Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
25.04.2024
Ä°stanbul /

23 Eylül 2020 - 16:37
Lukaşenko yemin ederek görevine başladı
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra yemin ederek görevine başladı.
Lukaşenko yemin ederek görevine başladı

CumhurbaÅŸkanlığı Bağımsızlık Sarayı'nda yapılan yemin töreninde Belarus CumhurbaÅŸkanı Aleksandr LukaÅŸenko, anayasa kitabı üzerine el basarak Belarus dilinde yemin etti. 

Ardından Merkez Seçim Komisyonu BaÅŸkanı Lidiya YermoÅŸina, LukaÅŸenko'ya cumhurbaÅŸkanlığı mazbatasını verdi.

LukaÅŸenko, yemin töreninde yaptığı konuÅŸmada global bir krizin eÅŸiÄŸindeyken ülkedeki güvenli yaÅŸamı yeniden saÄŸlamak gerektiÄŸini vurgulayarak, “Bunu yapacağız. Belarus için böylesine zor bir dönemde ülkeye ve halkına sadık kalan insanları terk etme hakkım yok, bunu yapamam.” ifadelerini kullandı.

LukaÅŸenko, zor zamanda saÄŸduyularını koruyan insanların yanı sıra, devlet görevlileri ve güvenlik güçlerinin de kararlılık, cesaret ve dirayet gösterdiÄŸini dile getirdi.

"Renkli devrimin gerçekleÅŸmediÄŸi tek ülkeyiz"

Devlete karşı eÅŸi görülmemiÅŸ bir meydan okumanın söz konusu olduÄŸunu söyleyen LukaÅŸenko, "Bu meydan okuma, bağımsız devletlerin yok edilmesi için defalarca geliÅŸtirilen sorunsuz teknolojilerle yapıldı. Ancak biz renkli devrimin gerçekleÅŸmediÄŸi az sayıdaki ülkelerdeniz, belki de tek olan ülkeyiz. Bu hiçbir ÅŸekilde ülkesini kaybetmek istemeyen Belarusluların seçimidir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 Ülkede seçim sonuçlarına karşı protestolar hala sürüyor

Belarus'ta 1994'ten bu yana 5 defa art arda cumhurbaÅŸkanı seçilen Aleksandr LukaÅŸenko, 9 AÄŸustos'ta yapılan cumhurbaÅŸkanlığı seçimlerini yüzde 80,1 oy ile yeniden kazanmış, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya yüzde 10,12 oy alabilmiÅŸti.

Tikhanovskaya'nın önderliÄŸindeki muhalefet seçim sonuçlarına karşı çıkmış, seçim günü akÅŸamı itibarıyla "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla muhalefetin organizasyonuyla protestolar baÅŸlamıştı.

Ülkede hala devam eden gösterilerde protestocular yeni seçimin yanı sıra ülkede anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi talebinde bulunuyor.



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.