNE Ä°ZÄ°N VERMEDÄ°”

Ancak Azerbaycan ile stratejik ortaklığa, dostluÄŸa ve iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerine deÄŸer veren Gürcistan, gökyüzünü Rus Il-76'larına açmayı tamamen reddetti. Resmi Tiflis, Rus askeri nakliye uçağının geçiÅŸine izin vermedi.

Bu nedenle, Rus askeri hava taşımacılığı personeli büyük bir dolambaçlı yoldan gitmek ve Kazakistan, Türkmenistan ve Ä°ran hava sınırlarından geçmek zorunda kaldı.

Ermenistan'a silah ve silah taşıyan Il-76'nın aşırı uçuÅŸu için söz konusu ülkelerin izin vermesinin sebep ve ÅŸartlarını Azerbaycan DışiÅŸleri Bakanlığı'nın öÄŸrenmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz.

Daha doÄŸrusu, "Krasukha", "Avtobaza", "Sky-M", tekrarlayıcılar ve diÄŸerleri, Ermenistan tarafından dronlara karşı savaÅŸmak ve Azerbaycan'ın Ä°HA'larına saldırmak için satın alındı.

Resmi Bakü, kaygısını Astana, AÅŸkabat ve Tahran'a iletmelidir; çünkü uluslararası kurallara göre, Kazakistan, Türkmenistan ve Ä°ran'ın ilgili devlet yapıları, kargonun bileÅŸimi, nihai varış yeri ve satıcının ülkesi hakkında önceden bilgilendirilmiÅŸtir.

“RUSYA SÄ°LAHLARINI, AZERBAYCAN ORDUSU'NUN ERMENÄ°
ORDUSUNUN SALDIRILARINI PÜSKÜRTÜRKEN GÖNDERDÄ°”

Tekrar edelim: Rusya, Ermenistan'a en son silahları ve askeri teçhizatı, tam da Tovuz yönündeki çatışmanın doruk noktasında, Azerbaycan ordusu Ermeni ordusunun saldırılarını püskürtürken gönderdi.

Ermenilerin saldırıları, Azerbaycan ordusu tarafından susturulduÄŸunda ve geri çekilmeye baÅŸladığında, bazı Ermeni medyasında “Moskova'nın beklenmedik yardımları gelmeye baÅŸladı” haberleri çıkmaya baÅŸladı.

Büyük olasılıkla Ermenistan, Azerbaycan'ın Ä°HA'larına karşı acilen yeni askeri teçhizat aldı ve Moskova, Ermenilerin aradıklarını aceleyle gönderdi. 8 askeri nakliye uçağı 320 (!) Ton kargo teslim etti.

Rusya, Azerbaycan ile tam ölçekli bir savaÅŸ durumunda Ermenistan'ı tamamen yenilgiden ve teslim olmaktan kurtarmaya çalışıyor.

ÖrneÄŸin, Avtobaza-M yürütme radyo-teknik keÅŸiflerinin Ermenistan'a aktarılan yer kompleksleri, pasif olarak (radarların aksine, düÅŸman keÅŸif araçlarından tamamen gizlenmeyi mümkün kılan radyasyon üretmeden) 200 km'den daha uzak mesafelerdeki hava hedeflerini tespit etme yeteneÄŸine sahiptir. Daha önce Ermenistan'a bağışlanan S-300 hava savunma sistemlerini güvence altına almak, artık radarlarını açabiliyor, düÅŸmanın yerini zaten biliyor ve pozisyonlarını erkenden ortaya çıkarmadan ona anında ateÅŸ edebiliyor.

Hatırlatmak gerekir ki, Rusya'nın Boris Yeltsin'in baÅŸkanlığı döneminde bile Ermenistan'a 1 milyar dolarlık faizsiz ve imtiyazlı bir kredi verildi. Yalnızca kağıt üzerinde bulunan kredi, en son askeri teçhizat ve silahların Ermenistan'a taşınması için tamamen kullanıldı.

Ayrıca 2016'da Moskova, Ä°skender sistemini 200 milyon kredi çerçevesinde Ermenistan'a sattı. Daha sonra Ermenistan, Rusya'dan sonra askeri cephaneliÄŸinde bu tür füzeleri bulunduran ilk ülke oldu.

“RUSYA'YA GÜVENEN ERMENÄ°LER
AZERBAYCAN'I TEHDÄ°T EDMEYE BAÅžLADILAR”

Kremlin'in, Ermenistan'ı silahlandırma sürecinin Azerbaycan ile DaÄŸlık KarabaÄŸ konusunda uzun süredir devam eden çatışmayı daha da kötüleÅŸtirebileceÄŸini anlamasını umuyoruz. Rusya'nın Ermenistan'ın Gümrü kentindeki üssünde zaten bir Ä°skender bataryası vardı. Ancak Ermeniler kendi Ä°skenderlerini kazandıklarında Azerbaycan'ı tehdit etmeye baÅŸladılar: Ermeni generaller ya Mingeçur HES'i patlatmakla tehdit ettiler ya da Bakü'ye roket atacaklardı.

Rusya, açık savaÅŸ yerine dengeli askeri caydırıcılığı teÅŸvik etme umuduyla Ermenistan ve Azerbaycan'ın askeri cephaneliÄŸini dengelemeye çalıştığını söylüyor.

Rusya'nın Ermeni ordusunu gerçekten yeniden donatmasının nedeni bu çirkin zayıf argümanlardı.

Erivan'a aktarılan silahlar arasında Smerch ve Solntsepek sistemlerinin yanı sıra Igla-S uçaksavar füzesi sistemleri, Konkurs tanksavar füzeleri, RPG-26 bombaatarları, Tiger zırhlı araçları, Avtobaza yer tabanlı telsiz teknik istihbarat sistemleri vardı. -M ", mühendislik ve iletiÅŸim ekipmanlarının yanı sıra zırhlı araçların modernizasyonu için çeÅŸitli cihazlar ve birimler - T-72 tankları, BMP'ler (römorklar, motorlar vb.) vardı. Bütün bunlar için, Ermenistan'ın daha önce her bir sözleÅŸme için Rusya'ya 2018'de ruble ödemeye baÅŸlaması gerekiyordu. Kredinin faiz oranı yüzde üç ve geri ödeme süresi on yıldı.

Ä°ki yıl geçti ve Ermenistan Rusya'ya bir ruble ödemedi.

Yani Rusya hâlâ tamamen ücretsiz olarak ya da çok tercihli tarifelerle Ermenistan'a silah tedarik etmeye devam ediyor.

RUSYA ERMENÄ°STAN'A UCUZ FÄ°YATLARLA, AZERBAYCAN'A Ä°SE
YÜKSEK FÄ°YATLARLA SÄ°LAH SATIYOR”

CSTO'nun bir üyesi olarak Ermenistan'ın, Rusya'dan silahları ve askeri teçhizatı, kural olarak tercihli, düÅŸük fiyatlarla alırken, Azerbaycan'a ise dünya silah pazarında uygulanan fiyatlarla satılıyordu.

Bununla birlikte, Ermenistan için yapılan her iÅŸlem gerçek bir bağışla sonuçlanırken, Azerbaycan için fiyatlar ise bir dizi faktör dikkate alınarak ayarlanıyordu.

DaÄŸlık KarabaÄŸ sorununun çözümünde yer alan AGÄ°T Minsk Grubu eÅŸbaÅŸkanı, Rusya'nın Ermenilere büyük miktarda silah göndermesi gerçeÄŸini hem diplomatik hem de siyasi bir saçmalık olarak nitelendirdi. Ne yazık ki, Minsk Grubu'nun bir arabulucu ülkesi saldırgan ülkeyi inatla silahlandırıyor.

Kremlin'in Güney Kafkasya'da barış ve istikrarın karşı üretkenliÄŸi konusundaki argümanları, Rusya'nın çatışmanın taraflarına tedarik etmesi mantıksal anlayışa meydan okuyor. Aslında, bu kadar yüksek düzeyde askerileÅŸtirmenin olduÄŸu bir bölgede keyfi olarak uzun bir süre güç dengesini sürdürmek ancak teorik olarak mümkündür. Ancak uygulama, özellikle Ermenistan ile Azerbaycan arasında uzun süreli bir nitelik kazanan siyasi-askeri çatışmada, Ermenistan silah ve askeri teçhizat elde etme konusunda tamamen Rusya'ya güveniyor.

Hatta Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı'nın cevabını bile tahmin edebiliriz: "Rusya Federasyonu, Erivan ile askeri-teknik iÅŸbirliÄŸini ÅŸeffaf bir ÅŸekilde ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak yürütüyor. Rusya, Ermenistan ile müttefik iliÅŸkilerle baÄŸlı, diÄŸer ÅŸeylerin yanı sıra, onunla askeri-teknik iÅŸbirliÄŸi geliÅŸtiriyor. Bu iÅŸbirliÄŸini saklanmadan yürütüyoruz. ÅŸeffaf, açık ve biz bu gerçeÄŸin Azerbaycan'da anlayışla algılanmasını bekliyoruz. "

Ve bu, ÅŸüphesiz, Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı temsilcisi Maria Zakharova tarafından söylenecek.

Bizce Azerbaycan DışiÅŸleri Bakanlığı, saldırgan ülke AGÄ°T Minsk Grubu arabuluculuÄŸunun çabalarıyla silahlanırken, bir sonraki Rus silah ve askeri teçhizat serisinin Ermenistan'a gizli teslimatını ciddi bir ÅŸekilde incelemelidir.

*Ä°çerik özetlenerek verilmiÅŸtir. Bu makalede yer alan görüÅŸler yazarına aittir.

Kaynak: news.day.az

Çeviri: Feyza Akyıl



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.